Prinses Irene: “Leef zoals jij wilt dat
//php echo $word_number; ?> “Het is een levenstaak om zo te...
De Dag van de Aarde (Earth Day) is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt op 22 april in alle landen. De dag heeft als doelstelling de bewustwording te creëren van ons consumerend gedrag en invloed hiervan op de aarde.
Ieder jaar wordt de periode vanaf 22 april tot eind mei uitgeroepen tot Maand van de Aarde met als hoogtepunt de Dag van de Aarde op 22 april. De activiteiten worden wereldwijd gecoördineerd door de Earth Day Association. Sinds 2002 wordt in Nederland deze dag gevierd met activiteiten in het hele land. Het accent ligt daarbij zeker de laatste jaren op positivisme en dankbaarheid en minder op actievoeren. De Stichting Dag van de Aarde vertegenwoordigt in Nederland de Earth Day Association. Om de aandacht voor de aarde ook na deze periode vast te houden, geeft de stichting een krant uit, de Krant van de Aarde. Op de site krantvandeaarde.nl kun je vinden waar deze krant verkrijgbaar is.
Op deze dag, en de periode erna, gaat het dus om bewustwording, dankbaarheid en vooral het genieten van de schoonheid en alles wat de Aarde voortbrengt.
We mogen dus bewust zijn en dankbaar zijn voor wat de aarde ons geeft en wat de Aarde voortbrengt, we leven van alles wat de aarde ons te bieden heeft. Maar als we meer gebruiken dan wat de Aarde te bieden heeft, dan zijn we de aarde aan het uitputten. En dat is wat er nu, en al langere tijd, gebeurt.
Het uitputten van de aarde zorgt voor ontbossing, verlies van biodiversiteit, vermindering van de hoeveelheid vis, watertekort, vervuiling van de lucht en klimaatverandering.
Dit heeft ook directe gevolgen voor onze individuele gezondheid. Want klimaatverandering, opwarming van de aarde, heeft effect op onze gezondheid. Wereldwijde temperatuurstijging bedreigd onze volksgezondheid. Deze stijging zou verantwoordelijk zijn voor een toename van allerlei gezondheidsproblemen zoals huidaandoeningen, tropische infecties, zwangerschapscomplicaties, allergieën, cardiovasculaire problemen, longaandoeningen en sterfte.
Maar ook mentale gezondheidsproblemen zullen naar verwachting toenemen, omdat een deel van de wereldbevolking te maken zal krijgen met een schadelijk niveau van angstgevoelens ten gevolge van de manier waarop ze de effecten van klimaatverandering ervaren.
Ons oppervlakte water bijvoorbeeld in Nederland blijkt veel minder schoon dan vaak wordt gedacht. De grootste vervuilers blijken dierlijke mest, bestrijdingsmiddelen uit de landbouw en resten van medicijnen te zijn. Volgens de milieuorganisatie Natuur & Milieu is het verstandiger om te voorkomen dat deze stoffen het oppervlakte water vervuilen, maar ‘een doeltreffende aanpak is er niet’.
Earth Day vraagt ons om bewust te worden van onze keuzes. Een keuze voor biologische producten en biologische voeding sluit hier misschien mooi bij aan.
In de biologische landbouw wordt rekening gehouden met de natuur. Het bevorderen van een vruchtbare bodem is voor de biologische boer ook erg belangrijk. De biologische landbouw voedt de bodem en niet de plant.
Biologische landbouw is duurzaam. Er wordt geen gebruik gemaakt van de chemische bestrijdingsmiddelen en er wordt rekening gehouden met de bodem en de rest van de natuur. Er wordt niet alleen naar de opbrengst gekeken, maar er wordt zorgvuldig met de natuur omgegaan, zodat onze kinderen en kleinkinderen ook nog lekker en gezond kunnen eten omdat de Aarde ons nog wat te bieden heeft.
En wanneer je kiest voor natuurlijke voeding, is de keuze voor natuurlijke geneeswijze misschien een logisch vervolg. Door (indien mogelijk) te kiezen voor natuurlijke geneesmiddelen of methoden ontlasten we de Aarde. Denk hierbij aan klassieke homeopathie, natuurgeneeskundige, natuurvoedingskundige, etc. Er is echt heel veel mogelijk!
Ik hoop je geprikkeld te hebben met deze tekst. Wil je meer lezen over natuurlijk leefwijze of klassieke homeopathie. Kijk dan eens op ikkiesnatuurlijk.nl of klassiekehomeopathie.nl
Of wil je meer weten over biologisch kijk dan eens op biolekkervoorje.nl of loop een biologische (boerderij)winkel binnen. Ik weet zeker dat het je zal verrassen.
Ook de documentaire ‘Kiss the ground’ is een must-see, als we onze Aarde willen doorgeven aan de toekomst.
Woody Harrelson eindigt deze documentaire met de woorden: “I’ll make you a deal — I won’t give up, and neither should you.” En ik denk dat daar alles mee gezegd is…..