Een andere vrouw door de pil

Anticonceptie pil
Een andere vrouw door de pil

Al jaren vertel ik in de praktijk aan vrouwen en meisjes, die overwegen om aan de pil te gaan dit verhaal, dat het gebruik van synthetische hormonen en het onderdrukken van het eigen hormonale stelsel kan leiden tot diepgaande emotionele en psychische veranderingen. Daarom trok dit artikel in de Volkskrant direct mijn aandacht. Het is iets wat in de homeopathie en andere holistische geneeswijzen allang bekend is. 

Sarah Hill, hoogleraar evolutionaire psychologie, schreef het boek Je brein aan de pil. De wetenschap heeft pas sinds kort aandacht voor de gevolgen van pilgebruik op vrouwen en hun psychische gezondheid. Het stresshormoon cortisol kan niet of minder worden geproduceerd als de pil wordt geslikt. Daardoor raken vrouwen geleidelijk in een posttraumatische stress-stoornis, waar ze niet goed meer van herstellen.

Het verband tussen lichaam en geest wordt in de holistische visie als vanzelfsprekend ervaren. Immers de hormonen die je lichaam produceert hebben niet alleen een belangrijke invloed op hoe je je lichamelijk, maar ook geestelijk en emotioneel voelt. Vrouwen weten dit als geen ander, als ze de maandelijkse cyclus doorlopen. Het eerste deel van de cyclus voor de ovulatie ervaren zij het gevoel van goed in balans en aantrekkelijk zijn, dan is het oestrogeen hoog. Als ze na de ovulatie richting menstruatie gaan en de progesteron stijgt, gaan ze zich prikkelbaar voelen of moe en depri. Hoe de vrouw zich voelt wordt dus sterk bepaald door haar hormonen. Door de pil of het hormoonspiraal verdwijnt deze cyclus en bevinden vrouwen zich continu in het tweede deel van de maandelijkse cyclus. Voormalig huisarts in Haarlem Dr. Hans Moolenburgh zei hierover“vrouwen gaan direct in de overgang als ze aan de pil gaan”.

In de praktijk kwam een vrouw van 35 jaar met diverse klachten. Ze voelde zich constant moe en had last van hoofdpijn en stemmingswisselingen. Naast haar gezin met 2 opgroeiende kinderen had ze ook een baan. Ze kon het allemaal net bolwerken maar had er geen plezier in. Ze sleepte zich door de dagen heen. Ze had een hormoonspiraal en daarnaast Thyrax, een medicijn voor de schildklier. De bloeduitslagen lieten geen afwijkingen zien. Het schildklierhormoon wat ze slikte was toereikend volgens de huisarts.

Ik besprak met haar het hormoonspiraal en de alternatieven. Een voorbeeld is het koperspiraal, een niet-hormonale vorm van anticonceptie zonder bijwerkingen. Op www.anticonceptie-online.nl staat hier goede informatie over. Verder gaf ik haar homeopathische middelen mee om weer meer in balans te komen. Homeopathie kan dit prima doen, maar zolang de hormoonhouding chemisch gemanipuleerd blijft met de pil of hormoonspiraal, zit daar een beperking op. Na enkele maanden verbetering komen de symptomen gewoon weer terug vanwege de verstoorde hormoonbalans, die in feite een van de belangrijke oorzaken is van de klachten.

Na enkele maanden zag ik haar weer. Ze had inmiddels het hormoonspiraal laten verwijderen en een koperspiraal laten plaatsen. Ze vertelde dat ze zich al veel beter voelde. Vooral was ze blij met de toegenomen energie en haar boze buien tegen de kinderen, waar ze zich erg schuldig over voelde waren verdwenen. Ze vertelde ook dat ze zich nu soms zelfs opgejaagd voelde en moeilijk in slaap kon komen. Ik vroeg haar om met de huisarts te bespreken of de Thyrax die ze nog slikte voor de schildklier nog wel nodig was. Te veel Thyrax kan bovenstaande symptomen namelijk oproepen.

Weer een paar weken later meldde ze mij dat de huisarts adviseerde om de Thyrax af te bouwen. Uiteindelijk kon ze na een periode van geleidelijk minderen helemaal stoppen met het schildklierhormoon. Blijkbaar is haar eigen hormoonhuishouding weer hersteld na het stoppen met het hormoonspiraal en kan haar lichaam zelf weer de hormonen van de schildklier op gezonde wijze reguleren. Dit herstel is ondersteund door de homeopathische behandeling.

Veel functies in ons lichaam worden met hormonen gestuurd, zoals de bloeddruk, de suikerstofwisseling, onze stressbestendigheid en de spijsvertering. Als we onze eigen hormonen van buitenaf gaan beïnvloeden met synthetische hormonen kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor onze gehele gezondheid.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester.