Help, ik zit in de overgang!

Actueel
overgang

Elke vrouw weet dat er een dag komt dat zij niet langer maandelijks ongesteld zal worden. Ook al verzuchten we soms dat de maandelijkse beslommeringen wat ons betreft wel achterwege mogen blijven, zijn veel vrouwen onaangenaam verrast wanneer de menopauze zich aandient. Opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsstoornissen en slaapstoornissen zijn slechts een greep uit de symptomen waar vrouwen in de menopauze mee te maken krijgen. Overgangsklachten zijn zeer individueel en worden door iedere vrouw anders ervaren. Daar waar de éne vrouw er betrekkelijk makkelijk doorheen komt, kan een andere vrouw de menopauze als een ontwrichtende periode ervaren. Kan dit ook anders?

Wat kan ik verwachten?

Laten we eerst wat dieper ingaan op wat er nu eigenlijk gebeurt tijdens de menopauze. De menopauze is een biologisch overgangsproces dat ongeveer plaatsvindt tussen de leeftijd 45 en 55. Dit is een gemiddelde leeftijd. Sommigen vrouwen krijgen eerder klachten, terwijl anderen pas na hun 55e in de overgang komen. Wanneer vrouwen voor hun veertigste in de overgang komen, wordt er gesproken over premature menopauze. Genetische factoren, auto-immuunziekten, chirurgische ingrepen (verwijderen baarmoeder of eierstokken) of medische behandeling (chemo of bestraling bij kanker) kunnen ervoor zorgen dat een vrouw prematuur in de overgang komt. 

Van perimenopauze..

De periode voorafgaand aan de menopauze heet de perimenopauze. De perimenopauze is een overgangsfase: hormonale veranderingen leiden ertoe dat vrouwen steeds onregelmatiger menstruatiecycli krijgen waarna de menstruatie tenslotte geheel uitblijft. De perimenopauze duurt gemiddeld 3-5 jaar, maar kan voor sommige vrouwen wel 10 jaar beslaan. De perimenopauze kan gepaard gaan met symptomen zoals opvliegers, moeilijkheden met inslapen, slapeloosheid, neerslachtige en depressieve gevoelens, vaginale droogheid, veranderingen in libido, urinaire problemen, veranderingen aan huid en haar, en nachtelijk zweten. Deze klachten zijn het gevolg van hormonale veranderingen. Tijdens de perimenopauze beginnen oestrogeen en progesteronspiegels te dalen. Oestrogeen en progesteron zijn twee belangrijke hormonen die, naast het hormonale en vruchtbaarheidsaspect, verschillende processen in het vrouwelijke lichaam begeleiden. Oestrogeen zorgt onder andere voor een positief gevoel, maakt je stressbestendig, draagt bij aan een mooie huid, en een normale bloeddruk. Progesteron draagt o.a. bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel en heeft een kalmerende invloed op de hersenen. Wanneer tijdens de overgang progesteron en oestrogeenspiegels dalen, heeft dit ook een effect op deze biologische processen. Er is sprake van onbalans.

..tot menopauze..

Wanneer een vrouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden geen menstruatiecyclus heeft gehad spreken we officieel van de menopauze. De menopauze is dus een aanwijsbaar moment in de tijd, en is daarom geen synoniem voor de overgangsperiode. Wanneer er sprake is van de menopauze geven de eierstokken niet langer eicellen vrij en produceren zij niet langer oestrogeen. Een enorme hormonale verandering voor een vrouwenlichaam! Vanaf dit moment is een vrouw niet langer vruchtbaar en kan zij daarom ook niet meer zwanger worden.

..tot postmenopauze

Overgangsklachten stoppen meestal niet meteen wanneer de menopauze is bereikt. Veel vrouwen merken dat het nog maanden, en soms jaren, duurt voordat alle klachten zijn verdwenen. Bovendien zorgt de afname van oestrogeen ervoor dat vrouwen in deze fase kwetsbaarder zijn voor gezondheidsproblemen. Osteoporose en hart- en vaatziekten komen bijvoorbeeld vaker voor bij vrouwen na de overgang.

Positieve aspecten overgang?

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle vrouwen de overgang als een moeizaam proces ervaren. Alhoewel de nadruk vaak ligt op de klachten en verhoogde gezondheidsrisico’s, zijn er ook vrouwen die de menopauze als positief ervaren. Het einde van de maandelijkse menstruatie (en eventuele menstruatiekrampen), geen zorgen over de mogelijkheid tot zwangerschap, het wegvallen van de noodzaak tot anticonceptie, stabielere hormoonspiegels (en daarmee het verdwijnen van o.a. PreMenstrueel Syndroom (PMS) geven sommige vrouwen een verbeterde kwaliteit van leven, verhoogd zelfvertrouwen en een gevoel van vrijheid.

Verhogen weerbaarheid

Hoe kunnen vrouwen zichzelf weerbaarder maken in deze levensfase? De klachten die vrouwen tijdens de overgang ervaren kunnen zorgen voor veel ongemak. Klachten kunnen mild zijn (meer zweten, veranderingen in huid en haar en opvliegers) maar kunnen ook ernstiger van aard zijn (chronische slapeloosheid, uitputting, en depressie). Vrouwen wiens klachten in de laatste categorie vallen ondervinden ernstige hinder tijdens dagelijkse bezigheden. Sommigen vrouwen kiezen voor hormoontherapie (HT) om klachten te verlichten. Hiernaast zijn een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het minimaliseren van stress bruikbare adviezen. Wist je dat homeopathie je ook kan ondersteunen in deze overgangsperiode?

Homeopathische hulp bij peri- en postmenopauze klachten

Homeopathie kan je op natuurlijke wijze ondersteunen bij peri- en postmenopauze klachten. Een homeopaat kijkt met je mee naar jouw specifieke klachten en jouw (hormonale) geschiedenis, en kiest vervolgens zorgvuldig middelen die op jouw specifieke situatie van toepassing zijn. Homeopathische middelen ondersteunen het natuurlijke proces van de overgang en balanceren de manier waarop je lichaam reageert op de hormonale veranderingen.

Ook wanneer je niet zeker weet of klachten tot de (peri)menopauze behoren, maar je wel (hormonale) hinder ondervindt, kun je vrijblijvend contact opnemen met een homeopaat om de mogelijkheden te bespreken.

Heb je zorgen over jouw gezondheid na de menopauze? Ook dan kan een consult bij een homeopaat wellicht uitkomst bieden. Een gezond en gebalanceerd lichaam is weerbaarder tegen bekende postmenopauze klachten.

Het is nooit te vroeg om je lichaam te ondersteunen om in balans te komen!