Wij en Libelle; Dossier Hooikoorts
Dossier- Geschreven door Redactie
- Geplaatst op 26 juli 2021
- 0 reacties
Niezen, benauwd, verstopt, jeukende ogen en tranen, tranen, tranen. Een bekend beeld voor een toch al flink percentage van de Nederlandse bevolking.
In 2012 meldde NRC dag 20% van de bevolking last van hooikoorts heeft en dat dit percentage drastisch zou gaan stijgen.
In 2016 hebben ruim drie miljoen Nederlanders las van hooikoorts of andere allergieën. De exacte cijfers voor 2018 zijn nog niet beschikbaar. Alhoewel Libelle meldt in haar artikel dat een kwart van de Nederlanders boven de 15 jaar last heeft van hooikoorts of een andere allergie.
De hooikoorts tijd is weer aangebroken. En veel mensen hebben last.
Een allergie hebben voor iets betekent dat je lichaam niet genoeg tegengas kan geven op dát wat er in de lucht hangt, wat iemand eet of op een andere prikkel die voorbij komt.
Bij een allergie reageer je eigenlijk overgevoelig. Je hebt een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld die pollen of de berken. Duidelijk uit balans dus! Een extreme allergie, ook wel anafylactische shock genoemd, is zeer risicovol.
Libelle meldt dat het een lastige klacht is die complex is en niet altijd simpel op te lossen is.
Genoemde allergieën in de Libelle zijn:
Inhalatie allergie; stuifmeel, pollen, huisstofmijt
Acute allergie; voeding, geneesmiddel, insecten (galbulten)
Late allergie; geneesmiddelen, rode vlekken of soms koorts en huidblaren
Contactallergie; op nikkel, parfum of andere stoffen
Er zijn regulier gezien verschillende behandelmethoden. Eén er van is de immunotherapie, die 3 – 5 jaar vraagt aan behandeling.
Ook artsen staan tegenwoordig wat ambivalent in deze en andere reguliere behandelingen. Het is en blijft natuurlijk onderdrukking of symptoombestrijding. En dus, lost het ’t probleem niet op.
Hooikoorts komt, hoe grappig ook in deze, niet uit de lucht vallen. Want als dat het geval zou zijn, dan had iedereen hooikoorts. En dat is niet het geval.
Je moet er dus gevoelig voor zijn.
Maar waar komt die gevoeligheid dan vandaan? Die gevoeligheid komt in 9 van de 10 gevallen uit de erfelijke belasting voort. En ten aanzien van deze gevoeligheid, of erfelijke belasting, moet je een kraan dicht kunnen draaien zodat je dan de symptomen weg kunt dweilen.
En daar is de homeopathie best goed in. Onze Sherlock Holmes-achtige talenten zoeken in de symptomen van de patiënt de etiologie van de problemen. En brengen de uitingsvormen en de aanleiding in kaart. Wat is er aan vooraf gegaan. Welke aanleiding is cruciaal geweest en zijn de klachten eerder behandeld geworden.
Het is niet anders dan een cake bakken. Je hebt ingrediënten nodig om dat beslag een cake te laten worden.
Je hebt ingrediënten nodig om een allergie te ontwikkelen. En weet je dan welke?
Dan schrijven we daar op voor; de kraan dicht en dweilen maar!
En de winst? Die ligt in het doorbehandelen in de herfst en wintermaanden. Immers dan ondervindt het lichaam geen prikkels waar het op moet reageren, maar kan het gewoon haar werk doen ten aanzien van de dan latent geworden klachten. Want ’s winters heb je ook hooikoorts, alleen merk je dat dan niet. En daar ligt de winst die je zult merken bij weer de eerste Berkperikelen.
Regeren is vooruit zien…..