Hoofdluizen en homeopathie

Hoofdluizen
Hoofdluis

De vakanties zijn weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. De tijd van hoofdluis breekt dan ook weer aan. De luizenmoeders op de scholen worden weer opgeroepen om te controleren.

Hoofdluis behoort in de homeopathie en de ziekteclassificatie tot de acute aandoeningen, die we behandelen met acute middelen. Maar ook de constitutie, hoe je bent en bent geworden in je leven, is er bij betrokken. Van de 25 kinderen in een klas krijgen of hebben er misschien 10 of 15 hoofdluis. Waarom niet alle kinderen? Zegt dat iets over de kinderen die ze wel hebben of over de kinderen die geen luizen hebben?

Wat is hoofdluis?

HoofdluisHoofdluis is een heel klein beestje (micro-organisme) dat het bloed van mensen nodig heeft om van te leven. Micro-organismen, die op zo’n manier leven, worden parasieten genoemd. Een luis ziet er uit als een insect: een groot lijf, een kleine kop met voelsprieten en zes pootjes dicht bij elkaar. Luizen zijn ongeveer drie millimeter groot en dus zichtbaar. Een hoofdluis is grijsblauw van kleur en na het opzuigen van bloed roodbruin.

Hoofdluizen ‘wonen’ in de haren van je hoofd, vooral op plekken waar het warm en behaard is. Een hoofdluis zorgt voor nageslacht door het leggen van eitjes. Deze worden neten genoemd. Ook deze zijn zichtbaar. Ze zijn witgrijs van kleur en lijken op roos op je hoofd dat aan de haren blijft vastplakken. De neten die het dichtste bij de huid zitten, bevatten nog ongeboren hoofdluizen. Zolang deze nog aanwezig zijn zal je last blijven houden van hoofdluizen. Ongeveer 7 dagen na het leggen van het eitje, wordt de hoofdluis geboren. Na 7-10 dagen zijn ze volwassen en gaan ook weer eitjes leggen. Een luis leeft 1 maand en in die tijd legt hij zo’n 250 eitjes.   Hoe krijg je hoofdluis? Hoofdluis loop je snel op. Luizen lopen van de een naar de ander, besmetting gaat dus door contact met elkaar te hebben, met elkaars speelgoed te spelen, elkaars haarspeldjes te gebruiken. Ook lopen ze van de een naar de andere jas, als ze bij elkaar hangen zoals op scholen. In de schoolleeftijd komen dan ook het meest de besmetting met luizen voor.

Symptomen en kenmerken van hoofdluis

Jeuk, dit is het hoofdsymptoom Wondje of infectie door het krabben omdat men jeuk heeft Het eerst en meest zichtbaar zijn luizen achter de oren en in de nek Kleur is grijs/wit of grijs/blauw Door goed je haar vanaf de hoofdhuid te kammen met een luizenkam boven wit papier of een witte doek kun je de luizen duidelijk zien.

Waar luizen niet tegen kunnen

  • Kammen met luizenkam
  • Alles wassen op 60 graden
  • Wat je niet kunt wassen 24 uur in de vriezer leggen
  • Schoonmaken met alcohol 70%
  • Anti hoofdluis middelen [deze bevatten landbouwbestrijdingsmiddelen]

Hoofdluis en homeopathie

Een van de hoofdmiddelen bij luizen  in de homeopathie is Staphisagria. Dit is een plantaardig middel wat gegeven kan worden in acute situaties. Ook kan dit middel preventief worden gegeven. Het hoofdkenmerk van Staphisagria is grenzen. De luizen komen als het ware over jouw grenzen heen. Andere homeopathische middelen bij luizen zijn o.a. Mercurius, Oleander, Sabadilla, Sulphur. Deze middelen worden op geleide van de symptomen voorgeschreven.

Een natuurlijk middel om luizen te bestrijden is: Johannesolie van Dr. A. Vogel. Wrijf je hoofd hiermee in, zet een muts op je hoofd en slaap er een nachtje mee. De volgende ochtend haren wassen en dit proces met een kleine week herhalen. Gegarandeerd zijn de luizen en neten verdwenen. Het voordeel van dit middel is dat het een vitaliserend effect op de hoofdhuid heeft. De hoofdhuid wordt hier gezonder van. En op een gezonde hoofdhuid vinden luizen het niet heel fijn!

Een prettige bijkomstigheid dus!

Andere natuurlijke middelen bij luizen;

Tea trea olie – kun je op kleding druppelen of op de hoofdhuid als de luizen er al zijn. Ook kun je in het najaar wat druppels bij in de shampoo fles doen.

Hypericum olie – werkt wondgenezend

Boerenwormkuid – volop te vinden langs de kant van de weg

Gagel – vroeger stopte men takken en bladeren onder de beddenzak tegen luizen, vlooien en motten Je kleding spoelen met een lavendelgeur