Waar kruiden als rozemarijn en salie al niet goed voor zijn!

Gezond leven
Kruiden

Apparaten halen hun energie uit een stopcontact, maar helaas kunnen mensen op die manier zichzelf niet opladen. Een goede nachtrust is belangrijk, ook voor je weerstand, en daarnaast speelt gezonde voeding een grote rol in onze energiehuishouding. Maar hoe goed je ook voor jezelf zorgt, soms krijg je toch last van lichamelijk of mentaal ongemak. Deze vijf kruiden helpen bij allerlei kwaaltjes.

Rozemarijn: een smakelijk gezondheidsbommetje

Bijna iedereen gebruikt wel eens rozemarijn in de keuken, maar wist je dat dit kruid ook vele geneeskrachtige eigenschappen heeft? Zo verbetert rozemarijn je bloedcirculatie en spijsvertering. Daarnaast heeft de typische geur van rozemarijn een positief effect op je humeur en bevordert het ook nog eens je creativiteit. De oliën in dit keukenkruid verlichten luchtwegproblemen en helpen bij vastzittend slijm. Maak eens een kopje thee van dit bijzondere kruid, of verwerk het in een lekkere pasta.

Salie: een wonderplant volgens de Romeinen en Grieken

Salie staat prachtig in je tuin en de stofjes in dit plantje hebben ook allerlei positieve effecten op je gezondheid. Zorg er wel voor dat je de ‘echte salie’ hebt, oftewel Salvia officinalis. Heb je last van je luchtwegen? Trek een lekkere thee van dit kruid en je ervaart meteen verlichting, want salie werkt verzachtend en slijmoplossend. Salvia is ook een rustgevend kruid.

Citroenmelisse: helpt om te ontspannen

Het klinkt misschien een beetje spannend, maar citroenmelisse werkt in op een groep hersenstructuren die het limbische systeem wordt genoemd. Het limbische systeem is onder andere betrokken bij emoties en het reguleren hiervan. Dit kruid is een natuurlijke rustgever en helpt om angsten en nervositeit te verzachten. Daarnaast zorgt het voor een betere nachtrust.

Basilicum: koningskruid dat veel meer doet dan smaak geven

Basilicum is een heerlijk geurende plant die veel in de Italiaanse en Aziatische keuken wordt gebruikt. Maar naast bijzonder smakelijk, is dit kruid ook een natuurlijke ontstekingsremmer en heeft het een antibacteriële werking. Basilicum kan dan ook helpen bij huidaandoeningen als acne en psoriasis. Het cafeïnezuur in basilicum biedt verlichting bij menstruatiepijn en het stofje eugenol remt de groei van de ‘slechte’ bacteriën in je spijsverteringsstelsel.

Peterselie: meer dan een leuke garnering

Peterselie klinkt wat minder exotisch dan kurkuma of oregano, maar qua geneeskrachtige eigenschappen doet dit plantje niet onder voor deze kruiden. Peterselie bevat eugenol, een stof met een antibacteriële werking, die ook in kruidnagel en basilicum voorkomt. Vitamine C is ook ruimschoots aanwezig in dit kruid, evenals betacaroteen, calcium, fosfor, ijzer en zwavel. Peterselie zorgt voor een frisse adem, helpt vocht en gas af te drijven, bevordert de eetlust en stimuleert je spijsvertering. Dat had je vast niet gedacht van die simpele peterselie!

Dit artikel is geschreven door Pricewise.