Fertiliteitsproblemen bij de hond en kat
Blog- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 4 november 2021
- 0 reacties
Vruchtbaarheid is noodzakelijk om voor nakomelingen te zorgen en de familiare lijn of ras in stand te houden. Als het dier niet of verminderd vruchtbaar blijkt, dan kan het dier baat hebben bij homeopathie zodat er misschien toch een nestje mogelijk is.
Onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar
Vruchtbaarheidsproblemen bij de hond en kat komen nog wel eens voor. Dit houdt in dat een teef/reu of poes/kater onvruchtbaar is en zich niet kan voortplanten.
Een dekking die niet op het juiste tijdstip plaatsvindt of problemen tijdens een dekking, worden hier even buiten beschouwing gelaten.
Redenen van vruchtbaarheidsproblemen bij de teef en poes zijn o.a.:
- abnormale cyclus (bijv. gespleten loopsheid bij de teef)
- anatomische afwijkingen (bijv. botje in de clitoris bij de teef of vaginaal septum = tussenschot in de vagina)
- ontsteking (bijv. baarmoederontsteking of vaginitis)
- infectie (bijv. het herpesvirus bij de teef)
- tumoren (bijv. ovariumtumor wat een afwijkende cyclus kan veroorzaken)
- medicatie (bijv. lange tijd de poezenpil gebruikt of prikpil bij de teef)
Redenen van vruchtbaarheidsproblemen bij de reu en kater zijn o.a.:
- anatomische afwijkingen (bijv. persisterend frenulum en phimosis)
- ontsteking van testikel of bijbal
- infectie (bijv. herpesvirus bij de reu)
- verdraaiingen van de zaadstreng
- testikeltumoren
- prostaatproblemen
- abnormaliteiten in het sperma
Regulier
In 60% van de gevallen is een vruchtbaarheidsprobleem niet het daadwerkelijke probleem, maar een verkeerde dektijdstip. Bij een teef kan dit worden voorkomen door het progesterongehalte te meten in het bloed. De waarde geeft aan wanneer er een eisprong heeft plaatsgevonden en wanneer het juiste moment is om te dekken (als er rijpe eicellen aanwezig zijn).
Regulier kunnen er onderzoeken worden gedaan om bepaalde vruchtbaarheidsproblemen uit te sluiten (o.a. vaginoscopie, uitstrijkje bekijken, bacteriologisch onderzoek en een buikecho).
Homeopathie
Met homeopathie wordt er een prikkel gegeven aan het lichaam om zich van binnenuit te herstellen. Het zorgt voor meer vitaliteit in het lichaam, waardoor alles in het lichaam weer gaat werken zoals het hoort (ook de hormonen). Er kunnen middelen worden ingezet om de cyclus van de teef te bevorderen. Bij een verlaagd libido van de reu kan homeopathie ervoor zorgen dat de libido toeneemt.
Ook bij andere aandoeningen, zoals een ontsteking of infectie, kan er homeopathie ingezet worden zodat het dier weerbaarder wordt en dit vanuit zichzelf kan overwinnen.
Als een teef of poes uiteindelijk drachtig is, dan kan de behandeling tijdens de dracht worden voortgezet om problemen en complicaties tijdens de dracht, bevalling en lactatie te voorkomen. Daarnaast zijn de nakomelingen vitaler en ze zijn uiteindelijk minder erfelijk belast, aangezien de behandeling van het moederdier daarop wordt gericht.
Tamara van der Snoek, dierenarts en klassiek homeopaat voor dieren.