Hooikoorts in de dierentuin
//php echo $word_number; ?> Wat een ramp kan het voor veel mensen zijn, dit seizoen van groei en...
Op deze website vind je veel informatie over klassieke homeopathie bij en voor mensen. Maar wist je dat klassieke homeopathie ook goed inzetbaar is bij dieren? Mijn praktijk richt zich geheel op het behandelen van dieren en in het kader van de week van het huisdier dit artikel over klassieke homeopathie bij dieren.
Ook bij de behandeling van een dier kijken we naar de aanleiding van de klacht(en) en naar hoe het dier zich uit, welke symptomen het dier laat zien. Een diagnose door een dierenarts is niet noodzakelijk voor een homeopathische behandeling. Juist de specifieke, individuele verschillen in uiting van een klacht bepalen de uiteindelijke middelkeuze voor mij als homeopaat en is een diagnose slechts een woord, een generalisatie van klachten.
Maar het zoeken naar die individuele symptomen maakt het werken met dieren uitdagend. Uitdagend in die zin dat je soms belangrijke symptomen niet direct weet simpelweg omdat het dier je er niets over kan vertellen. Is de jeuk brandend of juist stekend? Verbetert of verslechtert de jeuk door krabben? En misschien verspringt de jeuk of de pijn wel van plaats en voelt het beter wanneer je er hard op drukt. Gelukkig is daar nog de eigenaar die mij aanvullende informatie geeft en heb ik mijn eigen waarneming en de nodige kennis vanuit mijn opleiding die zich specifiek op dieren richt. Zo kom ik toch aan de nodige informatie om een behandeling te kunnen laten slagen.
Konijn Jeroen heeft klachten door chronisch verstopte traanbuisjes. Jeroen moet hiervoor iedere maand naar de konijnenspecialist ver bij de woonplaats van de eigenaresse vandaan om daar onder narcose zijn traanbuisjes te laten doorspuiten. Maar slechts enkele dagen daarna komen de klachten weer terug; hij krijgt dan witte uitvloed uit beide oogjes. Het lijken wel katoendraadjes die je zo uit de ooghoeken kunt pakken. De huid om zijn ogen wordt korsterig en kaal. Af en toe heeft hij niesbuien, zijn neus is dan ook echt nat. De niesbuien lossen het probleem echter niet op. Er zijn geen afwijkende geluiden te horen bij de ademhaling. Maar Joris voelt zich er gelukkig niet ziek bij; hij eet goed en zijn ontlasting is ook goed.
Op basis van deze informatie start ik de behandeling; na een kleine drie weken zijn beide oogjes schoon en is het niezen minder geworden. De vacht om zijn oogjes groeit weer mooi aan. Na 2,5 maand stagneert de behandeling en zien we weer wat witte draadjes uit zijn ogen komen. Ik pas de behandeling daarop aan en al na een dag zijn z’n oogjes weer schoon. De behandeling sluit ik na 4 maand af met een zogeheten constitutiemiddel. Voor Jeroen is het tot op heden niet meer nodig geweest om naar de konijnenspecialist te gaan voor zijn maandelijkse behandeling.
Hond Puk is nog erg jong maar kent al een lange medische geschiedenis; ze krijgt van het een op het andere moment hoge koorts gepaard gaande met diarree. Ze is daar echt heel ziek van. Er zijn diverse onderzoeken gedaan door de dierenarts en Puk krijgt veel reguliere medicatie voorgeschreven maar niets helpt en ondanks alle onderzoeken blijft het voor de dierenarts een raadsel waarom Puk toch steeds die koortsaanvallen krijgt. Puk komt vervolgens bij mij en heeft sinds aanvang van de homeopathische behandeling geen enkele koortsaanval noch diarree gehad. Puk lijkt wel een andere hond; ze is veel vrolijker en vitaler geworden.
Jeroen kwam mét en Puk zonder diagnose bij mij. Beide casussen laten zien dat er eerst veel “gedokterd” is waarna de eigenaar tot een besluit komt dat dit niet de oplossing biedt en mij om hulp vraagt. Het is echter ook goed mogelijk om al in een vroeg stadium naar een homeopaat te gaan. Homeopathie bij dieren is namelijk ook goed inzetbaar bij acute klachten.
En – een mooi weetje tot slot – alle homeopathische middelen zijn op mensen getest! Dat is weer eens wat anders.
Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Marielle Rekveld-Temminck.