Week van de vruchtbaarheid

Actueel
vruchtbaarheid

Een aantal jaar geleden werd het voor de allereerste keer georganiseerd: de Europese Week van de Vruchtbaarheid. Nadat dit een groot succes bleek, is besloten hier een jaarlijks terugkerende themaweek van te maken. In Nederland geeft Freya invulling aan deze week. Freya, Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Zorgen voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is ongelooflijk belangrijk als je te maken hebt met vruchtbaarheidsproblemen. Daarom ontwikkelde Freya een inspirerende e-Training: ‘Zorg voor Jezelf’. Gedurende veertien weken ontvang je wekelijks inspiratie, tips en oefeningen rondom het thema ‘Zorg voor Jezelf’. De e-Training is laagdrempelig, positief en nodigt uit om op een fijne manier met jezelf aan de slag te gaan. Het betreft onderwerpen als; Ongewenst kinderloos: Blijf geloven in je (bijgestelde) dromen, Soms haat ik mijn kinderwens, Je hebt toch al een kind? Verdriet maakt ruimte voor dankbaarheid, Grenzen blijf je verleggen, want je wilt zó graag, De lege kinderkamer, De wachtweken: spannend?!

Aandacht voor preventie:

Deze campagne is erop gericht jongeren bewuster te maken van hun vruchtbaarheid. Ook in Nederland is hier zeker nog terrein te winnen. Nu krijgen jongeren vooral informatie over het voorkomen van geslachtsziekten en ongewenste zwangerschap. Meer weten over (on)vruchtbaarheid en gezond zwanger worden is ook belangrijk. Freya zal hierover in de komende jaren met andere belanghebbende partijen om tafel gaan.

Hier sluit ik mij volledig bij aan; Veel mensen, de meesten, waaronder ik er ook één van was, zijn zich niet bewust van het belang van een vroege pré voorbereiding van een zwangerschap. Ze leven gewoon zoals ze leven, of dit nou gezond is of niet en dan….oeps zijn ze zwanger of niet, blijkt ze kunnen niet of moeilijk  zwanger worden.

Homeopathie

In de homeopathie kijken we naar ziekteclassificaties, en aan de hand van de zwaarte of vulling van het betreffende ´bloemblad´ kunnen we zien waar de oorzaak ligt van de onvruchtbaarheid. Dan moet je vooral denken aan de seksueel overdraagbare aandoeningen in het voorgeslacht of bij de vrouw of man zelf, de maismatische achtergrond dus.

Daarnaast is preventie even zo goed belangrijk, want een situatie als bijvoorbeeld ongezonde voeding, drugs, alcohol gebruik, roken, medicatiegebruik, kommer en kwel kan een in standhoudende factor/oorzaak zijn.

Ook mentale steun is nodig, verdriet mag er zijn, dat mag zeker niet weggeveegd of weggepoetst worden door van die dooddoeners als; ‘ je kunt je ook ergens anders op richten’ of ‘je hebt toch hele leuke neefjes en nichtjes’, nee……nee…..nee, iemand mag rouwen om zijn onvruchtbaarheid! Mooi dat daar aandacht voor is.

Je kunt voor ondersteuning altijd terecht in onze praktijken!