Spreekbeurt homeopathie

Spreekbeurt

SpreekbeurtWil jij een spreekbeurt houden of verslag maken over homeopathie? Dan ben je hier goed! Speciaal voor jongens en meiden van groep 7 en 8 hebben we op deze pagina algemene informatie over homeopathie overzichtelijk op een rij gezet. Hier vind je de meeste informatie over homeopathie, wat je goed kunt gebruiken voor een spreekbeurt of verslag. Mocht je nog meer willen weten kijk dan eens rond op deze website of stuur een e-mail naar info@klassiekehomeopathie.nl. Heel veel succes met je verslag of spreekbeurt homeopathie!

1. Homeopathie wat is dat eigenlijk?

Met homeopathie probeer je iemand op een natuurlijke manier beter te maken. De homeopathische middelen (dit zijn de medicijnen) worden gemaakt van planten, dieren of mineralen.

Een voorbeeld:
Als je een wondje hebt gaat deze, na een tijdje, vanzelf weer dicht. Daar zorgt je lichaam zelf voor, dit noem je de zelfgenezende kracht. Iedereen heeft deze zelfgenezende kracht. Bij iedereen gaat het wondje dus ook vanzelf weer dicht. Behalve als je ziek bent, want dan is ook je zelfgenezende kracht ziek. Het is nu niet meer sterk genoeg om je beter te kunnen maken. Homeopathie helpt de zelfgenezende kracht weer sterker te worden zodat deze je lichaam kan helpen om beter te worden.

2. Waar komt de naam homeopathie eigenlijk vandaan?

Homeopathie komt van twee Griekse woorden: ‘homoios’ (= gelijksoortig) en ‘pathos’ (= lijden). Nu weet je waar het woord homeopathie vandaan komt. Dan is er ook een zin die heel belangrijk is voor de homeopathie:  ‘Similia Similibus Curentur’. Dit is ook Grieks en betekent: het gelijkende kan door het gelijkende genezen worden. Dit is hoe homeopathie werkt, bij punt 4 wordt helemaal uitgelegd wat er bedoeld wordt met deze zin.

3. Wie heeft het bedacht?

Homeopathie is ontdekt door Samuel Hahnemann. Hij was een Duitse arts en apotheker en leefde van 1755 tot 1843. Zijn hele leven is hij heel druk bezig geweest met het ontdekken en verbeteren van de homeopathie.

4. Hoe werkt het? En hoe weet je dat nou?

Bij punt 2 kon je al lezen dat er een zin is die heel erg belangrijk is voor de homeopathie: ‘Similia Similibus Curentur’:  het gelijkende kan door het gelijkende genezen worden. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? Een voorbeeld hiervan: als je door een wesp geprikt wordt krijg je van de homeopaat een middel (tegengif) dat van het gif van de wesp gemaakt is. Maar bij het homeopathisch middel is het wespengif heel erg verdund met water (gepotentieerd). Daardoor geeft het het lichaam een seintje om het vanuit de eigen zelfgenezende kracht weer te genezen.

Je hebt vast wel eens gehoord van actie – reactie. Dit gebeurt in de natuur maar ook bij jou. Als je bijvoorbeeld je hoofd stoot (actie), krijg je geen deuk in je hoofd maar een bult (reactie). Het lichaam maakt als reactie op het stoten een bult, een tegenovergestelde reactie dus.

Homeopathische middelen zijn gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals planten, dieren of mineralen (bijvoorbeeld goud, zwavel of kwik).  Als je gezond bent en je neemt een van deze stoffen, dan krijg je als reactie bepaalde ziekteverschijnselen. Je wordt dus een beetje ziek. Iedere stof zorgt weer voor andere ziekteverschijnselen. Maar als iemand ziek is, krijgt hij van de homeopaat een homeopathisch middel. Dit middel is gemaakt van de stof, die bij een gezond mens zorgt voor ziekteverschijnselen die heel erg veel lijken op de ziekte die iemand heeft. Door dit middel te nemen  als je ziek bent, worden je ziekteverschijnselen een heel klein beetje erger. Dit gebeurt zonder dat je het merkt. Omdat je door het middel dus een heel klein beetje zieker wordt, krijgt jouw zelfgenezende kracht een seintje om aan het werk te gaan. Net als bij het stoten van je hoofd, gaat je lichaam dan een tegenovergestelde reactie geven: dit betekent dat je lichaam dan aan het werk gaat om weer beter te worden.

Dat het goed werkt weet je omdat je klachten verdwijnen. In een acute (plotseling) situatie, dus bijvoorbeeld als je je hoofd stoot zullen de middelen heel snel werken. De bult op je hoofd zal niet zo groot en dik worden als anders en zal sneller weer over zijn. Zo gaat het ook als je de griep hebt. Je bent sneller dan normaal opgeknapt. Bij ernstige ziekten, allergieën, hoofdpijnen of astma duurt het wat langer. Maar ook dan merk je dat het steeds beter gaat en de klachten steeds minder voor komen.

5. Wie heeft dat allemaal onderzocht?

De Duitse arts Samuel Hahnemann heeft deze manier van genezen jarenlang onderzocht. Toen hij merkte dat hij een hele nieuwe, belangrijke manier aan het ontdekken was om ziektes te kunnen genezen, heeft hij eerst heel veel stoffen op zichzelf uitgeprobeerd. Heel precies heeft hij opgeschreven welke klachten hij kreeg nadat hij een bepaalde stof in had genomen. Daarna heeft hij ook veel stoffen op zijn vrouw en kinderen uitgeprobeerd en weer heel precies alles opgeschreven. Hahnemann gaf ook les op de universiteit. Sommige studenten hielpen hem met uitproberen, onderzoeken en alles opschrijven. Nadat Hahnemann was overleden zijn andere homeopaten hier mee verder gegaan. Zo zijn dus héél veel stoffen heel precies onderzocht. De werking van al deze stoffen is opgeschreven in boeken, die de homeopaten van nu gebruiken.

6. Welke boeken zijn er? 

Samuel Hahnemann heeft tijdens zijn leven twee belangrijke boeken geschreven, waarin hij alles uitlegt wat hij heeft ontdekt over homeopathie. Deze boeken heten “Organon der geneeskunst” en “De chronische ziekten”. Organon is een Grieks woord, en betekent ‘werktuig’ of ‘methode’. In dit boek legt Hahnemann stap voor stap uit hoe homeopathie werkt.

In “De chronische ziekten” legt Hahnemann uit hoe chronische ziekten, dit zijn ziekten die iemand al een groot deel van zijn leven heeft en die vaak steeds een beetje erger worden en nooit vanzelf overgaan, kunnen genezen met hulp van homeopathie.

7. Zijn daar plaatjes van?

Arnica
Dit is Arnica. De Nederlandse naam is ook wel ‘Valkruid’. Het homeopathische middel dat hier van gemaakt is, helpt bij blauwe plekken en kneuzingen en natuurlijk bij het stoten van je hoofd en de bult die er dan op komt.

honingbij

Dit is de honingbij. Het homeopathische middel dat hier van gemaakt is, helpt bijvoorbeeld als je gestoken of gebeten wordt door insecten.

ongebrande koffiebonen

Dit zijn ongebrande koffiebonen. Het homeopathische middel dat hier van gemaakt is, helpt als je niet kan slapen omdat je heel erg actief en druk in je hoofd bent.

8. Moet je geneesmiddelen/medicijnen gebruiken bij homeopathie?

Eigenlijk zijn homeopathische middelen geen geneesmiddelen (medicijnen), maar ‘ziekmaakmiddelen’. Ze maken je eerst een héél klein beetje erger ziek, zodat je zelfgenezend vermogen in de gaten krijgt dat er een ziekte is. Door het seintje dat het homeopathische middel geeft, gaat je zelfgenezend vermogen aan het werk om de ziekte te genezen, zodat je weer beter wordt. Dus eigenlijk lost je lichaam de ziekte weer zelf op.

9. Wat voor soort middelen zijn homeopathische middelen? 

Het zijn altijd natuurlijke middelen, gemaakt van een plant, een dier of mineralen.  Ze hebben ook nooit bijwerkingen. Dat is het fijne van natuurlijke middelen; niet giftig, niet schadelijk en heel makkelijk te gebruiken. Homeopathische middelen kunnen gegeven worden in korreltjes en druppels. Je kunt ook een korreltje oplossen in een glas met water en daar een theelepeltje van nemen. Of een korreltje oplossen in een klein flesje met water en een beetje alcohol, zodat je er aan kunt ruiken.

10. Voorbeelden van middelen

Een goed voorbeeld is, als je gestoken wordt door bijvoorbeeld een bij of wesp. Dan krijg je een pijnlijke, rode bult. Er is een homeopathisch middel gemaakt van de bij, dat helpt de rode bult en de pijn te verminderen als je gestoken bent.

Een ander voorbeeld is koffie, daar zit een stofje in waardoor je wakker wordt/blijft.  Als je te veel koffie drinkt, word je erg actief, druk en kun je niet slapen. Het homeopathische middel dat gemaakt wordt van koffie, wordt gegeven aan mensen die niet kunnen slapen omdat ze erg actief zijn en druk in hun hoofd.

11.   Hoe wordt een homeopathisch middel gemaakt?

De stof waar het homeopathische middel van wordt gemaakt, wordt eerst fijngemalen en dan goed gedroogd. Daarna wordt de stof opgelost in alcohol. Dit is pure alcohol en niet de alcohol die mensen soms drinken. Dan wordt het steeds verder verdund met alcohol en water. Tussen het verdunnen door wordt het middel steeds geschud. Dit steeds weer verdunnen en schudden is een heel lang proces en dat noemen we ‘potentiëren’. Als dit lang genoeg gedaan is, is er van de echte stof niets meer terug te vinden. Een homeopathisch middel is dus niet giftig. Alleen de kracht van de plant of het dier wat geneest is er nog en daar is het middel van gemaakt. Deze wordt steeds sterker als er langer verdund en geschud is. Als het verdunnen en schudden klaar is, worden er korreltjes van het middel gemaakt die zo groot zijn als een koekkruimel. Deze korreltjes kun je dan zo innemen of oplossen in een glas water en daar een theelepeltje van nemen. Ook kun je een korreltje oplossen in een klein flesje met alcohol, zodat je er aan kunt ruiken.

12.   Als je het verkeerde middel gebruikt, wat gebeurt er dan?

Als je een tijdje het verkeerde middel gebruikt, gebeurt er niets. Het middel werkt dan gewoon niet en helpt ook niet om de ziekte die je hebt te genezen.

13. Alles moet tegenwoordig wetenschappelijk bewezen zijn, is dat met homeopathie ook zo? 

De regering wil dat wel heel graag en er is ook heel veel onderzoek gedaan. Ook wetenschappelijk onderzoek. Als die onderzoeken zijn te vinden op de website Pubmed, zie de volgende link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=homeopathy.  Je vindt het vast geen leuke website, want onderzoeken zijn helemaal niet makkelijk te lezen.

Wetenschappelijk onderzoek kun je eigenlijk alleen doen als alle omstandigheden hetzelfde zijn. Dus bijvoorbeeld een gele kip van blauwe ouders, die hetzelfde gevoerd zijn, hetzelfde gras hebben gegeten, dezelfde ziektes hebben en dezelfde reacties op die ziektes of op de geneesmiddelen daarvoor etc. etc.

Zo’n onderzoek kan eigenlijk met homeopathie nooit plaatsvinden. Ieder mens heeft weer andere groot- en overgrootouders. Ieder mens heeft een eigen karakter, een eigen levensloop met eigen dingen die daarin voor komen. Bij iedereen is dat anders, zodat je nooit een 100% betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek kunt uitvoeren. Jij bent altijd anders dan je klasgenootjes, vrienden of vriendinnen. In sommige dingen zal je best op elkaar lijken, maar ook in heel veel dingen niet.

Juist met de verschillen kan de homeopathie veel, omdat homeopathie heel erg gericht is op iedere uniek mens.

14. Ik heb een afspraak met de homeopaat, hoe gaat dat dan?    

Aan het begin van de behandeling heeft de patiënt een gesprek met de homeopaat. Dat gesprek kan wel langer dan een uur duren. De homeopaat schrijft alles op wat de patiënt vertelt en stelt allerlei vragen. Daarna gaat de homeopaat kijken waar de patiënt het meeste last van heeft. Bij deze klachten wordt dan het goede middel gezocht. Dit is dus een middel dat meestal gemaakt is van die stof. Je krijgt dan het middel mee naar huis en vervolgens moet je dit voor bepaalde periode gebruiken. Meestal maakt de homeopaat weer een nieuwe afspraak met je om te kijken hoe het dan gaat. Soms moet je de homeopaat ook een berichtje doen over hoe het gaat zodat de homeopaat je kan zeggen of je zo door moet gaan of niet.

15. Moet je in homeopathie geloven voordat het werkt?   

Nee, je hoeft er niet in te geloven. Homeopathie wordt ook gebruikt bij baby’s en bij dieren en die kunnen er niet in geloven omdat ze niet weten wat het is. Toch werkt het bij baby’s en dieren net zo goed.

16.   Welke ziektes zijn te genezen met homeopathie? 

Met homeopathie kunnen heel veel ziektes worden behandeld en genezen. Dit zijn allerlei verschillende ziektes en klachten: van blauwe plekken of griep tot bijvoorbeeld astma. Het helpt niet alleen bij ziektes maar ook als iemand heel erg verdrietig is of als je gepest wordt kun je naar de homeopaat gaan. Soms lukt het een homeopaat niet alleen en stuurt die je alsnog naar een dokter of het ziekenhuis waar je wordt onderzocht.

17.   Werken jullie wel eens samen met dokters? 

Homeopaten werken vaak samen met dokters. Soms is iemand al onder behandeling van een dokter, voordat hij bij de homeopaat komt. Dit kan prima. Zolang het nodig is kan de patiënt ook gewoon de medicijnen die hij van de dokter krijgt door blijven gebruiken.

Het kan ook zijn dat iemand nog niet bij de dokter is geweest, maar meteen naar de homeopaat gaat als hij zich ziek voelt. Als de homeopaat de klachten niet helemaal vertrouwt, stuurt hij iemand toch naar de huisarts of het ziekenhuis, zodat onderzocht kan worden wat er aan de hand is. Tijdens de opleiding voor homeopaat krijg je ook les van een dokter, zodat je goed leert of klachten ernstig zijn en wanneer je iemand naar de huisarts of het ziekenhuis moet sturen.

18. Hoe lang moet je gestudeerd hebben om homeopaat te worden? 

De studie om homeopaat te worden duurt 5 jaar. Als je het diploma al hebt volg je nog af en toe lessen, dit is om te zorgen dat je geen belangrijke dingen vergeet en ook leer je dan steeds weer de nieuwste ontdekkingen binnen de homeopathie.

19.   Kan iedereen het leren?

De studie om homeopaat te worden is op HBO-niveau. Dus je kan met de studie beginnen als je een HAVO diploma of een MBO diploma hebt.

20.   Hebben jullie veel patiënten?   

Dat is verschillend. Sommige homeopaten hebben heel veel patiënten, andere homeopaten wat minder.

21. Waar vind ik nog meer informatie?

Je kunt heel veel informatie over homeopathie vinden op deze website, www.klassiekehomeopathie.nl.

Heb je meer informatie nodig voor jouw verslag/spreekbeurt homeopathie? Stuur ons dan een e-mail naar info@klassiekehomeopathie.nl. Je kunt ook contact opnemen met een klassiek homeopaat in jouw omgeving. Kijk hier om een praktijk te zoeken »