Whiplash, als je leven in één klap verandert….

Actueel

Het zal je maar overkomen…Je hebt een drukke baan, een gezin, je sport en daarnaast zorg je ook nog voor de boodschappen voor  die aardige mevrouw aan de overkant. Het is druk maar je bent jong en gezond, alles loopt lekker en je geniet er van.

En dan, van het ene op het ander moment is het over. Je wordt met je auto aangereden en sinds dan is alles anders. Je zit op de bank en hebt het gevoel dat je hoofd een wiebelend bloemetje op een heel dun stengeltje is. Het doet pijn om je hoofd in balans te houden en dat heeft zijn weerslag op alles. Je kunt niet goed op woorden komen en als je iets opschrijft moet je ten eerste je hoofd ondersteunen en dan blijkt dat je letters vergeet of omdraait. Iets vertellen kost moeite want je vergeet midden in een zin wat je wilde zeggen. En waarom maakt iedereen zoveel lawaai? Het yoghurtpak vind je terug in de kast bij de kopjes, je bent zó moe…..En niemand lijkt het te begrijpen, jijzelf al helemaal niet…..

Gelukkig is er hoop op verbetering, lees maar even door!

Diagnose

Veel mensen herkennen dit verhaal, ieder natuurlijk met zijn eigen variaties. Doordat whiplash niet medisch erkend werd zijn zij vaak ook nog eens jaren lang bestempeld als aansteller en voelen zij wantrouwen van de omgeving en onbegrip van behandelaars.

Röntgenfoto’s of een MRI tonen meestal niets aan. Het is dus zaak om de diagnose te stellen op basis van wat er precies is gebeurd. Dan blijkt dat niet alleen de bekende kop-staart botsingen whiplash kunnen veroorzaken, maar ook een val, een sportongeval of duiken in ondiep water.

Allemaal ongevallen waarbij het hoofd een heftige, abrupte slingerbeweging maakt, waardoor beschadigingen in de nek, maar ook het hals- ruggenmerg, de hersenen, hersenstam en de rug kunnen ontstaan.

Post-whiplash syndroom

Omdat er medisch weinig geconstateerd is, wordt alleen het zichtbare letsel behandeld. Maar veel mensen dragen de gevolgen hun leven lang mee. Dan spreken we over een post-whiplash syndroom. Dat kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, vergeetachtigheid, slaapproblemen, maar ook in emotionele instabiliteit en hogere gevoeligheid voor prikkels.

Het niet begrepen worden door werkgever (kom, kom, het is al zo lang geleden, er is toch niets meer te zien?) of dierbaren (we kunnen nooit meer wat leuks doen samen, alles is jou teveel!) kan leiden tot depressieve gevoelens.

Naast het moeten omgaan met dit alles is er ook vaak nog een schade-afhandeling, waarbij je moet vechten om erkenning van je klachten, terwijl je dat zelf vaak niet begrijpt of niet wilt accepteren. Een goede letselschade advocaat kan een enorme steun zijn om de financiële gevolgen zoveel mogelijk te bepreken.

Is er dan geen behandeling mogelijk?

Gelukkig wel! Dat is de reden van het schrijven van dit artikel. Het mooie van een homeopathische behandeling is, dat er niet alleen naar de diagnose wordt gekeken.

Een homeopaat zal in een uitgebreid gesprek zich een beeld vormen van de klachten. Ben je niet goed in staat om zo’n gesprek lang vol te houden, dan is dat op zich al weer een aanwijzing voor het juiste middel! Zo worden onbegrepen klachten juist punten waarop de homeopaat zijn behandeling afstemt.

Het is heel fijn om direct na een ongeval met de behandeling te beginnen, maar ook bij whiplash klachten die al jarenlang bestaan, is nog heel veel mogelijk, zodat je lichamelijk en emotioneel sterker wordt, meer grip op je situatie krijgt en weer beter kunt functioneren in gezin en maatschappij.

Onze collega’s helpen je graag verder! Je vindt onze praktijken hier.