Minder medicijnen, meer gezondheid

Gezond leven
Minder medicijnen, meer gezondheid

Een 73-jarige dame raadpleegde de praktijk van wege een vervelende huidreactie. Ze had een jeukaanval op haar armen en hals met rode bultjes en blaasjes die ze door de hevige jeuk stukwreef. De dag ervoor had ze in de tuin gewerkt en mogelijk had ze een allergische reactie ontwikkeld door in contact te komen met bepaalde planten die in haar tuin groeien.

Medische voorgeschiedenis

Uit navraag bleek dat ze niet eerder zo’n hevige klacht van allergie had gehad. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen van de klacht dus ik vroeg door naar haar medische voorgeschiedenis.

Mevrouw gaf aan 1 a 2 x per jaar een licht aanval van gordelroos te hebben en had ze in toenemende mate last van vergeetachtigheid. Verder was haar conditie prima. Met een gezonde leefstijl met goede voeding en wat lichaamsbeweging door in de tuin te werken, zouden er niet al te grote problemen moeten ontstaan. 

Statines

Ik richtte mijn aandacht op de medicijnen die ze sinds een aantal maanden slikt. Ongeveer 4 maanden ervoor had ze naar aanleiding van wat klachten die leken op een TIA van haar huisarts statines gekregen en een antistollingsmedicijn met daarbij een maagzuurremmer. De statines moeten het cholesterol verlagen. Veel mensen die statines gebruiken, hebben last van de bijwerkingen zoals spierklachten, maar ook vergeetachtigheid en concentratieproblemen.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor onze hormonen en beschermt het zenuwstelsel door een vetachtige stof aan te leggen om de zenuwbanen heen. Zo worden deze beschermd tegen o.a. virussen zoals het herpesvirus, wat gordelroos veroorzaakt. Dit virus nestelt zich op en verplaatst zich via het zenuwstelsel en kan veel  pijn en ongemak veroorzaken. Bij ouderen die spontaan gordelroos ontwikkelen of erg vergeetachtig worden, is het goed om te kijken of en hoe lang ze statines gebruiken en dit met de huisarts te overleggen. 

Het antistollingmedicijn moet het gevaar op een herhaling van een TIA verkleinen. Een TIA ontstaat doordat een bloedpropje een bloedvat afsluit in de hersenen en daarmee uitvalsverschijnselen veroorzaakt. In het gunstigste geval duurt het kort en herstelt de schade snel en volledig. Maar het is een signaal dat serieus genomen moet worden, omdat het de voorbode kan zijn van een herseninfarct. Bij hetantistollingmedicijn wordt een maagzuurremmer gegeven. Dit is een vast protocol sinds jaren, omdat gesteld wordt dat een antistollingsmedicijn het risico op maagbloedingen vergroot. Een medicijn tegen de bijwerkingen van het andere medicijn dus. 

Maagzuurremmer

De functie van een maagzuurremmer is dat het maagzuurproductie remt. Het nadeel daarvan is dat de voorvertering in de maag onvolledig wordt. In het maagzuur zitten enzymen en zuren die de voeding voorbereiden op de vertering in de darmen. Doordat dit verstoord raakt komen er onverteerde eiwitten in de darmen, die aldaar een allergische reactie  veroorzaken en de patiënt allergisch maken voor bijvoorbeeld noten, vlees of vis. Dat ligt in dit geval dus niet aan de patiënt, maar aan zijn medicijnen. 

Ook is maagzuur belangrijk voor de opname van calcium voor onze botten. Dit wordt ook belemmerd door maagzuurremmers. De functie van maagzuur is verder het doden van aanwezige bacteriën in de voeding.   Het risico op een darminfectie  wordt groter door een maagzuurremmer. Kortom een maagzuurremmer als medicijn voor de bijwerkingen van andere medicijnen lijkt onschuldig, maar is het niet.

Al deze overwegingen legde ik mijn patiënte voor. Ik had vermoedens dat haar allergische huidreactie te maken had met deze medicijnen. Zij luisterde zorgvuldig naar mijn betoog. Ik raadde haar aan om met de huisarts te overleggen, of er betere opties waren voor de medicijnen. 

Verder gaf ik haar homeopathische middelen mee tegen de jeuk. Na een paar weken belde ze mij, dat de huisarts naar haar had geluisterd. De statines werden vervangen door rode gistrijst en de maagzuurremmer kon gestopt worden, omdat de bloedverdunner was aangepast.

Op deze wijze is dus niet alleen gekeken naar de klacht, maar ook naar de oorzaak ervan. Als dit niet gebeurt, krijgt de patiënt nog een medicijn erbij, terwijl het niet aan de patiëntligt. De lijst met medicijnen wordt steeds langer en de patiëntsteeds zieker. Gelukkig nam de huisarts haar verhaal serieus en heeft voor een gezondere oplossing met minder medicijnen gekozen.

Dit artikel is geschreven door klassiek homeopaat Annelies Meester.