Warm water op brandwonden

Actueel
Brandwond

Het meemaken van een brand en het krijgen van brandwonden is één van de meest verschrikkelijke dingen die een mens kan overkomen.

Volendam, de brand op de operatiekamer in het ziekenhuis in Almelo, de vuurwerkramp in Enschede, vele mensen (en kinderen) die door een ongeluk heet water of thee over zich heen krijgen, mensen die hun huis in vlammen op zien gaan, er niet op tijd uitkomen of aan slachtoffers van oorlogsgeweld of andere ongelukken met brandwonden tot gevolg. Het gaat vaak zo snel dat handelen bijna niet mogelijk is op dat moment. De schade is dan enorm.

Gradaties brandwonden

Er zijn verschillende gradaties brandwonden. We kennen de volgende gradaties in brandwonden:

Eerstegraads brandwond

In strikte zin is het geen wond, omdat de huid in takt is. Het is te vergelijken met de situatie als je te lang in de zon hebt gezeten. Wel is er een reactie in de huid, met versterkte doorbloeding. Er is roodheid in het betroffen gebied, maar geen blaarvorming. Eerstegraads verbrandingen zijn erg pijnlijk. Er is geen/nauwelijks wondbehandeling voor nodig.

Tweedegraads brandwond

Er is hierbij een wat gemarmerde kleur van de huid, met blaarvorming. Deze brandwonden zijn ook zeer pijnlijk. Oppervlakkige tweedegraads verbrandingen genezen na ongeveer 14 dagen. Als er sprake is van een diepe tweedegraads brandwond, kan het herstel niet meer vanuit de bodem van de wond plaatsvinden, maar gebeurt het vanuit de wondranden. Hierbij kan er ook littekenvorming optreden.

Derdegraads brandwond

De huid ziet er bleek wit, grijs of bruinachtig verschroeid uit. De huid is gevoelloos en krijgt een leerachtig oppervlak. Bij deze vorm van verbranding is de gehele oppervlakkige huid verbrand. Hierbij zijn ook de zenuwuiteinden verwoest waardoor de huid gevoelloos wordt.

Deze gradaties geven ook gelijk de medische zorg aan die bijvoorbeeld de tweede- maar zeker de derdegraads brandwond behoeft! Geef hier ook vooral gehoor aan en neem geen risico. Was in het verleden het reguliere beleid ‘brandwonden, eerst koud water en de rest komt later’, daar is men op teruggekomen. Het advies luidt nu; direct ‘koelen’ met lauw water.

Warm water op de brandwond

Nemen we het gelijksoortigheidsprincipe vanuit de homeopathie in acht, dan is op basis van die gelijksoortigheid het beste om bij brandwonden gelijk warm water op de wond te laten stromen. Het gelijke met het gelijksoortige toepassen. En dat werkt! Probeer het maar eens met een kleine brandwond veroorzaakt door bijvoorbeeld de strijkbout. Wanneer we deze onder de koude kraan houden, komt er een blaar en de plek zal dagen lang pijn doen. Situatie A.

Houden we deze brandwond onder de warme kraan, zo heet als de gezonde arm het kan verdragen, dan doet dat even heel erg pijn, maar daarna is het over en er ontstaat geen blaarvorming. Situatie B.

Situatie A is een voorbeeld van een niet gelijksoortige prikkel. Situatie B is de situatie vanuit het homeopathische gelijksoortigheidsprincipe. Wat gebeurt er? In beide situaties zal ons zelf-genezende vermogen hard aan het werk gaan om de brandwond te genezen.  Welk signaal geven/vragen we van dat zelf-genezende vermogen van ons lichaam op basis van het actie reactie principe van ons lichaam?

Bij verbranding en koud water reageert ons lichaam als volgt: Oh kou…dan moet ik warmte daar naar toe sturen; gevolg nog meer warmte van binnen uit, stuwing door de kou die van buitenaf het proces blokkeert, gevolg een blaar en veel pijn. Bij verbranding en warm water reageert ons lichaam als volgt: Oh warm….dan moet ik daar kou naar toe sturen en van binnen uit koelt het lichaam de verbrande plek. Gevolg even pijn omdat de warmte er uit moet, maar geen blaar en daarna geen pijn meer.

Een slok warme thee

Een ander mooi voorbeeld dat iedereen wel kent is als je een te warme slok thee hebt genomen of een te warme hap eten. De verbrande plek in je mond bevindt zich in een continue warm gebied. Deze plekken in de mond zijn meestal binnen een halve dag weer over. Het schoolvoorbeeld van het gelijksoortigheidsprincipe. Warmte met warmte behandelen!

Om de genezing bij brandwonden te ondersteunen zetten we graag Cantharis in. Cantharis is hét hoofdmiddel bij verbranding. Cantharis helpt de verbranding van binnenuit te genezen en dat gaat vaak heel snel. Daarnaast is de wondverzorging natuurlijk heel erg belangrijk. Een brandwond is infectiegevoelig, dat betekent dat de wond heel goed verzorgt moet worden. Steriele gaasjes, het gebruik van Hypercal tinctuur (homeopathische jodium) en brandzalf zijn hierin onmisbaar. Als de wond mooi dicht zit sluit Calendulazalf het proces af door deze wond zonder littekens te laten genezen.

Ons zelf-genezende vermogen, een bijzonder fenomeen! Waar zouden we dat zonder zijn? Voor begeleiding bij het behandelen van brandwonden kun je rustig één van de homeopathie praktijken op de site raadplegen. Zelfs als de verbranding al langere tijd geleden is.