Maand van de endometriose
//php echo $word_number; ?> Maart is wereldwijd de Endometriose Awareness Maand. De maand om te laten zien dat...
De maand maart is wereldwijd de Endometriose Maand.
Het is niet normaal dat één op de tien vrouwen moet leven met endometriose. Men kan denken aan menstruatiepijn, pijn tijdens het vrijen en pijn tijdens het naar de wc gaan. Voor veel vrouwen voelt het vaak als overleven. Deze maand is voor al die vrouwen die zich niet begrepen voelen, die denken er alleen voor te staan, voor al die vrouwen die denken dat leven met pijn normaal is.
Als er sprake is van endometriose zit er weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte. Dit weefsel kan op veel plekken in het lichaam voorkomen, waaronder bijvoorbeeld op het buikvlies, op organen in de buik, in de baarmoederhals of de borstholte. Het weefsel zorgt daar voor een chronische ontsteking. Dit veroorzaakt veel klachten. Daarbij kan men denken aan vergroeiingen of verklevingen van eileiders en eierstokken. Dit kan betekenen dat een vrouw verminderd vruchtbaar wordt. Maar het weefsel kan zich ook bevinden op de darmwand, waardoor darmproblemen kunnen ontstaan, vaak gepaard gaand met pijn bij de ontlasting. Endometriose is een chronische ziekte.
Het is niet bekend wat de oorzaak is van endometriose, verschillende theorieën zijn hierover te vinden. Het is zeer waarschijnlijk dat genetische factoren een rol spelen. Bekend is in ieder geval dat vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose zelf een verhoogd risico op endometriose hebben. Maar ook andere zaken kunnen een reden voor endometriose zijn, zoals vroege eerste ongesteldheid, korte cyclus (vaak menstrueren), late eerste zwangerschap, kinderloosheid of late menopauze.
Veelvoorkomende symptomen bij endometriose zijn menstruatiepijn, buikpijn, rugpijn, bekkenpijn, darm- en blaasproblemen zoals bv darmkrampen, obstipatie, diarree, branderig gevoel tijdens het plassen, gezwollen buik.
We kunnen ook denken aan vruchtbaarheidsproblemen, Premenstrueel Syndroom (PMS), ovulatiepijn, vermoeidheid, lusteloosheid, depressie of prikkelbaarheid, slapeloosheid en pijnlijke geslachtsgemeenschap.
Iedere vrouw ervaart weer andere klachten. Een milde endometriose kan erge pijn veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pijn achter de baarmoeder. Een ernstige endometriose veroorzaakt soms juist weinig pijn. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de verkleving van de eierstokken.
Ook het hormoon prostaglandine kan verantwoordelijk zijn voor veel symptomen van endometriose, aangezien men in het endometriose weefsel verhoogde prostaglandine waarden heeft aangetroffen. Prostaglandine is van belang voor verschillende lichaamsfuncties.
Dit kan door middel van laparoscopie en biopsie (Laparo betekent in de buik en scopie betekent kijken en biopsie betekent een punctie met een naald, er worden levende cellen opgezogen).
In het begin zal men alleen tijdens de eerste dagen van de menstruatie wat klachten hebben, bijvoorbeeld van de symptomen buikpijn of rugpijn. Na verloop van tijd kunnen deze klachten erger worden. Ze zullen ook meer gaan voorkomen, ook buiten de menstruatieperiode. Veel vrouwen hebben last van steeds meer verschillende klachten.
Onder invloed van oestrogeen en progesteron groeit het baarmoederslijmvlies. Tijdens het pilgebruik of tijdens de cyclus reageert het endometrioseweefsel net zo. Er ontstaan bloedingen in de endometriosehaarden tijdens de menstruatie of pil bloedingen. Na de bloedingen volgen plaatselijke ontstekingsreacties, die weer irritaties teweegbrengen in het buikvlies of op de organen. Hierdoor kunnen littekens ontstaan. Als zo’n proces maandelijks (of een paar keer per jaar) plaatsvindt, kan dit de structuur van het endometrioseweefsel veranderen. Zachte plekjes kunnen dikke strengen of knobbels worden. Als tijdens de menstruatie deze haarden ontstoken raken, dan zullen littekens groeien. Het gevolg is dat er in de loop van de tijd een chronische ontsteking ontstaat met ingroei, vergroeiingen en verklevingen tot gevolg.
Er zijn studies die een verband laten zien tussen endometriose en de ontwikkeling van eierstokkanker, maar de kans op eierstokkanker is laag.
1-3% van de vrouwen heeft kans op de ontwikkeling van eierstokkanker, bij vrouwen met endometriose is dit kleiner dan 2%. Het risico is dus nagenoeg gelijk dan bij vrouwen zonder endometriose.
Homeopathisch gezien zijn endometriose klachten een signaal van een niet optimaal werkend gestel, een disbalans van de Dynamis (levenskracht, vitaliteit) waarschijnlijk veroorzaakt door erfelijkheid. Het is niet nodig dat vrouwen moeten leven met veel pijn door endometriose klachten. De menstruatiecyclus is een natuurlijk proces en klachten tijdens of voortkomend uit deze cyclus kunnen op een natuurlijke manier begeleid worden.
Er zijn verschillende homeopathische middelen die verbetering kunnen bieden en kunnen zorgen voor evenwicht en balans. Klachten door endometriose zijn te behandelen, maar ook de aanleg voor deze klachten, die waarschijnlijk de oorzaak vormen.
Viawww.klassiekehomeopathie.nl kun je een homeopaat vinden bij je in de buurt, die hierbij kan helpen.
Bron:
Endometriose Awareness Maand · Endometriosestichtingendometriose (farmacotherapeutischkompas.nl)
De menstruatiecyclus: verschillende fasen | Gezondheidsnet
Klachten en symptomen van endometriose · Endometriose stichting