Temperatuur en effect op reumaklachten
Overige- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 12 juni 2019
- 0 reacties
Veel mensen met een reumatische aandoening ervaren minder pijnklachten bij warmere temperaturen. Het is voor hen dan ook een fijn vooruitzicht dat de zomer in aantocht is. Maar hoe kan het dat de temperatuur invloed heeft op deze lichamelijke aandoening?
Afweersysteem
Er bestaan meer dan 100 verschillende reumatische aandoeningen waarbij gewrichten, spieren, botten en/of pezen aangedaan zijn. Bij een deel van deze aandoeningen wordt de ziekte veroorzaakt door een slecht functionerend afweersysteem. Het afweersysteem ziet de gezonde cellen als indringers waardoor het eigen lichaam aangevallen wordt. Hierdoor ontstaan ontstekingsprocessen, voornamelijk in de gewrichten. Mensen met reuma hebben vaak pijnlijke en stijve gewrichten. Meestal wordt dit gekenmerkt door een fluctuerend patroon. Milde klachten worden afgewisseld met perioden van hevige pijn en stijfheid in de gewrichten. Verschillende factoren dragen bij aan een toename van de klachten, waaronder de temperatuur en luchtvochtigheid.
Tegenstrijdige onderzoeksresultaten
Bij koud en vochtig weer ervaren veel mensen met reuma meer stijfheid en pijn. Anderzijds verminderen deze klachten juist bij warmer weer. In de medische literatuur zijn er echter geen overtuigende bewijzen voor dit effect. De verscheidene onderzoeken laten tegenstrijdige resultaten zien. Zo bleek de temperatuur en vochtigheid nauwelijks invloed te hebben op reumatische klachten, volgens een onderzoeksgroep uit Finland. Echter, een Japanse onderzoeksgroep vond wel degelijk een effect. Zij toonden aan dat mensen met een reumatische aandoening minder klachten hadden in de warmere seizoenen.
Meerdere mogelijkheden
Hoewel een eenduidig antwoord in de literatuur ontbreekt, blijft het wel een feit dat sommige mensen meer last hebben van hun reuma bij koud weer. Hoe kan dit? Ook hier ontbreekt overtuigend bewijs. Wel zijn er meerdere mogelijkheden te benoemen. Als eerste kan de pijn verergeren bij een verhoogde spierspasme en verminderde bloedtoevoer, effecten die optreden bij kou. Daarnaast zou vitamine D een rol kunnen spelen. Vitamine D is betrokken bij het functioneren van het afweersysteem. Om voldoende vitamine D aan te maken is zonlicht nodig. Bij koude temperaturen kun je je voorstellen dat je minder buiten bent en hierdoor minder zonlicht pakt. Hierdoor wordt er minder vitamine D aangemaakt en valt de rol van deze vitamine bij het afweersysteem weg. Zoals eerder genoemd speelt het afweersysteem een belangrijke rol bij patiënten met reuma. Tenslotte zou de gemoedstoestand een rol kunnen spelen. Bij warmere temperaturen voelen de meeste mensen zich beter. Wanneer iemand goed in z’n vel zit, heeft dit weer positieve effecten op de gezondheid.
Pijn verminderen
Vooropstellend is een goede behandeling van een reumapatiënt essentieel. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van een homeopathische behandeling naast de reguliere behandeling. Daarnaast kunnen de symptomen verminderd worden door te zorgen dat het lichaam warm is en blijft. Zorg ervoor dat je warm genoeg aangekleed bent en dat de temperatuur in huis aangenaam is. Energie vergelijken en kiezen voor het voordeligste contract is hierbij raadzaam om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Tenslotte kan de gemoedstoestand een rol spelen bij de beleving van de pijn. Wat maakt jou blij? Pas dit zoveel mogelijk toe in je leven. Minder pijn en lekker in je vel, dat is pure winst!
Dit is een partnerbijdrage van Pricewise