Neem de teek beet
//php echo $word_number; ?> Teken zijn insecten die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Deze ziekte kan ernstige...
Een klein spinachtig beestje, wat zich vult met bloed van zoogdieren, reptielen en vogels, dat is een Teek.
Van maart tot oktober is dit diertje doorgaans actief, als de temperatuur boven de 7 graden komt. Zo klein als dit diertje is, zo groot kunnen de gevolgen zijn. Want teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.
Let wel, kunnen… Want niet elke teek is besmet met de Borrelia bacterie, de verantwoordelijke bacterie voor de ziekte van Lyme. Op het oog kunnen we het verschil niet zien tussen een besmette teek en een niet-besmette teek.
Bij mensen is de rode ring die kan ontstaan na een tekenbeet een goede indicator voor besmetting, de zogeheten erythema migrans. Maar ook een egale rode vlek of huiduitslag kan een aanwijzing voor een besmette tekenbeet zijn.
Helaas is deze verkleuring bij dieren vaak niet zichtbaar. Daarom is het belangrijk om uw dier regelmatig na te lopen op teken. Preventief behandelen is een goede mogelijkheid, kijk daarvoor ook naar natuurlijke alternatieven. Hiervoor zijn bijvoorbeeld diverse middelen op basis van aromatherapie of een halsband van EM-keramiekkralen verkrijgbaar. Als u toch een teek vindt, is het zaak deze zo snel mogelijk met een tekenpincet te verwijderen.
Vaak is het eerste merkbare symptoom gewrichtsontsteking, waardoor plotselinge kreupelheid en gewrichtspijn kan ontstaan. Daarnaast kunnen koorts, lusteloosheid, gedragsverandering en minder eetlust voorkomen. In zeldzame gevallen ontstaan er nierproblemen of neurologische klachten.
Naast de ziekte van Lyme kan de teek nog andere ziektes overdragen.
Ehrlichiose of rickettsiose wordt veroorzaakt door bacteriën, de Anaplasma phagocytophilum. Deze bacteriën vinden we vooral op teken uit Zuid-Europa. Het is een sluipende ziekte, waarbij de aanmaak van bloedcellen wordt onderdrukt. Vaak verdwijnen na een poosje de symptomen vanzelf, maar vaak komen deze terug door bv. stress of in een periode van lage weerstand. Daarna komt het dier in een chronische fase, waarbij uiteindelijk het dier kan komen te overlijden.
Babesiose of piroplasmose wordt veroorzaakt door de parasieten Babesia caballi en Theileria equi. Er zijn verschillende vormen, waarbij er vaak destructie van bloedcellen en bloedarmoede is. Vaak gaat dit in eerste instantie gepaard met koorts en andere klachten. Ook hier kennen we een chronische vorm, maar de acute vorm kan de werking van diverse organen waaronder hart, longen en nieren aantasten met mogelijk overlijden ten gevolg.
Niet ieder dier is even vatbaar voor teken. Met homeopathie kunnen we het dier preventief ondersteunen en weerbaarder maken, waardoor deze minder snel teken zal aantrekken.
Daarnaast kunnen we bij de eerste symptomen van Lyme of andere tekenziekten ondersteuning bieden door het zelf genezend vermogen van het dier te versterken. Ook bij chronische klachten kunnen we met homeopathie ondersteuning bieden om de klachten te verlichten.
Neem voor advies op maat contact op met een klassiek homeopaat bij je in de buurt. Kijk hiervoor op www.klassiekehomeopathie.nl
Bronvermelding:
– Zorgwijzer.nl
– RIVM
– Dierapotheek.com
– ecoshop-voor-dieren.nl
– mcvoordieren.nl
– holistischdierenarts.nl
– anicura.nl
– wur.nl