Homeopathie voor huisdieren
//php echo $word_number; ?> Op deze website vind je veel informatie over klassieke homeopathie bij en voor mensen. Maar...
Over vuurwerkangst bij dieren is al veel geschreven. Heel veel zelfs… maar toch is het belangrijk om er ook dit jaar weer bij stil te staan. Want vuurwerk kan voor een heleboel mensen een feest zijn, maar voor veel dieren betekent het stress, stress en nog eens stress. En dat is geen feest…
Vanuit zijn instinct zal een in het wild levend dier angst hebben voor harde geluiden; een dier associeert een harde knal met mogelijk gevaar en een primaire reactie hierop is angst en een vluchtneiging, dit alles vanuit zijn overlevingsdrang. Onze huisdieren hebben deze natuurlijke angst ook in zich, alleen is het ene dier gevoeliger voor harde geluiden dan het andere dier.
Zo raakt het ene dier al in paniek bij het horen van een knappend geluid van een tak die doormidden breekt, terwijl het andere dier rustig doorslaapt tijdens de jaarwisseling. Hoe gevoeliger een dier van nature is, hoe groter de kans dat deze natuurlijke angst zich zal ontwikkelen tot een fobie.
Niet alleen de aard van het dier speelt een rol, het ontwikkelen van angst kan ook te maken hebben met de ervaringen waar een dier gedurende zijn leven mee van doen krijgt; het kan gebeuren dat je tijdens een onweersbui schrikt van een harde donderslag. Jouw dier zal hoogst vermoedelijk ook schrikken; niet alleen van die harde knal zo dichtbij, maar ook omdat jij een schrikreactie vertoonde. Dan zal het wel eng zijn. Het eerste angstzaadje is geplant.
Hoe meer vervelende ervaringen of herhaaldelijk schrikken hoe groter de kans op het ontwikkelen van een fobie voor harde geluiden. Wanneer er sprake is van een fobie zijn dieren écht in paniek bij het horen van knallen of andere plotselinge harde geluiden.
Wat nu als je een dier hebt met zo’n fobie? Stelregel nummer 1: straf je dier nooit als het bang is! Daarmee creëer je een situatie die nog angstiger wordt voor het dier en de angst zal alleen maar toenemen. Stelregel 2: geef geen kalmeringsmiddelen waar Acepromazine (ACP) in zit. Dit middel werkt spierverslappend. Het dier ervaart nog steeds de angst heel intens, maar kan er alleen niet voor weglopen of zich op een andere manier uiten vanwege de spierverslapping.
Mijn advies is om tijdig met een homeopathische behandeling te starten, zeker als je weet dat je een gevoelig dier hebt dat sterk op geluiden reageert. Wacht dus niet tot oudjaarsdag. Door middel van een zogenaamde constitutionele behandeling werk je niet alleen aan de angst op zich –het effect van een kalmeringstabletje- maar werk je met name op de gevoeligheid van het dier. Je maakt het dier in feite minder vatbaar voor prikkels van buitenaf zodat deze op den duur niet meer als beangstigend worden ervaren. Het dier krijgt meer zelfvertrouwen en wordt stabieler in zijn gedrag. Je werkt aan het herstel van de balans in het dier; dit zul je terugzien doordat je dier -letterlijk- beter in zijn vel gaat zitten, hij vitaler wordt en meer spel zal vertonen.
En wat als het al tegen Oud & Nieuw loopt dat je dit artikel leest? Ook dan is mijn advies met een homeopathische behandeling te starten. In dat geval werk je in eerste instantie meer aan de angst op zich en haal je de scherpe kantjes van de angst af. Maar na de jaarwisseling is het dan wel verstandig om door te gaan met een constitutionele behandeling zodat je dier de volgende jaarwisseling rustiger tegemoet zal gaan.
Natuurlijk kun je ook je dier gaan trainen of werken met hulpmiddelen; er zijn vuurwerk-cd’s die hiervoor gebruikt kunnen worden en er bestaan zogeheten “thundershirts”. Wat je ook doet aan training of hulpmiddelen, begin er op tijd mee! Het heeft geen zin om een radio knetterhard aan te zetten in de stal van je paard op oudejaarsavond wanneer je paard niet gewend is aan het geluid van een radio. Jouw goedbedoelde methode werkt dan averechts.
Ik wens iedereen en ieder dier een rustig en veilig verlopende jaarwisseling toe!
Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Marielle Rekveld-Temminck.