Wereld bodem dag

Blog
wereld bodemdag

Ieder jaar organiseert de FAO (de voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties) wereldwijd de World Soil Day (Wereld bodem dag). Ze doen dit om bewustwording te creëren. Een gezonde bodem is van belang voor het functioneren van de ecosystemen en voor ons welzijn. Geef onze bodem de aandacht die het verdient.

Bij functies van de bodem denken we in eerste instantie aan de landbouw, een economie die niet kan bestaan zonder bodem. De bodem vormt de basis voor onze plantaardige productie. De bodem vormt de buffer en levert voedingsstoffen aan planten. Hierdoor kan er effectief geproduceerd worden. In de bodem krioelt het van het leven, van met het blote oog zichtbare en onzichtbare bewoners. Bij elkaar vertegenwoordigt het bodemleven een grotere biodiversiteit dan wat boven het maaiveld aanwezig is. Het is dan ook van belang dat we onze bodem beschermen. We moeten voorkomen dat we de grond uitputten en op wereld er voor zorgen dat de aarde niet langzaam verandert in een woestijn.

Homeopathie en bodem

Bij de toepassing van homeopathie denk je in eerste instantie aan mens en dier. Echter er zijn ook vele voorbeelden te vinden waarbij de homeopathie wordt toegepast als bodemverbeteraar.

Er bestaat zelfs een Agro Homeopathy Repertorium van een Indiase homeopaat genaamd Kaviraj.

Een mooi voorbeeld van  Kaviraj is de toepassing van Silicea als bodemtonicum. Een van de meest opwindende dingen aan Silicea is het potentieel om een woestijn in een opmerkelijk korte tijd te vergroenen. Kaviraj ondersteunde in Australië een boomplantproject in een dor gebied dat bijna volledig uit zand bestond. Eerst besproeiden ze de grond met homeopathische Silicea en lieten het vervolgens 6 weken rusten. Na zes weken ontdekten ze dat de grond vochtig was en plantten honderden jonge boompjes. Weer 6 weken later groeiden er bloeiende jonge boompjes die groter, sterker en krachtiger waren dan kon worden verwacht voor de grond waarin ze waren geplant. Kaviraj durft zelfs de stelling te poneren dat met Silicea de woestijn kan worden vergroend waardoor de CO2 opname met nog eens 30 tot 40% wordt verhoogd en het zal helpen om wereldwijd voldoende voedsel te produceren.

Het toepassen van gepotentiëerd goud op verplante bomen

Ook in Nederland is onderzoek gedaan naar de toepassing van homeopathische middelen bij het telen en kweken van gewassen. Zo heeft het Louis Bolk instituut in de jaren 90 onderzoek gedaan naar de werking van Aurum metallicum op verplante bomen. Verplante bomen hebben vaak moeite met aanslaan.

Op de nieuwe groeiplaats moet het afgebroken wortelstelsel opnieuw de grond ingroeien, de bovengrondse groei stagneert even, de vitaliteit is zwak en in deze periode is de boom gevoelig voor ziekten en plagen. In de homeopathische geneeskunde wordt Aurum Metallicum voorgeschreven bij circulatiestoringen en sterke emotionele storingen zoals diepe depressies. Voor de studie werd een deel van de bomen in een  met Aurum behandelde bodem geplant en een deel niet.

De behandelde bomen vertoonden meer lentegroei, groeiden langer door in het seizoen, hadden een groenere bladstand, een groenere en latere bloei en een betere zetting. In het tweede jaar werden nog verschillen gevonden en in het derde jaar niet meer. Ook uit deze studie bleek dat de behandeling met een homeopathisch middel invloed had op de ontwikkeling van de boom.

Natuur geneest de natuur….

Er is internationaal veel literatuur over toepassen van homeopathie bij het bestrijden van ziekten bij gewassen en het verbeteren van de grond. Een uitgave van Christiane Maute kan in eigen huis en tuin worden gebruikt en geeft adviezen hoe homeopathie toe te passen bij de meest voorkomende problemen bij planten zoals ziekten, aantasting door ongedierte en beschadigingen.

Homeopathie kan dus ook uitstekend worden ingezet om de groei van planten te bevorderen en ziekten te genezen. Zo kan een zieke plant worden genezen door toepassing van een homeopathisch middel dat wordt gemaakt van een andere plant. De natuur geneest de natuur. De cirkel is gesloten.