Ons eten is te vet, te zoet en te zout

Gezond leven
Zout

Dagelijks eten we gemiddeld 3 gram zout te veel en dat leidt jaarlijks tot 5000 doden. Te veel zout zorgt namelijk voor een verhoogde bloeddruk, waardoor de kans op hart- en vaatziekten stijgt.

In Nederland krijgen jaarlijks 50.000 mensen te maken met een hartinfarct en daarmee zijn hart- en vaatziekten, naast kanker, de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Om dit terug te dringen hebben voedselproducenten samen afgesproken de hoeveelheid zout in ons voedsel te verminderen. In brood, kaas en groente en peulvruchten uit pot of blik zit minder zout, vergeleken met een aantal jaren geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het zoutgehalte in brood daalde het meest, met 21% sinds 2011. Bij kaas en bij groenten en peulvruchten uit pot en blik daalde het zoutgehalte ook, maar wel minder. In andere voedingsmiddelen, zoals soepen en vleeswaren, bleef het zoutgehalte gelijk.

Afspraken over minder zout, zoet en vet

Omdat we te veel zout, suiker en vet binnenkrijgen is er vorig jaar het Akkoord Verbetering Productsamenstelling gesloten. Hierbij spraken voedselproducenten en het Ministerie van Volksgezondheid af om ons eten gezonder te maken. Om te controleren of dit ook echt lukt, houdt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het RIVM, bij hoeveel van deze smaakmakers er nog in ons eten zit. Bekijk de monitor van het RIVM »

Volgens de Consumentenbond, De Nederlandse Hypertensievereniging, de Hartstichting en de Nierstichting is het goed dat er een akkoord is, maar negeert de stuurgroep (de vertegenwoordigers van de sector) de adviezen voor verbetering. ‘Uiteindelijk blijkt keer op keer dat de broodsector als enige relevante sector serieus stappen met zoutreductie heeft gezet, door wetgeving.’

Bron: Radartv.nl