Borstontsteking door kou

Borstvoeding en homeopathie
Borstvoeding

Woensdagavond, de telefoon gaat. Vorige week is mevrouw J., al langer patiënt in mijn praktijk, bevallen van een dochter. Ze is in de zevende maand van de zwangerschap op consult gekomen omdat ze al een tijdje geplaagd werd door blaasontstekingen. Met de passende middelen werden die vlot verholpen.

De bevalling verliep goed. Nu is het de negende dag na de bevalling, de baby is op gewicht. Vanmiddag hebben ze voor het eerst geen kraambezoek, even een rustdag tussendoor. Voor het eerst willen ze wat langer buiten zijn, een mooie wandeling maken met de wagen. Het was wel wat fris voor de tijd van het jaar en er staat een koude wind. Dat overvalt haar. Haar borsten reageren sterk op de kou, een krampende pijn doet haar snel terugkeren naar huis met man en kind. Jammer dat het zo kort was maar ze heeft toch genoten, trots als een pauw wanneer mensen even in de wagen kijken en bewondering uitspreken over de schoonheid van de nieuwe wereldburger.

Kou gevat?

Eenmaal thuis voelt ze zich rillerig worden, alsof ze griep krijgt. Ze gaat even liggen, haar rechter borst doet zeer. Bij de volgende voeding heeft ze die borst dan ook maar even overgeslagen. De borst wordt snel rood, warm en gezwollen en steeds pijnlijker. Ze ontwikkelt tegelijkertijd hoge koorts. Ze neemt een paracetamol en gaat naar bed, niet wetende wat precies te doen. Om negen uur ’s avonds belt haar man de praktijk.

Ik hoor het verhaal aan, pak haar status erbij en zie dat ze in haar anamnese regelmatig ontstekingen heeft gehad, als kind vaak oorontsteking, bronchitis na een kampeerweekend in de herfst, blaasontsteking toen ze 16 was. Rond haar 18e een paar keer keelontsteking en de blaasontstekingen kwamen steeds elke 4-5 maanden weer terug.

Borstontsteking

Ik bestudeer alles nog een keer grondig en geef haar een middel tegen de borstontsteking en een middel voor de neiging steeds ontstekingen te ontwikkelen. Het acute middel moedigt het zelfgenezend vermogen aan om aan de slag te gaan en zich te ontdoen van de borstontsteking, het andere middel spreekt hetzelfde vermogen aan de weerstand sterker te maken tegen die aanleg voor ontstekingen. Die aanleg wordt steeds aangewakkerd door omstandigheden, zoals dat vandaag de koude wind was.

Daarnaast heb ik haar geadviseerd om geen paracetamol te nemen, ze is een jonge sterke vrouw en de koorts ondersteunt het immuunsysteem juist om af te rekenen met de ontsteking. Daarbij vertel ik haar biologische koolbladeren te blancheren en haar borsten daarmee in te pakken tussen de voedingen door, de bladeren hebben een stofje in zich dat ontstekingsremmend werkt. Het is een oud middel en ondersteunt de homeopathische behandeling. Verder vertel ik haar de baby regelmatig aan te leggen, dat stimuleert de doorstroming van de voeding zodat er niet snel weer een onsteking kan opvlammen. Ook masseren met de douchestraal kan verlichting geven.

Twee dagen later hebben we weer contact, met behulp van de middelen en de adviezen is de ontsteking geweken. Ze is opgelucht. De borstvoeding gaat weer goed, en het lijkt een mooie dag te worden om weer een wandelingetje te proberen, ik adviseer om haar borsten goed in te wikkelen met een warme doek, uit voorzorg, en wens ze een mooie wandeling toe.

Dit artikel is geschreven door Gerda Greeven.