Roken en het risico op hart- en vaatziekten
Overige- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 16 augustus 2015
- 0 reacties
Jaren terug hadden we geen idee welk risico we namen als we gingen roken. Menig jonge knul begon op z’n 14e te roken omdat vader en opa het ook deden. Het was misschien wel een teken van manlijkheid. Een mannengewoonte in ieder geval. Je deed dat gewoon en er was nog geen of nauwelijks onderzoek gedaan naar de mogelijk schadelijke effecten.
Hoe anders is dit in onze tijd. En daaraan gekoppeld, als je een verwoed roker bent, hoe moeilijk is het dan om daarmee te stoppen? En waaróm rook je. Want de gewoontes uit de 50-er jaren zijn niet meer de gewoontes van nu. Wellicht maakten de zorgen van die tijd dat de mannen begonnen te roken. Het zal een combi zijn. De man, om maar even stereotiep te starten, was er slechter in dan de vrouw, om zijn emoties te tonen. En roken heeft de kwaliteit om mét het inhaleren, al je emoties binnen te houden…
Een risicofactor is ‘iets’ waardoor de kans op een ziekte toeneemt. Zoals bij roken bijvoorbeeld. Rook je, dan heb je een grotere kans op het krijgen van een hart- of vaatziekte dan je collega of vriend die niet rookt. Voordat je echt hartklachten krijgt, is er vaak al jaren sprake van slagaderverkalking. Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe groter de kans dat je vaten dichtslibben. Deze risicofactoren zijn:
- leeftijd
- roken
- te hoog cholesterolgehalte
- hoge bloeddruk
- overgewicht
- diabetes
- weinig beweging
- hart- en vaatziekten bij vader, moeder, broer of zus voor het 60e levensjaar
- mannelijk geslacht
- stress
- ongezonde voeding, bijvoorbeeld te veel verzadigd vet en zout
1 + 1 = 3
Of misschien wel 4. Risicofactoren versterken elkaar altijd. Heb je meerdere risicofactoren, dan is het totale risico groter dan de som der delen. In dit geval geldt 1+1 is in elk geval meer dan 2. Hoe meer risicofactoren, hoe groter het risico.
Eigen schuld?
Iemand rookt, eet ongezond en beweegt weinig. Hij krijgt een hartinfarct. Eigen schuld? Deels wel, deels niet. Als je écht er een bizarre leefstijl er op na houdt, dan is daar iets over te zeggen. Dat kan beter… Maar een aantal factoren heb je in de hand, andere factoren kun je nou eenmaal niet beïnvloeden. Je kunt zoveel mogelijk bewust en preventief je best doen. Gezond eten, veel bewegen, goede producten kiezen, zo min mogelijk stress, zorgen en verdriet, fijne sociale omstandigheden etc.
Homeopathie helpt bij het stoppen met roken
De kracht van de homeopathie ligt in de preventie! Veel aspecten, ook stress, zorgen en verdriet kunnen goed behandeld worden zodat die componenten uitgeschakeld zijn en het mogelijk stoppen met roken bevorderen. Deze tijd is nu eenmaal flink stressvol; denk daarbij aan de grote werkeloosheid, de crisis, de financiële gevolgen hiervan voor huis en haard, je stemming en nachtrust kunnen hierdoor flink te lijden hebben.
De erfelijke belasting kan door ondersteunende homeopathische middelen geneutraliseerd worden. Zodat, je ook hierin preventief en voorwaardenscheppend bezig bent. Alles wat in de genen zit hoéft dus niet ontwikkeld te worden. Het kan gewoon in de genen blijven, latent noemen we dit. Geen probleem. Ook bij het stoppen met roken kunnen een groot aantal homeopathische middelen flink kunnen helpen. Hier vind je een groot aantal klassiek homeopathische praktijken door het land heen waar je makkelijk terecht kunt met je vraag te stoppen met roken. We helpen je graag! Want stoppen met roken: óók voor mannen!
Dit artikel is gepubliceerd in het kader van de Week van de Homeopathie 2014, met als thema ‘Mannen en homeopathie’.