Tips borstvoeding kraamverzorgenden meest serieus genomen
//php echo $word_number; ?> Tips van kraamverzorgenden over borstvoeding worden door...
Borstontsteking komt bijna alleen maar voor bij moeders die borstvoeding geven. Om borstontsteking te voorkomen is het heel belangrijk dat de zuigeling goed wordt aangelegd. Bij niet goed aanleggen kunnen er kloofjes ontstaan en kunnen bacteriën naar binnendringen en een ontsteking ligt op de loer.
Natuurlijk is het een voorwaarde dat alle hygiënische maatregelen in acht worden genomen. Een ander belangrijke voorwaarde is dat de kraamvrouw gaat voeden in een rustige omgeving en de tijd neemt om te voeden en te rusten. Dit telt niet alleen voor de periode dat de kraamzorg er is, maar ook daarna. Juist dan, want dan sta je er alleen voor. En zeker bij een eerste kind is het al heel spannend.
Een ontstoken borst is soms helemaal of gedeeltelijk vurig rood . Soms zijn er ook harde ‘stukken’ voelbaar. Hier kan massage helpen voordat je gaat aanleggen. Immers: stilstaand vocht gaat infecteren! Ik raad koelen af. Ook heb ik veel goede resultaten gezien door een stuk vette watten te verpakken in hydrofiel luier en dit weer vast te spelden aan een andere luier en zo een borstverband te creëren. Een ontstoken borst is immers heel warm, door het genoemde borstverband bevorder je die warmte en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Bovendien werkt het verband voor de borst ondersteunend. Dit wordt, als het verband is aangelegd, als heel prettig ervaren. Hiernaast kan de homeopathie ook veel betekenen voor deze klachten. Aarzel niet om die hulp in te schakelen, want dit veraangenaamd de kraamtijd.