Bemoedigende resultaten blauwtongonderzoek

Actueel
Blauwtong

Epidemische, besmettelijke ziekten hebben in de geschiedenis vaak geleid tot grote sterfte onder de bevolking. Denk bijvoorbeeld aan de pest, cholera, pokken, tuberculose en recentelijk de corona-epidemie.

Sinds september 2023 is er opnieuw sprake van een epidemie, dit keer onder dieren: het blauwtongvirus. Ook deze zomer (2024) grijpt de blauwtongepidemie opnieuw snel om zich heen en veroorzaakt onder het schapenbestand vele duizenden slachtoffers.
Voor de rest van de zomer vreest men een flinke reductie van het schapenbestand als gevolg van deze blauwtongepidemie. Het blauwtongvirus treft overigens ook andere diersoorten zoals runderen, alpaca’s en in het wild levende reeën.

Blauwtong, wat is het en wat zijn de symptomen?

Blauwtong is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door insecten, de zogenaamde ‘knutjes’. Wanneer deze insecten dieren prikken om bloed te zuigen, kunnen ze het blauwtongvirus overdragen. De infectie word niet direct van dier op dier overgedragen en is niet besmettelijk voor mensen.

Niet alle dieren worden even ziek of sterven. Dat geeft aan dat de dieren op basis van de eigen afweer immuniteit kunnen ontwikkelen en de ziekte niet dodelijk hoeft te zijn.

Symptomen van blauwtong bij dieren zijn o.a:

  • Hoge koorts;
  • Veel speeksel aanmaken, kwijlen;
  • Zwelling van de kop, ook van tong en lippen;
  • Pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven;
  • Niet meer eten;
  • Veel liggen;
  • Kreupel lopen, ontsteking van de gewrichten;
  • Met een bolle rug staan om de pijn in de poten te verlichten.

Vaccinatie

De door de overheid algemeen ingezette maatregel is het vaccineren van het schapenbestand. Gezien de ervaringen in het verleden is de vraag of het vaccineren van de dieren het juiste en meest effectieve antwoord is op deze epidemie.

Bij een blauwtongepidemie in 2006 werd in Zwitserland vaccinatie van de dieren verplicht gesteld. Vanwege de ernstige bijwerkingen werd de verplichting al snel opgeheven en vond en vindt vaccinatie uitsluitend op vrijwillige basis plaats.

In 2024, net voor de introductie van de vaccinatie op Nederlandse bodem en de goedkeuring door minister Adema, werd in Duitsland de blauwtongvaccinatie vanwege ernstige bijwerkingen per direct van de markt gehaald. Nederland had op dat moment net anderhalf miljoen vaccins klaarliggen om met spoed geïnjecteerd te worden.

In de media vinden we dagelijks berichten dat de vaccinaties niet effectief zijn, dat dieren desondanks blauwtong krijgen en sterven of geëuthanaseerd dienen te worden.

Onderzoek naar behandeling blauwtong met homeopathie

Gezien het onbeschrijfelijke leed onder de dieren en het verdriet onder eigenaren heeft het team van de Homeopathie Academie Nederland (HAN), in samenwerking met haar veterinaire studenten, in oktober 2023 actie ondernomen om de dieren en hun eigenaren een mogelijk effectieve homeopathische behandeling aan te bieden. Daartoe is een onderzoek opgezet dat een jaar in beslag zal nemen en waaraan een veertigtal bedrijven deelnemen. Het onderzoek duurt nog voort tot oktober 2024.

Daarbij wordt preventief behandeld bij de nog niet zieke dieren en acuut behandeld bij de reeds zieke dieren.

Van het begin af aan werd duidelijk dat de dieren zeer goed op de behandeling reageerden. Vrijwel alle behandelde dieren waren binnen 3 tot 7 dagen totaal hersteld, dankzij de niet aflatende inspanning van de studenten en hun coördinatoren.

Natuurlijke (energetische) middelen

Het onderzoek richt zich op de effecten van energetische homeopathische middelen die de afweer van dieren versterken tegen een mogelijke blauwtonginfectie. Deze middelen bestrijden niet direct de ziekte zelf, maar stimuleren het immuunsysteem en de gezondheid van het dier, waardoor het in staat is de blauwtong zelfstandig te overwinnen en immuniteit te ontwikkelen.

De eigen afweermogelijkheden van het dier worden dus versterkt en deze natuurlijke ondersteuning is uiterst effectief gebleken.

Bij bloedonderzoek bleken de behandelde koeien een 70-75% immuniteit tegen blauwtong te hebben ontwikkeld zonder noemenswaardig ziek te zijn geweest. Of, in het andere geval, nadat ze hersteld waren.

De dieren werden in alle fasen begeleid: preventief, acuut en bij de eventuele nawerkingen van het ziek zijn.

De ingezette homeopathisch energetische middelen zijn veilig, niet toxisch, ondersteunen de afweer en de gezondheid van het dier en geven geen belastende restanten in het dier waardoor het zonder problemen in de voedselketen kan worden opgenomen. De homeopathische middelen kennen alleen werkingen, geen bijwerkingen.

Acute behandeling

Het team van de HAN heeft veel dieren, schapen, koeien en alpaca’s in de acute fase behandeld. Wanneer het dier ernstig ziek was werd iedere 1 à 2 uur een snelwerkende prikkel voorgeschreven, waarna de meeste dieren binnen 3 tot 4 dagen herstelden en terug naar de kudde konden. Dit was een mooie ervaring, niet alleen voor de studenten maar ook voor de diereigenaren.

Preventieve behandeling

Voorkomen is beter dan genezen, en daar ligt dan ook de prioriteit. De urgentie van acuut behandelen schuift namelijk naar achtergrond als dieren preventief behandeld zijn en als gevolg daarvan al helemaal niet meer ziek worden.

Ter preventie worden andere energetische prikkels gegeven dan die in een acute fase. Op deze manier wordt het dier vitaler en weerbaarder en kan het zonder acute oplevingen van de blauwtong de eigen weerstand tegen het virus opbouwen.

De Homeopathisch energetische prikkels worden door de eigenaren 1x per week volgens een protocol toegediend.

In de nieuwe opleving van de blauwtong na de koude periode, dus nu in de zomer, zijn de bedrijven die in ons onderzoek meedoen nagenoeg niet betrokken. Vrijwel alle dieren blijven door de preventieve behandeling gezond.

Meer informatie over het onderzoek

Het onderzoek is gestart met een veertigtal bedrijven en een totaal van ruim 3.000 dieren: 2.500 schapen, 650 runderen en 50 alpaca’s. Slechts 16 dieren op het totaal van dit bestand zijn in de achterliggende periode gestorven. Dit aantal is minimaal te noemen.

Inmiddels hebben zich 80 bedrijven gemeld bij de HAN en deze worden actief ondersteund.

Meer informatie, ervaringen van eigenaren, foto’s en video’s vindt u op www.blauwtong.eu
De informatie wordt steeds, met toestemming van de eigenaren, aangevuld.

E.C.W. Stöteler, directeur HAN
https://vereniginghomeopathie.nl/agenda-en-nieuws/bemoedigende-resultaten-blauwtongonderzoek-homeopathie-academie-nederland/