Slapen, de basis van je gezondheid
Annelies Meester- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 8 oktober 2017
- 0 reacties
Onlangs was in het nieuws dat veel mensen lijden aan slapeloosheid. Er is studie gedaan naar het slaapgedrag van 140.000 mensen gedurende de afgelopen 25 jaar.
Ongeveer 90 procent slaapt binnen de aanbevolen duur van 7 tot 9 uur voor volwassenen. Vrouwen slapen iets langer dan mannen, maar wel een stuk slechter: ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 tot en met 65 jaar gebruikt 11 procent slaapmedicatie, tegen 4,6 procent van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5 procent van de vrouwen, tegen 6,1 procent van de mannen.
Er zijn drie belangrijke slaapproblemen: moeilijk in slaap komen (duurt langer dan een half uur), moeite met doorslapen en vroeg wakker worden. Slapen is een van de basisfunctie van onze gezondheid. Tijdens de slaap vindt het onderhoud plaats van onze constitutie. Door te kort of slecht slapen komt er een achterstand in het herstel en kunnen ziektes zich ontwikkelen.
Geradbraakt wakker
De 50-jarige Sandra raadpleegde de homeopathie voor haar slaapstoornis. Ze vertelt: “Ik slaap goed in, maar wordt wakker tussen 2 en 3 uur ’s nachts en lig dan uren wakker. Vlak voor de wekker val ik eindelijk in slaap en wordt dan geradbraakt wakker. Eigenlijk begonnen de slaapklachten al in de puberteit. Dan had ik slechte en goede periodes. Sinds mijn werk en de stress aldaar, slaap ik nog slechter. Ook heb ik migraine sinds de puberteit . Ik ben zo ontzettend moe, ik zit nu in de ziektewet”. Sandra vertelt dat ze temazepam neemt, maar liever niet. Momenteel kan ze echter niet zonder, want dan doet ze geen oog dicht. Ik vraag verder bijzonderheden na over haar gezondheid en haar familie. Aan het einde van het consult geef ik homeopathische middelen mee.
Aanvankelijk gaat het iets beter. Ze kan soms zomaar een paar dagen lekker slapen en voelt zich wat meer uitgerust. Ze valt eerder in slaap en kan ook weer beter doorslapen. Ook hoeft ze ‘s middags niet meer een tukkie te doen op de bank. Dan gebeurt er iets wat haar weer meer onrust geeft. Ze is verliefd geworden en het is wederzijds. Ze vertelt: “ik voel me vaak hyper, kan niet stilzitten, denk elke seconde aan hem en slaap daardoor weer minder”. Weer enkele weken later meldt ze dat de liefde voorbij is. Ze is erg verdrietig en kan de slaap opnieuw niet vatten. Ik pas de middelen aan om de emoties in banen te leiden en de slaap weer wat te ondersteunen.
Sandra heeft ook last van overgang. Ze heeft de pil lang gebruikt en ook perioden doorgeslikt om de menstruatie te blokkeren. Hormonen spelen een belangrijke rol in ons slaappatroon. Daarom pas ik de medicijnen aan om haar hormoonhuishouding weer op orde te krijgen. Een aantal maanden later vertelt Sandra dat ze 3 weken achter elkaar heeft geslapen. Af en toe even wakker om te eten en naar toilet te gaan, maar verder alleen maar slapen. “Het voelde als een inhaalslag van jaren te kort slaap”, aldus Sandra. Haar overgangsklachten worden rustiger en ze voelt zich meer uitgerust.
Weer enkele maanden later krijgt ze een baan, waar ze erg blij mee is. Slaapmedicatie heeft ze niet meer nodig. De verslavende benzodiazepines, zoals temazepam blijven in de la.
Dit artikel is geschreven door Annelies Meester