Paracetamol verdubbelt het risico op astma bij
//php echo $word_number; ?> Paracetamol is een chemische stof, N-Acetyl-4-Aminofenol, dat...
In de praktijk komt een 56-jarige vrouw met benauwdheids-klachten en hoest-buien. Zij heeft longemfyseem en astma. Daarnaast voelt ze zich regelmatig angstig. Wanneer de benauwdheid meer is, is dit erger.
Mevrouw heeft al jaren last van deze klachten. Als kind was ze altijd al snel hoesterig en benauwd. Ze had regelmatig bronchitis. Later werd dit minder maar de astma bleef. Ze gebruikt dagelijks een inhaler, regelmatig antibiotica in de winter en soms prednison als er weer een ontsteking is. Ze geeft aan ook erg moet te zijn.
Het probleem begint al in haar jeugd en bestaat al lange tijd. Als behandelaar weet je dan dat er in aanleg een grote gevoeligheid voor luchtwegklachten aanwezig is. Als homeopaat vraag je alle bijzonderheden rondom het hoesten en de benauwdheid aan de cliënt. Maar ook hoe de klachten eerder verliepen en of er nog andere klachten zijn geweest. En of verbeteringen of verergeringen merkbaar zijn op bv weersomstandigheden of in een bepaald jaargetijde. Ook spanning, stress kan een factor zijn.
Mevrouw blijkt in haar jonge jaren eczeem te hebben gehad. Dit is destijds met zogenaamde teerzalf behandeld en het eczeem ging langzaam weg. Daarna ontstonden de bronchitis klachten. Die begonnen toen ze 8 of 9 jaar oud was. Ook haar vader blijkt bronchiale klachten te hebben gehad. In de loop van de tijd zie je dus een voortschrijdend proces. Van huid, naar bronchiën, naar emfyseem (‘rek uit de longen’).
Als klassiek homeopaat begin ik de homeopathische behandeling met een homeopathisch middel gericht op de hoestklachten, haar vitaliteit en de benauwdheid. Maar het probleem is natuurlijk veel groter. Er is sprake van een onderliggend probleem: haar gevoeligheid van de luchtwegen dat uiteindelijk tot longemfyseem heeft geleid. Een chronische ziekte. Ook haar angstige natuur zal een rol spelen in de keuze van homeopathische middelen.
Het is een langer traject van behandelen. Maar nu na anderhalf jaar zie je duidelijke resultaten: de vitaliteit is toegenomen en de benauwdheid fors afgenomen. In deze periode heeft ze één keer antibiotica gebruikt in tegenstelling tot 4 tot 5 keer per jaar in de voorgaande jaren. Ze is veel minder angstig, is gaan sporten en veel actiever geworden in het sociaal leven. Verder is het gebruik van pufjes teruggedrongen tot een incidenteel gebruik.
Mevrouw wordt nog steeds behandeld, maar met de gezondheidswinst die zij nu bereikt heeft is ze erg blij mee.
Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Aartje van der Haar.
Meer lezen van deze auteur »