De gezonde kracht van citroenen
Gezond leven- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 26 april 2016
- 0 reacties
Koningen kregen ze als geschenk, zo zeldzaam waren citroenen vroeger. Uit 2500 voor Christus werd een citroenvormige oorbel gevonden in de Indus-vallei. Nu worden ze al 2.000 jaar geteeld rond de Middellandse Zee. Hun bomen blijven groen en geven zo’n 300 kilo citroen doorheen het jaar.
De superfood citroen
De leden van de Britse marine kregen, en krijgen nog steeds, dagelijks vers citroensap tegen scheurbuik, omdat het zo effectief bleek te zijn. De deftige dames van 500 jaar geleden gebruikten citroenen om hun lippen roder te maken, door ze met het sap in te wrijven. De citroen is wereldwijd bekend, maar wat maakt deze vrucht zo gezond? Een citroen wordt ook wel een superfood genoemd en bevat onder andere vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer enzovoort.
Citroenen ontgiften het lichaam ook. Misschien klinkt een groot glas water met vers citroensap ’s ochtends niet zo aantrekkelijk, maar het menselijk lichaam wordt erdoor gereinigd. Dankzij de vitamine C en flavonoïden wordt de lever ontgift, urinezuur geneutraliseerd, klompjes kalk opgelost en bloedingen tegengegaan. Ook worden de darmen en een regelmatige stoelgang gestimuleerd. Daarbovenop werkt citroensap desinfecterend. Wormen in de ingewanden en verwekkers van griep en verkoudheid worden erdoor gedood.
Nog meer voordelen
Onderzoek heeft bewezen dat het sap van de citroen ook bacteriën van onder andere malaria, cholera, tyfus en andere dodelijke ziektes vernietigt. Schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken (vrije radicalen) worden door de vitamine C die citroenen bevat, geneutraliseerd. De tangeretine in de schil helpt tegen bepaalde hersenkwalen. Rutine in de citroen helpt tegen oogkwalen en daarenboven remt een citroen ontstekingen.
Energiebommen
De mens heeft een goede balans tussen zuren en basische voedingsstoffen nodig. Ondanks de zure smaak van citroenen, reageren ze erg basisch. Er zijn weinig andere voedingsstoffen die zo veel basen aanmaken. Onderzoeker Carey Reams (1903-1985) stelt dat citroenen energiebommen zijn en ze helpen bij zuurstofgebrek of ademhalingsproblemen. Zo had de eerste succesvolle beklimmer van de Mount Everest, Edmund Hillary, zijn doel nooit bereikt zonder citroenen. Een onderzoeker naar de relatie tussen kanker en eten, William Li, stelt dat citroenen behoren tot de 32 etenswaren die het best beschermen tegen kanker. Ze bevatten 22 kankerwerende stoffen, zoals bijvoorbeeld limoneen, dat de groei van gezwellen remt, en flavonoïde glycosiden, die de celdeling in kankercellen stoppen.
Foto: pyntofmyld (Flickr, CC BY)