Dierendag: zet jouw dier in het zonnetje

Homeopathie en dieren
Dierendag

Dé dag om jouw dier in het zonnetje te zetten en eens stil te staan bij het dierenwelzijn in de wereld. Het afgelopen jaar is er weer veel dierennieuws voorbij gekomen.

Wat mij is bijgebleven is de Crufts, bekend staand als de meest prestigieuze hondenshow. Bij de beoordeling van de Duitse Herder als ras heeft een teefje de titel BOB (Best of Breed) gewonnen. Verbazend, want met haar extreem aflopende rug en zwakke achterhand is normaal lopen voor haar niet meer mogelijk. En toch wint ze. Filmpjes van deze hond tijdens de beoordeling op de Crufts gingen viraal op internet. Hoe heeft deze er fysiek slecht aan toe zijnde hond kunnen winnen? Goeie vraag, maar niet de vraag die ons tot de kern van het probleem brengt.

De juiste vraag moet zijn: hoe heeft het zo ver kunnen komen dat de mens van een fysiek gezond exemplaar een ras heeft gemaakt waarbij het dier continue pijn heeft vanwege een heupgebrek. Of, kijkend naar andere rassen, pijn heeft vanwege te kleine schedeltjes, huidklachten heeft doordat er zo veel plooien en los vel is gefokt omdat wij mensen dat nu eenmaal mooi vinden. Hernia’s die ontstaan door te lange ruggen, ademhalingsproblemen door te korte neusjes, uitpuilende ogen door te kleine schedeltjes, een te grote kop waardoor normale bevallingen niet meer mogelijk zijn. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

De Crufts 2016 was in de maand maart en het rumoer dat een duidelijk zieke hond een prijs heeft kunnen winnen, was niet van de lucht. Mooi zou je denken, want het wordt hoog tijd dat we stoppen met het fokken van zieke honden. Door een dermate zieke hond in de prijzen te laten vallen bij een schoonheidswedstrijd neem je een groot risico. Immers, honden die in de prijzen vallen, zijn gewilde fokkandidaten en zo neemt het risico op nog meer erfelijke aandoeningen alleen maar toe.

Hebben we wat geleerd van alle commotie rondom de Crufts? Nee want vorige maand september heeft wederom een Duitse herder die nauwelijks kon lopen een show gewonnen. Deze keer in België bij The Europan Dog Show.

Erfelijke aandoeningen

Naast het fokken van extreme uiterlijkheden, speelt inteelt een grote rol bij erfelijke aandoeningen. Tel daarbij op het feit dat dieren jaarlijks worden gevaccineerd. Hiertoe ben je niet verplicht als eigenaar, maar lang niet iedereen weet dat en volgt heel correct maar dus onnodig de jaarlijkse oproep door de dierenarts op. Heb je al een gevoelig dier vanuit het ras –  om maar eens bij de Duitse herder te blijven: er worden maar liefst 66 erfelijke aandoeningen aan dit ras toegeschreven – dan kun je je misschien voorstellen wat het betekent wanneer daar nog eens jaarlijks allerlei vaccins en hulpstoffen die in de vaccins zitten, bijkomen.

Tekenbehandeling

Naast jaarlijkse vaccinaties hebben dieren vaak ook nog eens te maken met grondige anti-vlo/-tekenbehandelingen. Hiervoor zijn verschillende methodes op de markt; van ampullen in de nek tot pillen die 1 tot 3 maanden werkzaam zijn. Handig, want 1 pil scheelt mooi 3 maanden tekenellende! Wat veel mensen niet weten, is dat de werkzame stof in deze pillen een pesticide is. Ja, het doodt de parasieten, maar wat doet het in en met het lichaam van onze hond en kat?

Epileptische aanvallen

Wat ik vaak zie in mijn praktijk is een opeenstapeling: een gevoelig dier heeft in zijn jonge jaren bijvoorbeeld spijsverteringsklachten (diarree/braken). Dit wordt onderdrukt met diarree-remmers. Vervolgens ontwikkelt het dier huidklachten waarvoor een hormoonzalf of zelfs prednison wordt voorgeschreven. Ondertussen krijgt het zieke dier jaarlijks zijn vaccinaties (“Wat? U heeft vorig jaar niet laten vaccineren? Dan geef ik nu een dubbele vaccinatie zodat uw dier weer goed beschermd is” …) en ook zijn anti-vlo/-teken/-wormen behandelingen. Soms speelt daar nog een belangrijk element als voeding een rol, wanneer het dier bijvoorbeeld voeding krijgt, waar zijn hele systeem (stofwisseling, gebit) niets mee kan. En dan ineens, voor de eigenaar uit het niets, ontstaan heftige epileptische aanvallen. Of ontstaat een zeer agressieve vorm van kanker. Maar de problemen kunnen ook sluipend ontstaan; denk bijvoorbeeld aan artrose.

Jeukklachten

Pas geleden heb ik een hondje in mijn praktijk gekregen met jeukklachten. Zij krabde regelmatig aan haar kopje en kon dan ineens gaan janken. Ook likte zij continue aan haar voorpootjes en meerdere malen per dag aan stoeptegels. Zij kon daar obsessief mee bezig zijn. Ik heb de behandeling ingestoken op een mogelijk achterliggende oorzaak van een te klein schedeltje, passend bij het ras en voor mij passend bij de symptomen die ze liet zien. Al na 1 inname van het homeopathische middel werd het likken minder en kwam er veel meer rust in het hondje. Inmiddels is het gekrab en gelik helemaal gestopt. Hond blij, eigenaren blij, ik blij.

En in het kader van voorkomen is beter dan….: wanneer je weet dat je een gevoelig dier hebt dat al de nodige risico’s loopt vanuit het ras, start dan al op jonge leeftijd met een homeopathische behandeling om het risico op het ontwikkelen van in het ras aanwezige aandoeningen zo laag mogelijk te houden. Kies voor een gekwalificeerde dierhomeopaat die aangesloten is bij de beroepsvereniging, zodat gedegen kennis over de diverse rassen en hun mogelijke aandoeningen paraat is.

Terug naar Werelddierendag 2016…

Gezondheid” lijkt mij een mooi thema..

Wanneer wij mensen – fokkers, raad van beheer, juryleden, liefhebbers van een bepaald ras, diereigenaren – nu eens ons gezond verstand gebruiken? Nadenken over de vraag: waarom wil ik dit ras? Of waarom help ik mee dit ras op deze manier in stand te houden? Of waarom keur ik een hond die niet kan lopen tot winnaar van een show? Of wat doet een pil die minimaal 3 maanden in het lichaam van mijn dier zit?

Als wij ons dit soort vragen in alle oprechtheid blijven stellen, dan kan het niet anders dan dat er een verandering gaat komen die uiteindelijk tot meer gezonde dieren leidt.

Marielle Rekveld-Temminck
www.hetreckveld.nl

Marielle is aangesloten bij de BKHD (Beroepsvereniging Klassiek Homeopaten voor Dieren)