De overgang, een lastige periode
Overige- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 8 januari 2014
- 0 reacties
De overgang kan voor vrouwen een lastige periode zijn. Fysiek verandert er veel.
De hormonen die voorheen een maandelijkse menstruatie verzorgden gaan op de kop en er ontstaat een geheel nieuw evenwicht. Dit beslaat meestal een periode van enige jaren. Er is sprake van een pre- menopauze, menopauze en de postmenopauze. Het geheel begint vaak met onregelmatige bloedingen en als de menstruatie wel doorkomt, heeft dit vaak grote bloedingen tengevolge. Als vrouw kun je niet echt meer staat op je lichaam maken. De regelmaat van voorheen wordt doorbroken. Nu heeft de één er meer last van dan de ander. Bijkomende symptomen kunnen zijn de bekende opvliegers met uitbreken van transpiratie; je staat in de winkel en wordt opeens vuurrood en krijgt het erg warm. Ongemakkelijk, en in het begin schamen veel vrouwen zich er vaak voor. ’s Nachts wakker worden en je bed uitdrijven; opstaan en alles verschonen. De slaap kan er behoorlijk door worden verstoord. Zodanig dat het functioneren overdag moeilijker wordt. Daardoor heb je overdag meer behoefte aan rust en dat kan lastig zijn bij een fulltime baan. Ook kan het moeilijk zijn om te accepteren dat je deze verschijnselen hebt; dat je lichaam maar wat doet en dat je er geen invloed op kunt uitoefenen. Voorheen werden er regulier nogal eens hormonen voorgeschreven waardoor de lastige verschijnselen verdwenen. Dit wordt sinds kort afgeraden omdat uit onderzoek is gebleken dat er een veelvoud van borstkanker uit voorkomt met daaruit voortvloeiend verhoogd risico op sterfte bij vrouwen. Sinds dit het afgelopen voorjaar in het nieuws kwam zijn vele vrouwen abrupt met deze vorm van behandeling gestopt.
Is er een alternatieve behandeling?
Niet alleen fysiek zijn er grote veranderingen tijdens de overgang, ook op emotioneel en mentaal niveau is er veel in beweging. Als vrouw sta je in het midden van je levenscyclus; kinderen gaan vaak het huis uit dus je zorgfunctie komt vaak voor een deel te vervallen. Wat nu? Welke invulling ga je aan je leven geven? Daarnaast blijkt dat in de overgang soms emotionele problematiek op kan spelen. Dingen uit je leven die onverwerkt zijn gebleven komen opeens naar de oppervlakte en vragen om aandacht. Dit kunnen ouden angsten zijn, maar ook verdriet, boosheid, etc. Dit kan resulteren in een grotere emotionaliteit dan je van jezelf bent gewend. Woede-uitbarstingen en huilbuien zijn niet ongewoon. Soms ken je jezelf niet terug. Sommige vrouwen hebben last van paniekaanvallen en voelen zich enorm onzeker. Nu kun je dit alles als ongewenst beschouwen en onderdrukken door middel van medicijnen, maar misschien kun je het ook als kans zien om een innerlijke opruiming te houden en van daaruit naar de toekomst te kijken.
Een overgangsfase
De overgang, het woord zegt het al, zou je kunnen zien als een overgangsfase. Een kans om nieuwe keuzes te maken; jezelf te herpositioneren in het leven. Vaak is het zo dat vrouwen na de overgang meer voor zichzelf gaan staan. Duidelijker uitkomen voor dat wat zij willen. Die kans er dan ook, want je hoeft je niet meer in te houden omdat er gezorgd moet worden voor kinderen, etc. Vrouwen krijgen sterker de behoefte om zich meer te ontplooien in deze levensfase terwijl je bij mannen nogal ziet dat ze behoefte krijgen om een stapje terug te doen.
Als vrouw kom je in jezelf grote veranderingen tegen. Nu is het wel zo dat de ongemakken die met deze veranderingen gepaard gaan soms overweldigend en lastig kunnen zijn. In deze fase kan de klassieke homeopathie een grote hulp zijn om er beter doorheen te komen. Er zijn diverse homeopatische geneesmiddelen die het hormonale evenwicht helpen herstellen en zo de fysieke klachten drastisch kunnen verminderen. Ten aanzien van mentaal emotionele problematiek kunnen de geneesmiddelen ondersteunend werken bij verwerkingsprocessen. De slaap is niet meer verstoord en je kunt weer beter functioneren. Natuurlijk blijft staan dat de overgang een veranderingsperiode is. De klassieke homeopathie onderdrukt hierin niets, maar volgt het proces waar je in zit en ondersteunt dit waar nodig.
Vind een homeopaat bij jou in de buurt »
Photo Credit: tafari.anthony via Compfight cc