“Kurkuma slikken vooral bij darmkanker zinvol”

Gezond leven
Kurkuma

Britse wetenschappers gaan onderzoeken of curcumine, de werkzame stof van de kurkumaplant, effectief ingezet kan worden bij de bestrijding van darmkanker.

De Britse onderzoekers gaan in Leicester veertig patiënten met darmkanker volgen. Er gaat onderzocht worden of de combinatie van chemotherapie en curcumine elkaar positief beïnvloeden. De therapie zou daardoor effectiever worden.

Darmkanker

Een prima plan, vindt dr. Michal Heger. Hij is verbonden aan de afdeling Experimentele Chirurgie binnen het AMC en doet al jaren onderzoek naar de anti-kankerwerking van curcumine. “Curcumine die we via onze voeding binnen krijgen, komt maar moeilijk door de darmwand. Je kunt er nog zoveel van eten maar als het niet in het bloed komt, heb je er vermoedelijk weinig aan. Ongeacht de kankersoort waaraan je lijdt.”

Er is één uitzondering. Doordat de curcumine zich ophoopt in de darmen, bereikt het bij darmkanker de tumor mogelijk wél. “Daar kan het wel zijn werk doen. Dan is het dus een heel ander verhaal. Daarom heeft dat Britse onderzoek zeker zin.”

Per infuus

Zelf doet Heger onderzoek naar curcumine die per infuus wordt toegediend. Dan speelt het probleem van de opneembaarheid niet omdat de darmwand wordt vermeden. Een andere optie is liposomale kurkuma. In dat geval is de kurkuma in vetbolletjes ‘verpakt’. Er zijn enkele redenen om aan te nemen dat de curcumine in die vorm wel in het bloed terecht maar bewezen is dat niet. “Daarom gaan we er binnenkort onderzoek naar doen”, vertelt Heger.

Vijftig procent

Dat curcumine een sterke anti-kankerwerking heeft, is al talloze keren aangetoond. Het grote probleem is de opneembaarheid. “Maar ook als het goed wordt opgenomen, wil dat nog niet zeggen dat het dan bij iedereen werkt. Bij de één wel, de ander niet. Als het werkt, kan het de symptomen van kanker bij 50 procent van de darmkankerpatiënten verminderen. Dat is uit klinische studies naar voren gekomen. De kanker genezen kan het niet. Daarvan zijn geen voorbeelden bekend”, aldus Heger.

In ieder geval lijkt het logisch om kurkuma oraal te (blijven) gebruiken bij darmkanker en ter preventie van deze ziekte. Preventief zou het beginnende tumoren in de kiem kunnen smoren. Heger: “De gedachte is inderdaad logisch maar om er stellige uitspraken over te kunnen doen, zou eerst aangetoond moeten worden of deze veronderstelling klopt.”

Bron: MMV

Foto: Joachim Schlosser (Flickr, CC BY-SA)