Thank a Farmer Day

Actueel
Thank a farmer day

Sinds een aantal jaren is in Nederland 12 oktober uitgeroepen tot Thank a Farmer Day.

Het is een dag die overgewaaid is uit Amerika, waar ze deze dag al veel langer gebruiken om de boeren te “bedanken”.

Een dag waarbij men stilstaat bij de voedselproducenten van Nederland.

De boer; onzichtbaar, maar onmisbaar.

Want waar zouden we zijn zonder deze boeren? Het is niet echt om de boeren te bedanken, maar om mensen meer bewust te maken van het altijd beschikbaar zijn van voedsel en de rol die boeren hierin hebben.

Biologisch boeren

Onder de boeren is er een enorme ontwikkeling gaande. De biologische boer wil het graag anders doen.

Het gaat hierbij om duurzaamheid, gezondheid en milieubewustzijn. De biologische landbouw gebruikt geen synthetische pesticiden, genetisch gemodificeerde organismen of kunstmest.

De biologische boer gaat voor natuurlijke processen om gewassen te laten groeien en dieren zoveel mogelijk gezond en een lang leven te geven. Zodoende blijft er een biodiversiteit aanwezig.

Ondertussen worden we er continu mee om de oren geslagen, biodiversiteit. Maar dat is wel van belang voor onze toekomst.

Ecosysteem

Schadelijke chemicaliën maken de grond dood. En op dode grond groeit bar weinig. De biologische boer zorgt voor een ecosysteem voor plant en dier, zodat we lang plezier zouden kunnen hebben van een gezondere planeet.

In de biologische landbouw is bodemgezondheid de basis. Een vruchtbare aarde levert voedingsstoffen aan de gewassen en put de aarde niet uit. Dat is van vitaal belang, want gezonde bodems dragen bij aan voedzaam voedsel. Bovendien zijn die beter bestand tegen grote droogte en grote hoeveelheden water. (Bron; www.livegreenmagazine.nl )

Ondertussen is het voor velen nog niet duidelijk wat de invloed van chemicaliën op het land voor gevolgen heeft. Wetenschappelijke onderzoeken komen niet tot een conclusie.

Wat we wel zien is een toename van ziekten als Parkinson en Alzheimer bij mensen die langdurig met chemische stoffen hebben gewerkt, zoals telers met gewasbeschermingsmiddelen.

Biologische boeren gebruiken deze middelen niet, en hebben daarom te dealen met meer uitdagingen. Plagen en ziekten moeten bestreden worden zonder pesticiden. Dat maakt het werk complexer en arbeidsintensiever.

Dus koop lokaal, bij de biologische boer, je eet vers, en het is beter voor je omgeving en voor de lokale economie.

Alle reden om de biologische boer te bedanken voor wat hij doet. Hij zorgt voor gezonder voedsel, een gezondere planeet.

Dragen bij aan biodiversiteit, gezondheid van de bodem en de kwaliteit van ons voedsel. Door hun toewijding en harde werken genieten wij van goed voedsel.

En wist je dat..

  • Groeihormonen in de veehouderij sinds 1961 verboden zijn.
  • Grote moderne stallen zo ingericht zijn dat ze positief bijdragen aan milieu, dierenwelzijn, diergezondheid en landschap.
  • Sinds 1980 de ammoniakuitstoot in de landbouw bijna gehalveerd is.
  • De beschikbaarheid van voedsel niet vanzelfsprekend is.
  • De gemiddelde melkproductie per koe in Nederland tot de beste ter wereld hoort.
  • Aardappelen echte klimaatkanjers zijn, zowel de verbouwing als de opslag kosten heel weinig energie vergeleken met pasta en rijst.
  • Suikerbieten kampioen zijn inCO2 vangen en het meeste zuurstof produceren.
  • De afzet van gewasbeschermingsmiddelen sinds 1985 ruim gehalveerd is.
  • De agrarische sector maar liefst 44% van het totale aanbod aan duurzame energie produceert.
  • Boeren nestjes van weidevogels markeren om deze te kunnen sparen tijdens landwerkzaamheden.
  • Slechts 0.3% van de wereldbevolking boer is, zij zorgen ervoor dat de overige 99,7% iedere dag weer te eten hebben.
  • In 2016 78,9% van de melkveehouders een vorm van weidegang toepaste.
  • Het varken het ultieme kringloopdier is.
  • Nederland nummer 1 is in het meest efficiënt telen van suikerbieten.
  • De milieubelasting in de bloembollensector sinds 1995 met 80% gedaald is.
(Bron; natuurinjestad.nl)

Boeren willen wel graag anders, maar maakt onze overheid en onze politiek dat ook mogelijk? En denk jij weleens aan wat je eet?

Door in de veehouderij en landbouw gebruik te maken van homeopathische middelen, creëren we een gezonder “product”.

Vraag een veterinair homeopaat eens naar de verschillende mogelijkheden.

Meer informatie?  www.klassiekehomeopathie.nl

Meer doen?  www.homeopathieacademie.nl