Wat als borstvoeding geven niet lukt?

Borstvoeding en homeopathie
Borstvoeding

Borstvoeding: een prachtig fenomeen van de natuur. Maar wat als het niet wil lukken?

Je hebt je goed voorbereid met je partner, je weet dat de samenstelling van moedermelk een belangrijke rol speelt bij de opbouw van het immuunsysteem, je hebt je ingelezen over de relatie van vaccineren en het ontstaan van allergieën. Bovendien zegt iedereen in je omgeving dat borstvoeding zo goed is. Dus je bent als aanstaande moeder (en vader) supergemotiveerd om borstvoeding te gaan geven. En dan lukt het niet.

Waardoor kan het misgaan en wat kun je er aan doen?

Er zijn legio oorzaken waardoor het geven van borstvoeding niet wil lukken, zo kunnen sterke emoties zoals schrik, boosheid of verdriet een rol spelen, pijn na de bevalling of narcose na de keizersnee, borstonsteking, het kan allemaal de melkproductie remmen.

Een praktijkvoorbeeld:

Een kersverse vader belt naar de praktijk: zijn vrouw is in paniek, hun kindje is een week oud, vandaag werd de baby gewogen en bleek niet op gewicht te zijn. En dat terwijl het toch allemaal zo goed leek te gaan met de borstvoeding. De baby plaste voldoende, hij huilde ’s avonds wel elke dag een uurtje, maar iedereen stelde de ouders gerust: het bekende huiluurtje, hij is moe van de dag…

Vandaag heeft de verloskundige gezegd dat hun kind snel voldoende moet gaan drinken anders wordt het opgenomen. Een kolfapparaat wordt in huis gehaald (kun je meteen de hoeveel borstvoeding checken), een lactatiekundige wordt ingeschakeld, een borstvoedingskussen aangeschaft, flesjes en kunstvoeding om hun baby bij te voeden en een weegschaal zodat hij voor en na elke voeding gewogen kan worden.

Moeder zit in zak en as, ze is bang dat haar kind honger heeft, dat zij iets over het hoofd heeft gezien, en dat terwijl ze zo blij is met haar kind en zelf weinig slaapt omdat ze steeds even naar hem wil kijken… Het kolven lukt niet, haar tepels bloeden, terwijl ze toch genoeg moet kolven omdat hun zoontje anders opgenomen wordt. Ik heb haar zelf ook nog even aan de lijn, ze is angstig en gestresst, extreem alert. Ze is bang voor de nacht, bang dat haar kind dood gaat. Ze heeft het gevoel geen goede moeder te zijn.

Eindelijk tijd om te genieten

Ik stel haar gerust en ik maak 2 middelen klaar, een om haar te helpen de paniek de baas te worden en een ter ondersteuning van haar in haar nieuwe levensfase van het moederschap. Haar man komt het ophalen, ze kan er meteen mee beginnen.

De volgende dag belt ze zelf op: de paniek is gezakt, ze heeft zelfs beter geslapen terwijl ze had gedacht dat ze de hele nacht naast haar zoon zou zitten waken. Ze voelt zich rustiger en heeft weer vertrouwen in de borstvoeding, die trouwens goed op gang komt. Ze is nog wel onzeker over haarzelf als moeder. Ze kan met het tweede middel starten en het andere in de kast laten staan. Daarmee voelt ze zich in de loop van de week sterker worden. En zo kunnen moeder en kind met de tips van de lactatiekundige langzaam weer gaan genieten van de borstvoeding, hun zoon groeit in drie weken tijd meer dan gemiddeld.

Dit artikel is geschreven door Gerda Greeven