Homeopathie helpt twee keer zo goed als
//php echo $word_number; ?> De werking van homeopathie wordt vaak afgedaan...
Ongeveer 20% van de bevolking wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid, dat noemen we een HSP. (Hoogsensitief persoon). Iemand die dit is is hooggevoelig of hoogsensitief. Er is nog veel onduidelijkheid over hoogsensitieve mensen. Wat betekent hoogsensitief zijn voor de hoogsensitieve persoon en zijn/haar omgeving? Hoe kun je als hoogsensitief persoon er zelf mee omgaan? Hoe herken je hoogsensitieve mensen in jouw omgeving, hoe ga je er mee om?
Iedere mens is uniek. De ene persoon is (veel) gevoeliger dan de ander. Personen die gevoelig zijn, kunnen vallen in de categorie Hoogsensitieve of Hooggevoelige Personen. Zij zijn dan vaak heel erg gevoelig en reageren anders op de wereld dan mensen die niet zo gevoelig zijn. Zij hebben een aantal kwaliteiten: ze zijn vaak uiterst zorgvuldig, toegewijd. Ze reageren intuïtief en kunnen heftig reageren op prikkels. Deze prikkels kunnen zijn: geluiden, geuren enz.
Ze hebben vaak snel door welke emoties er in hun omgeving hangen. Ze kunnen zich goed inleven in anderen en hun inlevingsvermogen is goed ontwikkeld. Daardoor schatten ze de emoties van de mensen om hen heen vaak goed in. Het maakt niet uit of ze deze personen nu wel of niet persoonlijk kennen.
HSP’ers zijn ook gevoeliger voor de indrukken die ze opdoen. Ze zijn zich daardoor eerder en vaak ook meer bewust van de details. Ze zijn gevoeliger voor zaken als pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen.
Vele grote kunstenaars en filosofen, die de wereld heeft voortgebracht, waren hoogsensitief. Veel HSP’ers zijn ook erg creatief. Dit kan zich op allerlei manieren uiten. Ze zijn bijvoorbeeld erg muzikaal, kunnen heel mooi tekenen/ schilderen of goed verhalen schrijven. Ze worden vaak verward met mensen die introvert zijn.
Veel HSP’ers voelen zich onbegrepen, maar hebben geen idee waarom zij zich zo voelen. Sensitief en emoties tonen worden in onze maatschappij gezien als een teken van zwakte. Je moet vooral sterk zijn, het liefst ook extravert. Sensitief en emoties wordt vaak gekoppeld aan ‘zweverig’ gedrag en of spiritualiteit, met als gevolg dat HSP’ers niet serieus genomen worden. Hoogsensitieve personen kunnen echter wel degelijk een mooie, goede bijdrage leveren aan onze maatschappij.
Vaak kunnen ze al aangeven dat iemand iets nodig heeft, voordat deze persoon dat zelf in de gaten heeft. Ze kunnen tussen de regels door lezen, of zien het aan de lichaamshouding. Ze hebben een groot empatisch vermogen en merken daarom snel wanneer iemand geïrriteerd raakt. Spanningen in ruimtes worden vaak feilloos aangevoeld door HSP’ers Niet hooggevoelige mensen merken dit meestal een stuk minder goed op. HSP’ers merken meteen of de stemming goed is of juist niet, ze hebben ook meer oog voor details.
Het is belangrijk dat je als HSP’er je weg vindt om goed om te gaan met al die prikkels die je op een dag binnenkrijgt. Een van de dingen waar een HSP’er tegenaan loopt is het omgaan met grote groepen personen. Dit zorgt namelijk voor veel extra prikkels. Een HSP’er heeft ook vaak meer moeite met de geluiden die collega’s of buren maken. Al deze prikkels zorgen voor problemen bij de HSP’er, zoals bijvoorbeeld grote vermoeidheid of zelfs uitputting. Het is dan ook belangrijk dat ze op tijd rust nemen en even alleen zijn.
Een ander voorbeeld is: wanneer er iemand over de schouder meekijkt wanneer ze aan het werk zijn, wordt dit als vervelend, irritant of storend ervaren. Ze voelen zich ongemakkelijk, alsof ze steeds in de gaten worden gehouden. Een lichaam reageert op positieve en op negatieve prikkels. Een lichamelijke klacht die daardoor kan ontstaan is bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen wanneer diegene in de buurt komt bij iemand die zich verdrietig voelt. Of hij/ zij voelt zich niet lekker wanneer ze in een voormalig oorlogsgebied komen. Dit geldt ook voor gewelddadige films met gruwelijke scènes. Deze beelden komen bij een HSP’er hard binnen en ze kunnen er aardig van slag door raken.
Communiceren met je omgeving is belangrijk wanneer je een HSP’er bent. Leg ze uit waarom je bijvoorbeeld niet de hele avond bij een feestje blijft (vanwege alle prikkels die je binnenkrijgt) of waarom bepaalde opmerkingen extra hard bij jou aan kunnen komen. Dit zorgt voor begrip. Als je veel taken tegelijk hebt, leidt dat meestal tot een opgejaagd gevoel en enorme stress, wat voor lichamelijke problemen kan zorgen.
Vertel waar jij behoefte aan hebt, zodat je van je omgeving krijgt wat jij nodig hebt. Veel mensen vinden het prima om rekening te houden met een HSP’er, maar dan moet het wel aangeven worden. Goede communicatie is daarbij erg belangrijk zodat het contact voor beide partijen plezierig wordt.
Wat kan helpen is het opschrijven van je emoties en gevoelens. Hierdoor krijg je je gedachten beter op een rij en het helpt je om beter om te gaan met hooggevoeligheid.
Voldoende regelmaat is van groot belang en helpt bij het zorgen voor rustmomenten. Een goed dag- en nachtritme is voor HSP’ers dan ook heel belangrijk. Het helpt Hsp’ers als ze zich bewust worden van de momenten die spanningen opleveren.
Voor sommige HSP’ers helpt het om de dag anders in te delen. Enkele voorbeelden hierbij:
– sociale contacten vooral overdag laten plaatsvinden, zodat men ‘s avonds meer rust kan nemen;
– ‘s morgens sporten in plaats ‘s avonds, wat zorgt voor minder prikkels.
Iedere HSP’er zou voor zichzelf moeten nagaan waar hij/zij behoefte aan heeft en wat voor hem/haar kan werken. Soms kan het even duren voordat dit is uitgevonden, maar het helpt zeker om hiermee aan de slag te gaan.
De volgende vormen van ontspanning helpen zeker: yoga, meditatie of mindfulness, wandelen in de natuur of het lezen van een boek. Dit alles kan helpen om de prikkels van de dag te verwerken.
Hooggevoelige kinderen hebben na een dag van prikkels ook een rustmoment nodig. Als ouder van een hooggevoelig kind dien je hier rekening mee te houden. Het is dan belangrijk activiteiten aan te bieden waar het kind rustig van wordt, bijvoorbeeld mandala’s tekenen/kleuren of puzzelen. Maar ieder kind is anders, dus ook hier kan het even duren voordat men ontdekt wat voor het kind ook echt ontspannend werkt.
Overprikkelde kinderen vinden het niet altijd fijn om aangeraakt of getroost te worden. Het is belangrijk dat dit geaccepteerd wordt door de omgeving, hoe moeilijk dat misschien ook is.
Let ook goed op je taalgebruik in de buurt van een hooggevoelig kind. Een opmerking als ‘Kijk nou toch eens wat je hebt gedaan!’ kan extra hard aankomen bij een hooggevoelig kind; harder dan bij een kind dat niet hooggevoelig is.
Nog een tip voor ouders van hooggevoelige kinderen: het is van belang om dicht bij je eigen gevoel te blijven. Als volwassene heb je een voorbeeldfunctie en wanneer jij laat zien dat het goed is om jezelf te blijven, zal een kind ook niet het gevoel hebben dat het zich aan moet passen.
Er zijn verschillende homeopathische middelen die kunnen helpen om al die prikkels beter aan te kunnen/ om ze te doorstaan. Dat je je er beter voor kunt afsluiten en de prikkels minder hinderlijk zijn op jouw functioneren.
Al die prikkels zorgen bij een HSP’er ervoor dat ze uit balans raken, zowel lichamelijk (bijvoorbeeld moeheid) als geestelijk (bv terneergeslagen of depressief). Homeopathische middelen kunnen ervoor zorgen dat je weer in balans komt.
Dat de moeheid verdwijnt en je qua energie beter in je vel zit. Dat je niet meer depressief of terneergeslagen blijft, maar dat je de wereld weer aan kunt.
Via www.klassiekehomeopathie.nl kun je een homeopaat vinden bij je in de buurt, die hierbij kan helpen.
Bron:
Hoogsensitief: Info en kenmerkenvan hoogsensitiviteit/HSP – Zobegaafd.nl
Hoogsensitief persoon – Wikipedia
Hoogsensitiviteit wordt weinig geaccepteerd | Intermediair