Zorgen over hormoontherapie bij de overgang

Actueel
Zorgen over hormoontherapie bij de overgang.

Begin september stond in het wetenschapskatern van de Volkskrant de kop ‘Zorgen over hormoontherapie bij de overgang‘. Het artikel beschrijft de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen borstkanker en hormoontherapie bij vrouwen in de overgang. Als conclusie van een studie naar diverse onderzoeken was de allerlaatste zin: “In de westerse landen zijn sinds 1990, 20 miljoen gevallen van borstkanker vastgesteld en 1 miljoen daarvan zouden wel eens op het conto kunnen komen van hormoontherapie”.

In de medische wetenschap is bekend dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen oestrogenen en veel gevallen van borstkanker. Verder op in het artikel worden de uitspraken genuanceerd omdat veel vormen van hormoontherapie zijn veranderd in de loop der jaren en daardoor zouden de risico’s op kanker afnemen. Een belangrijke vraag is waarom vrouwen problemen hebben met de overgang en ze daar therapie voor moeten hebben. Wat is de oorzaak waarom vrouwen niet goed in de overgang komen of er niet goed meer uit kunnen komen.

Oestrogeen

In de overgang neemt de oestrogeen productie af, rijpen er geen eicellen meer en de menstruatie verdwijnt. Dit gebeurt bij de vrouw gemiddeld vanaf de leeftijd van 45 tot 55 jaar. Verschillende klachten zoals onregelmatige menstruatie, opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, droogte van slijmvliezen of depressieve gevoelens kunnen optreden.

In de homeopathie kunnen we deze klachten goed behandelen, zonder gebruik van synthetische hormonen. Het proces van verandering wordt ondersteund, zodat de overgang met weinig klachten gepaard hoeft te gaan. Er wordt gekeken naar de oorzaak van de overgangsklachten. Als de vrouw bijvoorbeeld langdurig de anticonceptiepil heeft gebruikt kan haar eigen lichaam zelf moeilijk de verandering regelen. Haar hormoonhuishouding is al zolang door synthetisch hormoongebruik beïnvloed, dat deze moeilijk zelf weer het stuur kan overnemen. Daarbij heeft het een handje hulp nodig en dat kan de homeopathie dan juist bieden.

Ook als er sprake is van psychische of lichamelijke stress, burn-out of chronisch medicijngebruik kan het lichaam soms moeilijk het overgangsproces tot stand brengen op gezonde wijze.
Een voorbeeld uit de praktijk laat een vrouw zien van 44 jaar met al 1½ jaar last van opvliegers. Voorafgaand aan die periode had ze veel problemen op haar werk en raakte ze overspannen. Uiteindelijk kwam ze in de ziektewet terecht met de diagnose burn-out. Ze was zo moe dat ’s morgens al tijdens het aankleden haar het zweet uitbrak en ze te moe was om nog iets te ondernemen. Haar humeur was slecht en het minste deed haar in huilen uitbarsten. Nu heeft ze het nog steeds snel warm. Soms wordt ze ’s nachts drijfnat wakker. Verder kan ze zich slecht concentreren en heeft ze last van een trage stoelgang, waardoor ze vaak pijn in haar buik heeft.

Nadat ze medicijnen is gaan gebruiken op advies van een deskundig homeopaat, voelt ze zich veel beter. De uitputting herstelt, de opvliegers zijn weg en haar stoelgang is nu regelmatig. Ze is veel beter gaan slapen en heeft dromen die heel helder zijn en haar iets vertellen. Ze zegt “ik voel me veel minder chaotisch en soms kan ik me heel vrij voelen”. Door de medicijnen gaat deze vrouw een proces in waarin haar lichaam orde op zaken kan stellen. Daar zal ze niet alleen lichamelijk van profiteren maar ook geestelijk en emotioneel in een betere balans komen.

Dit artikel is geschreven door Annelies Meester