De mazelen
Kinderziektes- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 15 september 2013
- 1 reacties
Mazelen is een kinderziekte die je bijna niet meer tegenkomt doordat er in de peutertijd tegen gevaccineerd wordt.
Symptomen van mazelen
Na de besmetting duurt het acht tot tien dagen voordat de eerste verschijnselen zich voordoen: het kind wordt licht verkouden, een beetje verhoging, wat hoesten, gezwollen rooddoorlopen waterige ogen en lusteloosheid. Na een paar dagen daalt de koorts, maar de dag erna kan er hoge koorts en hoofdpijn ontstaan. Dan volgt de huiduitslag: rozerode vlekken, samenvloeiend, meestal beginnend achter de oren, uitbreidend over het gezicht. De ogen worden gevoelig voor licht. Er ontstaat een gezwollen gezicht en waterige en ontstoken slijmvliezen van de mond en keel. Typisch voor de mazelen zijn de witte vlekjes/strepen op het wangslijmvlies, die opkomen tegelijk met de uitslag. De uitslag verschijnt vervolgens op de romp, armen en benen en verdwijnt in enkele dagen, de koorts zakt dan.
In de reguliere geneeskunde behandelt men de symptomen met algemene middelen zoals: veel drinken, weinig vast voedsel, paracetamol. En complicaties met: antibiotica en eventueel ziekenhuisopname. In de homeopathie kent men verschillende middelen die ter ondersteuning en begeleiding van het ziekteproces ingezet kunnen worden. Vitamine A een C tijdens mazelen kan complicaties verminderen. Rust en uitzieken met een liefdevolle verzorging is ook heel belangrijk!
Complicaties van mazelen
Complicaties doen zich voornamelijk voor ten gevolge van koorts onderdrukkende middelen!
Bij gezonde jonge kinderen zullen complicaties zich niet gauw voordoen. Na de leeftijd van 10 jaar is de kans daarop groter. Omdat er bij de mazelen sprake is van een immuun suppressie (daling van de weerstand), is er een verhoogde vatbaarheid voor bacteriële infecties, zoals:
- Longontsteking;
- Middenoorontsteking;
- Een strottenhoofdontsteking waardoor ademhalingsproblemen kunnen ontstaan (een vroege complicatie);
- Koortsstuipen;
- Hersenontsteking, gekenmerkt door grote slaperigheid, bewusteloosheid of stuipen, nadat de koorts al gezakt is. 65% geneest in de regel restloos, soms zijn er restverschijnselen. Echter, onderliggende gezondheidsproblemen spelen daarin ook een rol;
- Subacute Scleroserende Pan Encefalitis (SSPE). Dit is een langzaam verlopende aantasting van de hersenen, meestal met een fatale afloop, welke maanden, soms jaren na de mazelen kan ontstaan (5:1.000.000). Deze aandoening kan ook na vaccinatie ontstaan!
Kinderziekten zijn (meestal) virale aandoeningen die van buitenaf komen. Het doormaken van een kinderziekte geeft levenslange immuniteit, in tegenstelling tot een vaccinatie! Het virus bevindt zich in de cel, wat betekent dat het lichaam tot in de cel weer orde op zaken moet stellen. Gedurende dit proces wordt er heel wat erfelijke ballast overboord gegooid en komt het kind krachtiger en sterker uit de strijd. Het is dan veel weerbaarder en minder gevoelig voor andere infecties. Men spreekt ook meestal van een sprong in de ontwikkeling. Daarom is ook de constitutie er mee gemoeid.
Wist u dat…
- Tussen 1915 en 1958 (dus ruim voor de massale vaccinatiecampagnes) de sterfte ten gevolge van mazelen in de USA en Engeland al met 95% was afgenomen en deze daling zich voortzette, maar dat er vanaf 1989 weer een stijging van het aantal mazelengevallen in de USA is te zien…
- Dat het vroeger algemeen bekend was dat het kind een sprong maakte in zijn ontwikkeling na het doormaken van de mazelen. Ook kan een nefritis of een allergie genezen na de mazelen.
- Na de vaccinatiecampagnes er een verschuiving van de ziektes te zien is naar kinderen in hun eerste levensjaar (omdat gevaccineerde moeders onvoldoende afweerstoffen hebben) en naar jong volwassenen. Deze beide groepen hebben meer kans op complicaties.
- Mazelen doormaken de kans op degeneratieve aandoeningen (o.a. kanker) op latere leeftijd vermindert…
- Slechts 27.5% van de gevaccineerden nog bescherming heeft voor mazelen acht jaar na vaccinatie…
- Het daarom goed is voor gevaccineerden om in contact te komen met het wilde virus om hun immuniteit op te frissen, het liefst op jonge leeftijd.