De neus en de pil
Annelies Meester- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 15 februari 2020
- 0 reacties
Onze neus is een belangrijk orgaan. Geuren beïnvloeden ons meer dan we ons realiseren. Het helpt ons bij het maken van belangrijke keuzes in het leven. Een pasgeboren baby bijvoorbeeld herkent de moeder dankzij haar geur. Onze neus verschaft ons dus essentiële informatie.
Onlangs is uit onderzoek bekend geworden dat de anticonceptiepil het reukvermogen aantast. Uit proefnemingen aan de Universiteit van Liverpool bleek dat vrouwen die de pil slikken niet meer de ideale partner kunnen ruiken, die genetisch het beste bij hen past. Ze lieten de vrouwen ruiken aan t-shirts van mannen en daarna hun keuze maken. Eerst in een periode zonder dat ze de pil slikten, en daarna terwijl ze de pil slikten. Ze kozen in beiden situaties verschillend. Zonder de pil kozen ze een partner die genetisch totaal anders was, en eenmaal aan de pil, kozen ze een partner die sterk op hun leek. Voor de evolutie is het gunstiger om een grotere variatie in genen te behouden. De kans op vruchtbaarheidsproblemen, relationele problemen, echtscheidingen en kinderen met erfelijke gezondheidsproblemen wordt groter als de genen van partners te veel op elkaar lijken.
De reuk is evolutionair gezien een oud zintuig. Het staat in verbinding met een van de oudste delen van de hersenen, het limbisch systeem. Dit deel is betrokken bij onze emoties en waakzaamheid. Zo kan een geur in ons een bepaalde sfeer van vroeger oproepen (de sigaar van opa) of kan het ons bijvoorbeeld waarschuwen als het eten bedorven is.
In de homeopathie maken we ook gebruik van onze neus. Het medicijn zit dan opgelost in alcohol in een klein flesje waaraan licht geroken wordt. Het is een gemakkelijke, snelle en zeer efficiënte methode van innemen. De reuk is het zintuig met de kortste weg naar de hersenen. Bovenin de neus bevinden zich de reukcellen, die de geur opvangen. Dat gebeurt met reukhaartjes, die staan “wuivend in de luchtstroom als anemonen op een koraalrif ”. Deze reukhaartjes geven de prikkel door aan een deel van de hersenen, vlak daarachter gelegen. Het lijkt alsof deze stukjes hersenen zich in de neus hebben laten zakken, de geurprikkel tegemoet. Daar wordt de geur- informatie ontvangen en geanalyseerd. Na het ruiken aan het medicijnflesje wordt de genezende prikkel van het homeopathisch middel er opgenomen en verwerkt.
Geur en reukvermogen zijn dus als een gids en vormen een leidraad en baken van onschatbare waarde voor de levensloop van mens en dier. Uiterlijk en uitstraling zijn natuurlijk belangrijk bij een eerste ontmoeting, maar de lichaamsgeur bepaalt met wie een langdurige relatie wordt aangegaan. Het ogenschijnlijke “gemak en veiligheid” van de anticonceptiepil komt zo toch in een geheel ander daglicht te staan.
Dit artikel is geschreven door Annelies Meester.
Bronnen:
D.Draaisma: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.
NHD-14 aug 2008