Verbruik aanvullende zorg en dekking homeopathie
Algemeen- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 26 mei 2019
- 0 reacties
Klassieke homeopathie is een goede natuurlijke manier om ziekte te bestrijden, zoals griep. Met een aanvullende zorgverzekering krijg je deze middelen zelfs vergoed en de geneeswijze komt zo steeds meer uit de taboesfeer. Homeopathie wordt dan ook vanuit veel aanvullende pakketten gedekt. Aanvullende verzekeringen kosten je maandelijks vaak enkele tientjes meer aan zorgpremie. In dit artikel vertellen we je alles over homeopathie en de aanvullende zorgverzekering.
Homeopathie vergoeding
Om homeopathie vergoed te krijgen uit de verzekering, is er altijd een aanvullende verzekering nodig. Wel moet de homeopaat naar keuze voldoen aan voorwaarden en kwaliteitseisen die zorgverzekeraars stellen.
Behandeling erkende homeopaat
Als je naar een homeopaat gaat, kies er dan een die aan de eisen van de verzekeraars voldoet. Anders krijg je geen vergoeding vanuit de verzekering, en dat is zonde als je er wel voor betaalt. Vaak moet een homeopaat aangesloten zijn bij een erkende beroepsvereniging. De grootste zijn de NVKH (Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten), de AVIG (Artsenvereniging voor Integrale Geneeskunde) en de NOKH (Nederlandse Organisatie van Klassiek Homeopaten). Maar ook homeopaten die zijn aangesloten bij een vereniging voor natuurgeneeswijzen worden vaak vergoed. Controleer altijd of jouw verzekeraar een vereniging erkent. Deze informatie kun je vinden in de polis, maar je kunt ook contact opnemen met de zorgverzekeraar om de dekking te controleren.
Vergoeding geneesmiddelen
Naast behandelingen en consulten bij een homeopaat, zijn er de homeopathische geneesmiddelen. Ook hiervoor is er de aanvullende verzekering. Hiervoor wordt gekeken naar de fabrikant, naar hoe het middel is geregistreerd en naar wie het middel voorschrijft. Als je de geneesmiddelen vergoed wilt krijgen, dan moeten deze geregistreerd zijn volgens voorwaarden van het Besluit homeopathische farmaceutische producten of de Nederlandse Geneesmiddelenwet. Wil je een vergoeding krijgen voor het middel, dan moet het ook nog eens zijn voorgeschreven door arts of medisch specialist.
Heb je wel een aanvullende verzekering nodig?
In 2018 was ruim 80% van de Nederlanders aanvullend verzekerd. In dat jaar heeft een groot deel van de aanvullend verzekerden relatief weinig gebruikgemaakt van de vergoedingen uit de aanvullende zorgverzekering. 10% heeft zelfs niet gebruikt van de aanvullende verzekering en 39% heeft maar een gedeelte geclaimd. Bedenk daarom goed of je een aanvullende verzekering nodig hebt.
Zorgverzekeraar kiezen
Voor dit jaar kun je helaas geen zorgverzekering meer afsluiten, wat betekent dat je je ook niet meer kunt verzekeren voor homeopathie. Overstappen of je pakket veranderen, kan doorgaans namelijk alleen in de laatste zes weken van het jaar. Er zijn wel uitzonderingen: sommige verzekeraars staan het toe dat je je zorgverzekering nog gedurende het jaar uitbreidt met aanvullende pakketten. Daar vallen alternatieve geneeswijzen ook onder. Ga je nog dit jaar toch voor homeopatische behandelingen, controleer dan wat de mogelijkheden zijn met jouw verzekering. Niet geschoten is altijd mis. Ook als je dit jaar 18 wordt, kun je nog een zorgverzekering kiezen met alternatieve geneeswijzen. Is er voor jou geen mogelijkheid meer om je aanvullend te verzekeren, vergeet dan voor volgend jaar de volgende informatie niet: als je je verzekering voor 1 januari 2019 hebt opgezegd, kun je tot 1 februari 2020 een nieuwe zorgverzekering kiezen en aanvullen met alternatieve geneeswijzen. Zeg je je verzekering niet zelf op? Dan kun je overstappen of je pakket uitbreiden met aanvullende zorg tot en met 31 januari 2019.
Dit is een partnerbijdrage van Pricewise.