Gezond leven is een kwestie van keuzes maken
Gezond leven- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 26 januari 2014
- 0 reacties
Dat leefstijl een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en kanker is inmiddels wel algemeen bekend.
Wat we eten en drinken, hoe en hoe vaak we bewegen, of we wel of niet roken en de mate waarin we alcohol nuttigen; het heeft allemaal effect op onze gezondheid. Het risico op welvaartsziekten kan verkleind worden door een gezonde leefstijl. Maar gezond leven is in de huidige tijd niet vanzelfsprekend en onze maatschappij werkt eerder tegen dan mee.
Ziekmakende zorg
Oud-politicus Wouter Bos, tegenwoordig bestuursvoorzitter van het VU Medisch Centrum, deelde eind december in het Financieel Dagblad (“Stijging zorgkosten nog lang niet onder controle”, 2013) een interessante visie. In een interview over de zorgkosten zei Bos het volgende: “De wrede paradox is dat het loont om mensen te behandelen. We moeten naar een systeem waarin het loont om mensen gezond te laten zijn, ook als je ze niet behandelt”. Daarmee raakt Bos de kern van het probleem in de reguliere zorg en een van de belangrijkste barrieres voor het nastreven van een gezonde leefstijl. De zorg heeft er namelijk belang bij ons ziek te houden. Hoe langer wij ziek zijn des te meer we gebruik maken van zorg en zo houden we deze industrie dus overeind. Onze zorg is erop gericht ons chronisch ziek te maken in plaats van ons te genezen. Een bekend voorbeeld zijn de medicijnen met tientallen bijwerkingen, waar vervolgens weer andere medicijnen tegen helpen met zo niet nog meer bijwerkingen. En dat alles om ons afhankelijk te maken van een ziekmakende zorg.
“Artsen dan veel mogen weten van ziekten, ze weten maar weinig van gezondheid”
– Alberto Villoldo (medisch-antropoloog en psycholoog) –
Voeding als ziekmaker
Voeding heeft ook een belangrijke invloed op onze gezondheid. De filosoof Hypocrates sprak bijna 300 jaar voor Christus al de wijze woorden ‘Laat voeding uw medicijn zijn’. Maar helaas werpt ook de voedingsindustrie drempels op om gezond leven moeilijk te maken. De vele toegevoegde suikers, zout en E-nummers zorgen ervoor dat ons lichaam stevig op de proef gesteld wordt en als er minder suikers of vet in zit, dan wordt dat gecompenseerd met chemische kankerverwekkende stoffen. Keurmerken zoals het vinkje van ‘een bewuste keuze’ verliezen hun geloofwaardigheid en zelfs biologisch vlees in de supermarkt blijkt niet altijd biologisch te zijn (Vleesbedrijf fraudeerde bewust met 11.000 kilo biologische ham, 2013). De verleidingen in de supermarkt zijn groot en je moet bijna een voedingsdeskundige zijn om je door de marketingtermen, gezondheidsclaims en vage lijstjes met ingrediënten heen te worstelen.
Gezond zijn geneest de ziekte
Medisch-antropoloog en psycholoog Alberto Villoldo was achterin de twintig toen hij voor een farmaceutisch bedrijf naar de Amazone gestuurd werd in de hoop dat hij de boombast of wortel te ontdekken die het nieuwste supermedicijn tegen kanker of hartkwalen zou worden. In The Optimist van augustus 2013 vertelt hij over zijn ervaringen en bevindingen. Waar Villoldo ook kwam, nergens ontmoette hij mensen met kanker of hartkwalen. Ook zag hij niemand met dementie of Alzheimer. De mensen kenden deze ziekten niet. Maar wat was het geheim van deze inheemse samenleving? Volgens hen kunnen voorwaarden voor gezondheid zelf worden geschapen, waardoor de genezing vanzelf inzet. Ziekte wordt door hen beschouwd als een verstoring van de natuurlijk harmonie, onbalans. Voeding en leefstijl kunnen deze onbalans veroorzaken. Vanuit de Klassieke Homeopathie wordt deze visie op gezondheid al jaren gedeeld. Wanneer de basisgezondheid in balans is en erfelijkheden opgelost zijn, dan krijg je daar een levenslange gezondheid voor terug.
Gezond leven bepalen we zelf
Gezond leven kunnen we dus voor een heel groot deel zelf bepalen, maar het blijft een kwestie van keuzes maken en het is ongelooflijk lastig om te bepalen wat de juiste keuze is. Op belangrijke peilers als voeding en zorg kunnen we niet meer vertrouwen en dus komt het steeds meer op onszelf en elkaar aan. Ons eigen verstandelijk vermogen en onze inspanningen om, bijvoorbeeld via internet, de waarheid proberen te achterhalen. Maar wees je daarbij altijd bewust van de belangen en intenties die op de achtergrond mee kunnen spelen en niet direct te doorgronden zijn. Het is niet voor niets dat de suikerindustrie 1 miljard aan lobbygeld geïnvesteerd heeft om het stoplichtsysteem op voeding tegen te houden (bron). Bij transparantie zijn maar weinigen echt gebaat en het onderscheid tussen idealisme en commercie is soms lastig te zien. Verdiep je dus eerst goed en maak dan de keuzes.
Pas dan kun je zeggen ‘ik kies bewust voor een gezond leven’.
Hoe streef jij een gezonde leefstijl na?
Wat doe en laat jij voor een gezond leven? Waar haal je informatie vandaan om goede keuzes te maken? Laat het ons en anderen weten en deel hieronder jouw ervaringen, tips en adviezen!