Internationale Dag van het Luisteren

Actueel
luisteren

Iedere 3de donderdag van september vieren we de Internationale Dag van het Luisteren.

Het woord “luisteren” dekt verschillende ladingen…

Gehoorzamen

Als kind werd de meesten van ons al geleerd te “luisteren”. Meestal hield dit in dat je iets deed wat niet gewenst was en werd je gemaand te luisteren. Een negatieve lading zit er op dat moment op dit woord.

Gehoorschade

Het is van groot belang je hele leven een goed gehoor te blijven houden, zodat je goed kunt blijven luisteren. Bescherm daarom je gehoor als je in een omgeving bent waar veel herrie is of waar harde muziek schalt. Dat je nu goed hoort is geen garantie voor de toekomst. Er bestaat namelijk een verband tussen blootstelling aan hoge geluidsniveaus en gehoorschade.

Als je mazzel hebt is er slechts tijdelijk sprake van een verslechtering. Maar de kans is groot dat die piep in je oren na een festival niet tijdelijk is maar blijft. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan leiden tot levenslange aandoeningen als oorsuizen (tinnitus), geluidsvervorming en gehoorverlies. Wat weer kan leiden tot concentratie- en leerproblemen, sociaal isolement, burn-out en zelfs depressie.

Luisteren naar de symptomen van je eigen lichaam

Zo is het ook belangrijk te luisteren naar je eigen lichaam. Als er iets mis gaat produceert je lichaam symptomen.

Een paracetamolletje op zijn tijd lijkt dé oplossing. De klacht wordt als het ware weggedrukt en je kunt weer dapper door. Echter, naar mate klachten langer onderdrukt worden, zal je lichaam, al naar gelang je gevoeligheid ligt, andere symptomen gaan produceren. Je krijgt bijvoorbeeld een paar maanden na een flinke griep of stressperiode hooikoortsklachten.

Luisteren met aandacht

Luisteren is niet alleen met aandacht horen, maar tevens met aandacht waarnemen.

Mensen communiceren door middel van spraak, maar geven ook non-verbale signalen af die niet minder belangrijk zijn.

De kunst van het luisteren is al deze signalen op te vangen.

Je wilt immers niet alleen de feiten horen die de ander uitspreekt, maar bovenal wil je de betekenis én de gevoelens die achter de woorden schuil gaan begrijpen.

Door je volledig te verplaatsen in datgene wat de ander zegt en daar niet een eigen mening over te vormen, kun je je inleven in hetgeen gezegd wordt en ontstaat er echt contact waardoor je gesprekspartner zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt.

Luisteren als Homeopathisch hulpverlener

Tijdens een homeopathisch consult luistert de homeopaat goed naar hetgeen verteld wordt, stelt de nodige vragen en legt verbindingen.

Er wordt niet alleen gekeken naar symptomen, maar ook naar mogelijke blokkades en naar de gevoeligheid vanuit de familiegeschiedenis.

Afhankelijk van de klachten (of het er nu om gaat dat iemand niet goed tegen “moeten gehoorzamen” kan, gehoorschade heeft, zelf te onrustig is om te luisteren naar een ander, of té lang niet goed geluisterd heeft naar de signalen van het lichaam) schrijft de behandelaar natuurlijke middelen voor die helemaal zijn afgestemd op die ene persoon.

Ben je op zoek naar een homeopaat bij jou in de buurt?

Die kun je vinden op www.klassiekehomeopathie.nl !