Een longontsteking! Wat nu?

Blog
longontsteking

Stel, je hebt last van een nare hoest. Na een doorgemaakte griep wordt de hoest steeds dieper en krijg je pijn op de borst bij het inademen. Vanwege kortademigheid gaat traplopen steeds moeilijker en je begint koorts te ontwikkelen. Tijd voor een check: heb je wellicht een longontsteking opgedaan?

Wat is een longontsteking?

Een longontsteking is een infectie die de longblaasjes aantast. Onze longen bestaan uit miljoenen longblaasjes, de alveoli, die als druiventrosjes aan het eind van onze luchtwegen liggen. Een ontsteking van de blaasjes van één of beide longen heet een longontsteking. Een longontsteking is een serieuze aandoening die gepaard kan gaan met hoge koorts, hoesten – vaak met slijm, en soms met bloed -, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, vermoeidheid en een verlies van eetlust. Kortom: je kunt je behoorlijk ziek voelen van een longontsteking.

Hoe ontstaat een longontsteking?

Het is belangrijk om te weten dat een longontsteking verschillende oorzaken kan hebben. Een longontsteking kan veroorzaakt worden door een bacteriële infectie, een virusinfectie of zelfs door blootstelling aan schimmels of chemicaliën. De meest voorkomende bacteriële boosdoener is de Streptococcus pneumoniae, terwijl het influenzavirus, het Adeno virus en het RVS virus (respiratoir syncytieel virus) veelvoorkomende virale oorzaken voor longontsteking zijn. Met andere woorden; bij onvoldoende weerstand kan een besmetting met een (griep)virus zich ontwikkelen tot een longontsteking; het virus wordt niet uit het lijf gewerkt, maar nestelt zich juist dieper in.

Hoe wordt longontsteking behandeld?

De behandeling van longontsteking hangt af van de oorzaak, de ernst van de aandoening en de weerbaarheid – de status van het immuunsysteem – van de patiënt.

Oorzaak:

Allereerst is belangrijk om een onderscheid te maken tussen een virale en een bacteriële longontsteking: beide typen vereisen een andere aanpak. In het geval van een bacteriële longontsteking zal de huisarts vaak kiezen om antibiotica in te zetten. Bij een bacteriële longontsteking kan de koorts soms flink oplopen en is er vaak sprake van geel sputum in de hoest. Ook is er vaker sprake van complicaties bij een bacteriële longontsteking.

Een virale longontsteking heeft soms een wat geleidelijker verloop en verspreid zich relatief gemakkelijk tijdens een virale epidemie. Antibiotica zijn niet effectief bij virussen, en helpen dus ook niet bij een virale longontsteking. De behandeling van een virale longontsteking is voornamelijk symptomatisch; dat wil zeggen dat er gepoogd wordt om de symptomen van de longontsteking te verlichten. Rust, voldoende drinken, afwisselen van rust en beweging en pijnstilling zijn veelgehoorde adviezen bij een virale longontsteking.

Complicaties en weerbaarheid:

In sommige gevallen zijn deze richtlijnen onvoldoende, en is ziekenhuisopname noodzakelijk. Verzwakte patiënten, patiënten met onderliggend lijden, ouderen en jonge kinderen lopen het meeste risico op een ernstiger verloop van longontsteking. In sommige gevallen worden er antivirale medicatie voorgeschreven of zelfs extra zuurstof toegediend aan de patiënt. Dit komt gelukkig relatief weinig voor!

Homeopathische visie op longontsteking

Wist je dat er onder homeopaten veel kennis bestaat over het behandelen van longontsteking? De homeopathische ondersteuning bij longontsteking kan zich richten op zowel preventie van longontsteking, acute behandeling van klachten en in het hersteltraject na een doorgemaakte infectie.

  • Een homeopaat kan je helpen om je immuunsysteem te optimaliseren en op deze manier je weerbaarheid tegen het oplopen van longontsteking te vergroten. Heb je een aanleg voor longklachten? Voel je je regelmatig benauwd? Heb je eerder een longontsteking gehad? Raadpleeg je homeopaat en vraag naar de mogelijkheden!
  • Wanneer je acute klachten ervaart, heeft je homeopaat kennis van een scala aan natuurlijke, homeopathische middelen die jouw zelf-genezend vermogen stimuleren. Tijdens een longontsteking kan jouw lichaam veel extra steun gebruiken. Bovendien sluit een reguliere behandeling homeopathische zorg niet uit.
  • Ook in het hersteltraject na een longontsteking kan de homeopaat je begeleiden met goedgekozen homeopathische middelen die herstel bevorderen en begeleiden. Blijf je na een longontsteking moe of heb je last van aanhoudende kortademigheid? Informeer bij een homeopaat wat homeopathie voor jou kan betekenen.

Belangrijk

Longontsteking vereist aandacht. Herkent je jezelf in bovenstaande symptomen? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Een juiste diagnose helpt je om een passende behandeling te ontvangen!