NVKP: Griepbulletin 2016/2017

Homeopathie in de herfst
Griepprik

Oktober en november zijn de maanden waarin de uitnodiging voor de griepprik weer bij velen op de deurmat valt. Maar, weet u dat vaccineren in Nederland een keuze is én op eigen verantwoordelijkheid? De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken heeft haar jaarlijkse griepbulletin uitgebracht met informatie over het griepvaccin.

Griep is een virus dat in vele varianten voorkomt. De klassieke vorm van griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Maar er zijn meer dan 200 stammen van meer dan 20 verschillende virussoorten, die allemaal griepachtige verschijnselen kunnen geven. Griep is dus een veel voorkomende en meestal mild verlopende infectieziekte voor mensen met een goed afweersysteem.
Het op een natuurlijke wijze doormaken van de griep is voor de meeste mensen niet risicovol. Een natuurlijk doorgemaakte ziekte versterkt het immuunsysteem. Zeker voor mensen met een goed afweersysteem is de griepprik volgens de NVKP een onnodige, overbodige vaccinatie, waarvan de effectiviteit niet bewezen is en waarvan de bijwerkingen mogelijk erger zijn dan op een natuurlijke wijze de griep doormaken.

Mensen met een verminderde weerstand kunnen bij griep complicaties oplopen, maar voor deze mensen kan het griepvaccin minstens zo ernstig uitpakken als de complicaties bij de griep zelf.
Er zijn alternatieven voorhanden om de weerstand te versterken en om mogelijke bijwerkingen van een griepprik te verminderen, of terug te draaien. Op de website van de NVKP vindt u uitgebreide informatie in het griepdossier.

Het griepvaccin

Jaarlijks wordt een nieuw vaccin gemaakt voor de drie meest waarschijnlijk voorkomende influenza-virusstammen. Dit blijft een gok; het heersende virus kan ook niet in de griepprik aanwezig zijn. Dit jaar bevat het vaccin andere virussen dan vorig jaar.

Gebruikte vaccins 2016/2017

Influvac 2016
Vaxigrip 2016

Inhoudsstoffen Influvac en Vaxigrip

  • Formaldehyde: kankerverwekkend en kan allergieën opwekken.
  • Polysorbaat 80: wordt gebruikt om medicij-nen door de bloed-hersenbarrière in de hersenen te krijgen. ‘Targetten’ is de medische term daarvoor.
  • Kippeneiwit (gekweekt op bevruchte kippen-eieren),
  • Sporen van antibiotica: Calciumchloride dihydraat, Dinatriumfosfaat dihy-draat, Haemagglutinine, Kaliumchloride, Kalium-diwaterstoffosfaat, Natriumchloride, Magne-siumchloride hexahydraat , Water voor injecties.

Het vermelden in de bijsluiter van alle adjuvants (toegevoegde stoffen) is niet langer verplicht, als het gaat om stoffen die gekoppeld worden aan andere adjuvants!

Onderzoek

Voor registratie van vaccinaties is zgn. farmacokinetisch onderzoek niet vereist: wat gebeurt er met de (hulp)stoffen die in het lichaam worden ingespoten, hoe en óf deze stoffen het lichaam weer verlaten, of op welke plaatsen worden deze opgeslagen en kunnen tot klachten leiden? Voor registratie van medicijnen is dit onderzoek wel een vereiste. Onderzoek bij vaccinaties gebeurt door open, ongecontroleerd klinisch onderzoek d.m.v. een vragenlijst.

Geen bewijs

Er bestaat geen bewijs voor de effectiviteit van het Griepvaccin, onderzoek ontbreekt:
Gezondheidsraad 2014: “er is maar matig bewijs voor de effectiviteit van de Griepprik, nader onderzoek is geboden”.
Voor zwangere vrouwen wordt vaccinatie afgeraden.

Bijwerkingen griepvaccin

Lees voor mogelijke bijwerkingen altijd de bijslui-ter! Zowel vooraf als ná vaccinatie. Zodoende weet u waar mogelijke klachten vandaan komen.

Bron: NVKP