Griepprik: Zin en onzin

Griep
Griepprik

In oktober/november zullen de uitnodigingen voor de griepprik weer bij velen op de deurmat vallen. Ga jij hem halen?

Griep is een virus dat in vele varianten voorkomt. De klassieke vorm van griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Maar er zijn meer dan 200 stammen van meer dan 20 verschillende virussoorten, die allemaal griepachtige verschijnselen kunnen geven. Griep is dus een veel voorkomende en zelden ernstig verlopende infectieziekte voor mensen met een goed afweersysteem.

Het op een natuurlijke wijze doormaken van de griep is voor de meeste mensen niet risicovol. En een natuurlijk doorgemaakte ziekte versterkt het immuunsysteem. Zeker voor mensen met een goed afweersysteem is de griepprik volgens de Vereniging Kritisch Prikken een onnodige, overbodige vaccinatie waarvan de effectiviteit niet bewezen is en waarvan de bijwerkingen mogelijk erger zijn dan een griep doormaken.

Mensen met een verminderde weerstand kunnen bij griep longcomplicaties oplopen, maar voor deze mensen kan het griepvaccin minstens zo ernstig uitpakken als de griep zelf. Zij doen er goed aan bij hun beslissing ook de bijwerkingen van het vaccin in ogenschouw te nemen.

Er zijn alternatieven voorhanden om de weerstand te versterken en om mogelijke bijwerkingen van een griepprik te verminderen, of terug te draaien.

Verbeter je weerstand en verklein de kans op griep

Tijdens de wintermaanden neemt de kans op griep toe. Wat kun je doen om griep te voorkomen? Wij hebben enkele tips op een rij gezet. Bekijk de 12 tips om griep te voorkomen » 

Behalve ervoor zorgen dat je weerstand goed is is er ook natuurlijke suppletie die ervoor zorgen dat je beter beschermd bent tegen de griep. Wij adviseren om onderstaande suppletie te gebruiken zolang de R in de maand is:

Het griepvaccin

Jaarlijks wordt een nieuw vaccin gemaakt voor de drie meest waarschijnlijk voorkomende influenzavirusstammen. Dit blijft een gok; het heersende virus kan ook niet in de griepprik aanwezig zijn. Dit jaar worden de vaccins gehandhaafd van vorig seizoen.

Gebruikte vaccins 2015/2016

Influvac
Vaxigrip

Inhoud Influvac en Vaxigrip

Kippeneiwit, kaliumchloride, kaliumdiwaterstof- fosfaat, dinatriumfosfaat dihydraat, natrium- chloride, calciumchloride dihydraat, magnesium- chloride hexahydraat, water en sporen van formaldehyde, neomycine, octoxynol-9, poly- sorbaat 80 en cetyltrimethylammonium bromide.

Onderzoek gebeurt door open, ongecontroleerd klinisch onderzoek d.m.v. een vragenlijst. Farmacokinetisch onderzoek (effect van het geneesmiddel) is voor registratie van vaccinaties niet vereist.

Gerapporteerde ‘zeldzame’ bijwerkingen Allergische reacties, in zeldzame gevallen leidend tot shock, neurologische aandoeningen, vasculaire aandoeningen, huidaandoeningen, aandoeningen aan het lymfatisch systeem.

Advies Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad heeft in 2014 geadviseerd om ouderen gratis de griepprik te blijven aanbieden. Ondanks de conclusie uit haar eigen rapport dat er ‘maar matig bewijs voor de effectiviteit is en dat nader onderzoek geboden is’.

“Er bestaan geen harde gegevens op basis waarvan kan worden vastgesteld dat ouderen baat hebben bij vaccinatie.” – Roel Coetinho, 13 juni 2012 tijdens een bijeenkomst van de Gezondheidsraad (GR)

“Er bestaan veel studies naar de effectiviteit van influenzavaccinaties, maar de uitkomsten zijn wisselend en discutabel.” – Viruloog Ab Osterhaus c.s. in 2010 in het NTvG over ouderen

Voor zwangere vrouwen wordt vaccinatie afgeraden.

Bron: NVKP, Griepbulletin 2015