Griep, méér dan verkouden zijn
Griep- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 23 november 2013
- 0 reacties
Griep behoort in de homeopathie tot de epidemische ziekten. Daarmee is niet gezegd dat griep je alleen maar overkomt, want ook je constitutie en je erfelijkheid zijn erbij betrokken.
Het slaat toe wanneer je uit balans bent
In de ziekteclassificatie die de klassieke homeopathie hanteert, behoort griep tot de epidemische ziekten. In dit artikel lees je veel over de verschillende soorten, de symptomen en het verloop ervan.
Griep ‘heerst’
De homeopathie rekent griep in haar ziekteclassificatie tot de epidemische ziekten. Dat zijn ziekten die je kunt krijgen na een besmetting van buitenaf. Griep kan je dus overkomen. En met jou nog heel veel mensen in een korte, afgebakende tijd. De ziekte ‘heerst’ op dat moment. Of je griep krijgt of niet, hang niet alleen af van factoren van buitenaf. Ook je eigen constitutie en je erfelijkheid zijn hier van belang. Wat betekent dat?
Constitutie
Iedereen zit anders in elkaar. Ieder heeft een eigen geschiedenis met ups en downs. De een heeft al heel wat ingrijpende dingen meegemaakt in het leven. De ander gaat fluitend door het leven. Die dingen bepalen je constitutie. Wie ben jij en hoe sta jij in dit leven? Jouw constitutie heeft invloed in de mate waarin je bevattelijk bent voor een epidemische ziekte als griep.
Erfelijkheid
Daarnaast is erfelijkheid van belang. Homeopaten hechten bij de inzet van middelen veel aandacht en waarde aan iemands erfelijkheid. Want daarin zie je welke ziektetendensen in een familie voorkomen. Deze tendensen zijn van invloed op de ernst waarmee en de heftigheid waarin ziekten – ook griep – zich kunnen manifesteren.
Virale ziekte
Griep is geen verkoudheid, maar een virale ziekte. Het griepvirus dat de ziekte kan veroorzaken, is een miniem organisme dat tot in de cel werkt. Iemand die voor 100 procent gezond is, heeft zijn celhuishouding goed op orde. Het zelfherstellend vermogen van de cellen is zo groot, dat deze persoon geen griep zal krijgen.
Uit balans
Vervelend genoeg bestaat deze persoon niet. Want er is altijd wel iets of iemand die hem uit balans brengt. Een irritatie, een traumatische ervaring, een andere ziekte, een chronische aandoening, een puberdochter met ernstige gedragsproblemen etc. Het zijn allemaal factoren die iemand meer vatbaar kunnen maken voor ziekten en dus ook voor griep.
Het virus wordt op verschillende manieren verspreid:
- door inademing van besmette druppeltjes die een patiënt door hoesten of niezen heeft verspreid;
- door direct contact met de afscheidingsproducten van een patiënt.
Als je griep hebt doorgemaakt, zal je lichaam bij een volgend contact met dat bepaalde griepvirus het herkennen en er antistoffen tegen maken.
Symptomen
Het woord ‘griep’ is al jaren een eigen leven gaan leiden. Wie zich een beetje verkouden voelt, zegt al snel dat hij grieperig is. Dat is niet het geval. De griep heeft de onderstaande symptomen:
- Je bent flink verkouden (een loopneus en waterige ogen).
- Het gaat vaak gepaard met hoestklachten.
- Je kunt koorts hebben tot ongeveer 40 graden.
- Alle spieren en/of botten doen een grieppatiënt erg zeer.
- Je hebt last van hoofdpijn.
- Je voelt je lamlendig; er is sprake van algehele malaise.
- Je hebt geen zin in eten.
- Je bent misselijk en moet soms overgeven.
- Je hebt veel dorst.
- Je hebt een rood gezicht
- Je hebt last van koude rillingen (‘ik voel me zo rillerig’)
- Je kunt uren aaneen slapen.
Verloop van de griep
Na twee à drie dagen nemen de klachten weer wat af. De koorts zakt. De verkoudheid neemt af. Je komt je bed weer uit. In de dagen erna zet het herstel zich voort. Een flinke griepbesmetting mag een week tot tien dagen duren.
Soorten griep
Er zijn drie soorten griep- of influenzavirussen:
- Type A
Dit grieptype geeft de meeste van bovengenoemde klachten. Het type verandert steeds (muteert). Daardoor krijg je ieder jaar nieuwe epidemieën zoals vogelgriep, Mexicaanse griep etc. - Type B
De klachten bij dit grieptype lijken op die van grieptype A. Maar type B is minder epidemisch. Dus het komt minder vaak voor dat hele groepen mensen tegelijkertijd dit type krijgen. - Type C
Dit grieptype veroorzaakt verkoudheidsklachten.