Duurzaam genezen door homeopathie
//php echo $word_number; ?> Op 10 oktober vieren wij in Nederland alweer de tiende editie van de Dag...
“Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten. Geef hem een hengel en hij heeft nooit meer honger.”
Duurzaamheid is een thema dat niet meer is weg te denken in de huidige maatschappij. Op allerlei terreinen en met toenemende urgentie worden we ons bewust van het belang ervan.
Van 2009 tot en met 2018 werd door de stichting Urgenda jaarlijks de dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Vanaf 10 okt 2018 is het iedere dag ‘Dag van de Duurzaamheid’. Dat zegt iets over het belang en de urgentie van duurzaamheid. In de huidige tijd met energiecrisis, klimaatcrisis, stikstofcrisis is het ook in het nieuws een niet te vermijden onderwerp.
Er komt steeds meer aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling (er zijn proeven om oud brood te gebruiken voor het maken van vers brood) en het zuinig omgaan met energie (nu het gas zo duur is kan de thermostaat opeens wel een graadje lager en stappen we na 5 minuten al schoon onder de douche vandaan). In de coronatijd ontdekten we dat op vakantie gaan zonder vliegtuig ook heel leuk kan zijn. Op kleine plastic flesjes en op blikjes zit nu ook statiegeld en outdoorkleding van een bekend merk wordt aangeprezen om z’n duurzame grondstoffen (hergebruik van PET-flessen). Kortom, duurzaamheid is in.
In de zgn. Green Deal Duurzame zorg hebben overheden, zorginstellingen en bedrijven afspraken gemaakt voor duurzame verbetering van de zorg van mensen (patiënten én medewerkers) met minder negatieve effecten op klimaat en milieu. Een onderdeel hiervan is de vervuiling van het water door geneesmiddelen. Of het nu gaat om antibiotica of hormonen, het is terug te vinden in ons oppervlaktewater. En eruit halen is niet zo gemakkelijk. Het mooiste is natuurlijk als het er niet in komt. Minder medicijngebruik dus.
Elk jaar belandt minstens 140.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater!
Immers, de geneesmiddelen van de homeopathie zijn natuurlijk en zo verdund, dat er geen sprake is van resten die door het riool worden gespoeld. Heel milieuvriendelijk dus.
Maar belangrijker is de duurzame werking van de homeopathie in de mens. Deze is gebaseerd op het zelf herstellend vermogen van de mens. Er wordt niet ingezet op het symptoom wat weggehaald moet worden, maar op genezing van binnen uit, waarbij alle symptomen, ook de nog niet zo duidelijke, aan bod komen. De verstoorde balans herstellen, wat een duurzame genezing bewerkstelligt.
De titel boven dit artikel slaat ook op de perceptie van genezing. Willen we afhankelijk zijn van de ’vissen’ die we krijgen? Het zalfje tegen de jeuk, het pilletje tegen de misselijkheid, het pufje tegen benauwdheid, de druppels voor droge ogen, het poedertje tegen maagzuur? Of gaan we duurzaam zorgen voor ons ‘hele zelf’, van binnenuit? Leer vissen!