Borstvoeding en homeopathie
//php echo $word_number; ?> Borstvoeding is ontzettend waardevol voor de gezondheid van de baby. De afweerstoffen in de...
Als een baby goed is aangelegd, heeft hij een flink stuk van de borst in zijn mond. De baby heeft zijn buik tegen jouw buik en zijn hoofd en rug liggen in één rechte lijn. Als zijn neusje tegenover jouw tepel is, dan kan de baby zijn mond wijd open doen om een grote hap van de borst te nemen. Met de bovenkaak en de tong die over de onderkaak ligt maalt je kindje als het ware je borst leeg. Het is normaal als het kinnetje in de borst ligt en het neusje tegen de borst aanzit. Je hoeft niet je borst in te duwen om het neusje vrij te houden, beter kan je de billen van je baby dichter tegen je aan drukken. Het eerste aanzuigen kan de eerst tijd wat pijnlijk zijn, maar als de pijn tijdens de hele voeding aanhoudt, lijkt het erop dat er met het aanleggen iets niet goed gaat. Haal je baby dan van de borst (doe je pink in zijn mondhoek om het vacuüm te verbreken) en leg hem opnieuw zorgvuldig aan. Een baby die goed is aangelegd voorkomt kloofjes bij de moeder. En kloofjes kunnen de kans op infectie vergroten.
Bij het geven van borstvoeding is het van belang om dit te doen in een rustige omgeving. Een baby is prikkelgevoeliger dan wij volwassenen. Ook is het van belang dat de moeder rust in zich heeft en de zorgen van alledag aan de kant zet. Ook moet de moeder zelf tijdig rust nemen. De meest natuurlijke en daarom meest geschikte voeding voor baby’s is borstvoeding. Borstvoeding is licht verteerbaar en heeft een unieke samenstelling, die precies is afgestemd op (de leeftijd van) jouw kind. Naast alle voedingsstoffen zoals eiwit, vet, vitamines en mineralen bevat moedermelk ook stoffen die helpen om het immuunsysteem van je kind te versterken. Het heeft altijd de juiste temperatuur en heeft geen allergieën. Het geeft geborgenheid, zekerheid en liefde van de moeder. Een heel goede start is een basisvoorwaarde voor elk wezen. Voor advies over borstvoeding kun je terecht bij het consultatiebureau of een lactatiekundige. Loopt de borstvoeding niet goed dan kunt u levensmiddelen gebruiken die de zoogvorming stimuleren, bijvoorbeeld rauwkost die de gasvorming niet stimuleren, graanproducten, zure melk producten, amandelen. Er zijn theesoorten die de borstvoeding stimuleren en natuurlijke zoetmiddelen, zoals diksap, honing, moutextract. Zijn er mentale, emotionele problemen dan komt het u en de baby ten goede om die eerst aan te pakken. Loopt het dan nog niet goed, neem dan contact op met een klassiek homeopaat in uw regio.
Als je baby aan het drinken is, komt er vaak te veel lucht mee naar binnen. Dit kan komen door problemen in de coördinatie van ademhalen, zuigen en slikken. De baby heeft veel sneller een voller gevoel, het maagje is immers ook gevuld met lucht, en zal eerder stoppen met drinken. De lucht in het maagje en darmpjes gaan bubbeltjes en gas vormen, hierdoor kan de baby krampen en buikpijn krijgen. Probeer de speen goed vol met melk te houden en laat het mondje de speen (of tepel) op de juiste manier in de mond nemen. Je kunt je baby ook tussendoor wat vaker laten boeren, zo kan er flink wat lucht worden afgevoerd. Als er grote luchtbellen uit het maagje ontsnappen, komt er vaak een golfje voeding mee.
Je kindje kan na het drinken spontaan het verlossende boertje geven, maar er zijn ook een paar houdingen om het boeren te stimuleren. Je merkt snel genoeg, welke houding het prettigst werkt bij jouw kindje. Zorg alvast voor een slabbetje binnen handbereik, voor het geval dat je kindje een beetje melk terug geeft.
Ook bij maagdarmprobleempjes telt: werken deze tips niet, neem dan contact op met een klassiek homeopaat in uw regio.