TBC…Een ziekte uit het verleden?

Blog
TBC

Op 24 maart is het wereld Tuberculose dag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht besteed aan tuberculose. In onze huidige tijd lijkt het soms alsof Tuberculose een ziekte is uit het verleden. Tuberculose roept al snel associaties op met langdurige behandelingen in sanatoria, die overbodig raakte met de ontwikkeling van antibiotica. Maar niks is minder waar. Tuberculose is een ernstige infectieziekte waar wereldwijd jaarlijks miljoenen mensen mee besmet raken. In 2022 ontwikkelde wereldwijd circa 10.6 miljoen mensen TBC en overleden 1.3 miljoen mensen aan deze longziekte. De meeste besmettingen vinden plaats in Zuidoost Azië, Afrika en landen in de Westelijke Stille Oceaan. Wereld Tuberculose vraagt aandacht voor de ziekte en roept op tot actie.

Tuberculose..Wat is dat eigenlijk?

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Mycobacterium Tuberculosis bacterie (MTB). Het meest voorkomende type tuberculose is longtuberculose. Hierbij tast de MTB-bacterie de longen van de patiënt aan. Een typische tuberculosepatiënt lijdt aan een chronische hoest, spuugt bloed op, heeft last van koorts en nachtzweten, algemene malaise, en kan flink afvallen. Wanneer de MTB-bacterie zich verspreid naar andere organen, kunnen zich ook allerhande andere klachten voordoen. De tuberculose bacterie verspreidt zich via de lucht. Wanneer een patiënt met een actieve ‘open’ TBC besmetting hoest, niest, spuugt, of zelfs maar praat kan de bacterie zich via de lucht verspreiden en op deze manier een volgende gastheer vinden.

Latente tuberculose

Niet iedereen wordt ziek van een besmetting met TBC. Sterker nog, de meeste besmette personen ervaren geen klachten. Dit heet latente tuberculose. Er wordt geschat dat een kwart van de wereldbevolking een latente vorm van TBC met zich meedraagt. In Azië en Afrika ligt dit percentage een stuk hoger: meer dan 80% van de bevolking test positief voor TBC. Bij latente TBC heeft het lichaam van de patiënt voldoende afweer om de infectie op eigen kracht de baas te kunnen, waardoor er géén klachten zijn en de patiënt ook niet besmettelijk is. In een later stadium, wanneer de weerstand van een verzwakt is, kan de TBC zich eventueel alsnog ontwikkelen tot een actieve vorm.

TBC van de oudheid tot nu

Tuberculose is geen nieuwe ziekte. Integendeel: besmettingen met de tuberculose vonden al plaats in de Oudheid. Wetenschappers hebben sporen gevonden van door tuberculose aangetaste botten van voor 4000 voor Christus en ook Egyptische mummies laten sporen zien van besmetting met de tuberculose bacterie.

In de vroege 20e eeuw vond er een tuberculose epidemie plaats in Europa. Omdat antibiotica nog niet waren uitgevonden, werden patiënten veelal opgevangen in sanatoria. Een sanatorium was een instelling waar patiënten met tuberculose langdurige zorg ontvingen. Rust, frisse lucht en zonlicht waren de belangrijkste pijlers van de behandeling. De hoop was dat patiënten in sanatoria voldoende kon aansterken om de bacteriële infectie te overwinnen.

Tijdens de piek van de tbc-epidemie in de 20e eeuw waren er duizenden sanatoria ingericht in de Westerse landen om tbc-patiënten op te vangen. Twee bekende sanatoria in Nederland waren sanatorium Zonnestraal (Hilversum) en Beatrixoord (Haren). Verscholen in de bossen vingen deze sanatoria honderden patiënten tegelijkertijd op in de hoop het herstel van de tbc-patiënten te bevorderen.

Tegenwoordig liggen de dagen van sanatoria grotendeels achter ons. In 1943 werd de eerste antibiotica tegen het MTB virus ingezet, en kwam de nadruk te liggen op het actief bestrijden van de bacterie door middel van antibiotica. De behandelingsduur is relatief lang; patiënten worden streng geadviseerd een antibiotica kuur te volgen van zes maanden tot een jaar.

Tegenwoordig is de opkomst van multiresistente tuberculose (MDR-tbc) met enige regelmaat in het nieuws. Multiresistente tuberculose betekent dat de tuberculose bacterie resistent is tegen de twee belangrijkste vormen van antibiotica: isiniazide en rifampicine. Behandeling van MDR-tbc duurt tot drie maal langer dan een niet-resistente tbc-besmetting, en houdt in dat de patiënt een zeer langdurig antibiotica dient te gebruiken.

Homeopathie en TBC

Wist je dat patiënten met een TBC besmetting ook homeopathisch begeleiding kunnen krijgen? Binnen de homeopathische behandeling ligt het zwaartepunt op het ondersteunen van het zelf genezend vermogen van de patiënt. Ook patiënten met een tbc-besmetting kunnen steun ondervinden in het overwinnen van de bacteriële infectie met behulp van homeopathische middelen. Vraag bij een homeopaat hoe homeopathie je kan ondersteunen bij het herstel.