Koortslip, onschuldig of een signaal?

Annelies Meester
Koortslip

Wat is een koortslip?

Een koortslip is een onschuldige huiduitslag en wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal verschijnt een koortslip op of rond je lippen en je neus. Vlak voordat je een koortslip krijgt, kun je last hebben van een kriebelend, kloppend en branderig gevoel. Hierna vormen zich één of meerdere kleine, doorzichtige, vochthoudende lipblaasjes. Als de lipblaasjes zijn opengebroken, komt er een korstje op. De koortslip zelf is onschuldig, maar vormt ook een signaal van het lichaam.

Oorzaak van een koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een virusinfectie (herpes simplex). Herpes simplex is een van de vele virussen die de meeste mensen in hun lichaam dragen zonder er last van te hebben. Na een eerste doorgemaakte infectie met het herpesvirus, blijft het virus inactief in het lichaam aanwezig. Je raakt het nooit meer kwijt en het zal van tijd tot tijd weer de kop opsteken. Als het virus na deze eerste infectie weer actief wordt, veroorzaakt het koortsblaasjes bij de lippen. De koorts en opgezwollen klieren die bij de eerste doorgemaakte infectie met het herpesvirus optreden, komen niet terug. Het virus veroorzaakt in het vervolg steeds koortslippen.

Verlaagde weerstand

De koortsblaasjes kunnen ontstaan op het moment dat je een verlaagde weerstand hebt. Momenten van verminderde weerstand zijn bijvoorbeeld menstruatie, stress en vermoeidheid. Ook als je lichaam bezig is om andere virusinfecties te bestrijden (zoals een verkoudheid of griep), kan het virus geactiveerd worden en een koortslip veroorzaken.

Koortslip besmettelijk én gevaarlijk voor baby’s

Het virus is besmettelijk bij direct contact. Het herpesvirus in de vochtige blaasjes kun je door zoenen overbrengen. Ook als je het lipblaasje met je vingers hebt aangeraakt en vervolgens iemand de hand schudt, dan kun je iemand besmetten. Pas als de blaasjes zijn opgedroogd is het besmettingsgevaar geweken. Vooral als je een baby hebt, moet je extra voorzichtig zijn. Baby’s kunnen ernstig ziek worden van het herpes simplex virus. Vermijd dus direct contact met een baby als je last hebt van een koortslip, maar ook als je waterpokken hebt of iemand in je gezin waterpokken heeft.

Een natuurlijke aanpak

Er zijn verschillende manieren waarop je een koortslip met een natuurlijke aanpak kunt behandelen. Omdat het herpesvirus in het lichaam aanwezig blijft, is het zaak de afweer goed op peil te houden, zodat het virus zich niet kan uitbreiden en tot een koortslip kan leiden. Naast goede voeding en wat huismiddeltjes kan de homeopathie hier een belangrijke bijdrage leveren.

Je kunt de koortsuitslag zelf behandelen door de binnenkant van een stukje rode peper er tegen aan te drukken. Wel eerst even de zaden verwijderen. In rode pepers zit een stof geheten capsaïcine, die pijnstillend en ontsmettend is. Ook vitamine C kan het virus in bedwang houden. Dit kan tijdelijk helpen, maar een volgende koortsuitslag niet voorkomen. Daar is meer voor nodig.

Een signaal

Het afweersysteem is een complex geheel en moet af en toe gestimuleerd worden met de juiste middelen. Mensen die een paar keer per jaar een koortslip krijgen hebben een verlaagde afweer. De koortslip lijkt onschuldig, maar is een signaal, net als het lampje op het dashboard: het geeft aan dat er interne problemen zijn, die opgelost moeten worden. Zo kwam een dame van 53 naar de praktijk met als klacht steeds terug kerende verkoudheden en koortslippen. Ze wordt snel aangestoken door de kleinkinderen, die regelmatig lopen te snotteren. Als kind had ze dit ook al; vanaf haar tiende had ze al last van lippen vol met blaasjes en zweertjes. Ze past erg graag op haar kleinkinderen, maar de infecties vermoeien haar enorm en maken dat ze regelmatig afspraken moet afzeggen.

De vrouw heeft medicijnen voor een hoge bloeddruk en cholesterol. Ze houdt vaak vocht vast en heeft last van overgangsklachten. De homeopathische behandeling is in dit geval gericht op het verbeteren van de hormonale balans en daarmee haar weerstand. Na een periode van behandelen komt er meer rust in het geheel. Haar weerstand verbetert en ook de vermoeidheid verdwijnt. Ze wordt niet meer verkouden, ook niet als de kleinkinderen dit wel zijn. De koortslippen zijn er inmiddels al jaren niet meer geweest.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester

Lees meer artikelen van Annelies Meester »